waarom reisverzekering

Waarom een reisverzekering afsluiten?

Vakantie & Uitjes By jul 10, 2021 No Comments

Waarom een reisverzekering afsluiten? Is het essentieel? De vakantie komt steeds dichterbij en ondanks het Coronavirus willen veel mensen er toch even tussenuit. In dit artikel lees je alles over het nut van een reisverzekering:

Waarom een reisverzekering afsluiten?

Waarom je een reisverzekering zou moeten afsluiten? Wanneer je een reisverzekering hebt afgesloten ben je verzekerd tegen letselschade en materiële schade. De schade die door de reisverzekering wordt vergoed, is in de meeste gevallen hoger dan de premie die jij betaalt. Een reisverzekeraar biedt daarnaast ook hulp in het land waar jij vakantie aan het vieren bent. Ook zorgt de verzekering voor eventuele repatriëring.

Risico’s die je in het buitenland kunt lopen

Wanneer je op vakantie bent in het buitenland, ben je in een andere omgeving dan waar je normaal bent. Ook wel een vreemde omgeving genoemd. Je kunt bijvoorbeeld een tropische infectie oplopen of (ernstig) ziek worden van een vervelende bacterie. In zo’n situatie is het belangrijk een arts of ziekenhuis te bezoeken. Om zeker te weten dat deze betrouwbaar is en een goede diagnose stelt, biedt de alarmcentrale van je reisverzekering de juiste, concrete hulp.

De verkeersregels zijn soms anders dan in Nederland waardoor risico’s lastiger in te schatten kunnen zijn. Daarnaast heeft ieder land zijn eigen hygiëne, in het buitenland loop je makkelijker voedselvergiftiging op.

Wanneer je een reisverzekering hebt afgesloten kun je 24 uur per dag, overal ter wereld, de juiste hulp krijgen van deskundigen.

De meest belangrijke onderdelen die verzekerd zijn in een reisverzekering:

  • Medische kosten die gemaakt worden tijdens je reis
  • Hulpverlening bij de alarmcentrale en SOS kosten
  • Bagagedekking
  • Terugkeer naar Nederland indien nodig (Repatriëring)

Medische kosten bij het afsluiten van de reisverzekering

Een erg belangrijke reden waarom een reisverzekering af te sluiten als je op reis gaat, zijn de medische kosten die in het buitenland gemaakt kunnen worden. Iedere Nederlander is in het buitenland tevens verzekerd tegen medische kosten door de zorgverzekering, maar daar gelden dan wel weer beperkingen op! Wanneer de kosten van een medische ingreep in het buitenland hoger uitvallen dan de vergoeding in Nederland, kun je zomaar een onaangename hoge rekening krijgen. Met een reisverzekering ben je hier wel tegen verzekerd.

Hulpverlening alarmcentrale en SOS kosten

Wanneer je een reisverzekering hebt afgesloten biedt deze de mogelijkheid om hulp te vragen bij een alarmcentrale. Deze alarmcentrale is 7 dagen per week, 24 uur per dag bereikbaar. De medewerkers van deze alarmcentrale kunnen jouw in iedere situatie bijstaan en snel de hulp bieden die nodig is. SOS kosten zijn kosten die je maakt door onvoorziene omstandigheden. Denk hierbij aan een langer verblijf omdat je niet mag/kunt vliegen. Maar het kan ook zijn dat je de vakantie moet afbreken omdat er een familielid overleden, of ernstig ziek is. Dan is het fijn dat je zo snel mogelijk, kosteloos, naar huis kunt.

De bagagedekking bij het afsluiten van de reisverzekering

Veel mensen sluiten een reisverzekering af om de verzekering van de bagage die ze meenemen. De kosten van verlies, diefstal of beschadiging zijn meestal te overzien, maar toch worden de risico’s groter omdat we duurdere spullen meenemen op vakantie.

Repatriëring

Ook wel het terugkeren naar Nederland. Dat kan immers noodzakelijk zijn. Repatriëren kan alleen als de persoon in kwestie vervoerd kan en mag worden. Er kan een medische indicatie afgegeven zijn waarbij het normale vervoer niet is toegestaan. Wanneer je terug naar Nederland gehaald wordt, coördineert de alarmcentrale dit. De alarmcentrale zorgt voor een veilig en snel terugkeren. Deze kosten worden dan ook door de reisverzekering vergoedt.

De kosten voor het afsluiten van de reisverzekering

Een reisverzekering kun je doorlopend of kortlopend afsluiten. Een reisverzekering is in de meeste gevallen niet duur en je kunt de passende reisverzekering voor jou afsluiten. De prijzen van verzekeringen kunnen verschillen en daarom is reisverzekeringen vergelijken een erg goed idee! Wanneer je gebruikt moet maken van de medische voorzieningen in het vakantieland zijn die vaak bijzonder duur. Denk maar eens aan een gipsvlucht naar Nederland als je een ongeluk krijgt tijdens het skiën. De kosten die je maakt voor het afsluiten van de reisverzekering zijn hierbij vergeleken een schijntje. Zo draagt een reisverzekering bij aan een zorgeloze vakantie!

Het Coronavirus! Hoe zit het met de verzekering?

Toen in december 2019 het Coronavirus uitbrak zijn er in een mum van tijd wereldwijd vele maatregelen genomen om te zorgen dat het virus zich zo min mogelijk verspreidt. Ook in Nederland zijn er maatregelen genomen en ook weer versoepeld. Doordat het Coronavirus snel om zich heen sloeg, zijn er in verschillende landen inreisbeperkingen of zijn er negatieve reisadviezen afgegeven door het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Welke reisadviezen zijn er?

Samen met ambassades, inlichtingendiensten en lokale autoriteiten kijkt het Ministerie van Buitenlandse Zaken naar de veiligheidsrisico’s in een land. Er worden dan verschillende reisadviezen afgegeven door middel van 4 kleuren:
Rood: Niet reizen!!! (negatief reisadvies)
Oranje: Alleen noodzakelijk reizen naar dit land. (negatief reisadvies)
Geel: Let op, er zijn veiligheidsrisico’s.
Groen: Geen bijzondere veiligheidsrisico’s voor dit land.Wanneer er een negatief reisadvies voor een land of gebied wordt afgegeven, is dit vooral bedoeld om te waarschuwen voor de veiligheidsrisico’s in dat land of gebied. In veel landen in het virus minder geworden, maar het kan ook zo weer om zich heen grijpen. De reisadviezen veranderen op dit moment vaker. Heb je al een reis geboekt en is er een negatief reisadvies afgegeven en ben je nog thuis? Neem dan zeker contact op met je reisorganisatie!

Reisverzekering en Corona

Wanneer je ondanks een negatief reisadvies toch naar een land of gebied en heb je hulp nodig door een reden waarom er een negatief reisadvies is afgegeven? Dan moet er rekening mee houden dan de reisverzekering dit niet zal vergoeden. Dit komt doordat er geen sprake is van een situatie die onvoorzien is.

Annuleringsverzekering en het Coronavirus

Een negatief reisadvies is voor een annuleringsverzekering geen geldige reden om te annuleren. Dit geldt ook nu er een negatief reisadvies door het Coronavirus afgegeven kan zijn. Een annuleringsverzekering zal alleen uitkeren of vergoeden wanneer je een vakantie vervroegd moet afbreken of annuleren door onvoorziene omstandigheden die in de polisvoorwaarden van je verzekering staan. Hierbij kun je denken aan het overlijden van een familielid of omdat juist jij ernstig ziek bent geworden.

Author

| Madelon | Founding mom van Meer Met Mama | Mama van 3 | Gelukkig getrouwd | Wierden | 1989 |

No Comments

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.