fiscale tips

Top 4 fiscale tips van 2020! Bespaar nu nog.

Besparen & Budget By dec 03, 2020 No Comments

Het is altijd goed om aan het eind van het jaar even goed je fiscale positie onder de loep te nemen. Zijn er speciale punten die je het beste voor 2021 kunt regelen? Wat zijn belangrijke aandachtspunten? In dit artikel geven we je 4 fiscale tips voor het eind van 2020!

Fiscale tips, tip 1: Koop het huis in 2021 in plaats van 2020

Wanneer je in de leeftijdscategorie 18 tm 25 jaar valt en een woning wil kopen is het mogelijk een stuk interessanter wanneer je dit na 1 januari 2021 doet. Vanaf 2021 zal er namelijk onder bepaalde voorwaarden geen overdrachtsbelasting meer betaalt hoeven worden bij levering van de woning. Op dit moment betaal je nog 2% overdrachtsbelasting wanneer je een huis koopt. Laat je hier dus goed over adviseren.

Als je een woning als belegging koopt kan het interessant zijn om de koop nog in 2020 rond te maken. Je betaalt in 2021 weliswaar geen 2% overdrachtsbelasting meer, maar wel 8% meer over de waarde van diezelfde woning. Dit geldt alleen als er sprake is van een belegging en niet als het om een eigen woning gaat. Wanneer je dus een huis koopt als belegging en niet als hoofdverblijf kan het gunstig zijn om het huis nog in 2020 te kopen. Een voordeel daarvan is weer dat de hypotheekrente op dit moment nog lekker laag is. We weten niet hoe dat in 2021 zal gaan zijn. Tip: bekijk nu nog de nibc hypotheekrente om te kijken of deze bij jou past!

Tip 2, fiscale tips: Begin nog in 2020 of 2021 met een studie

De fiscale tip van het lijstje fiscale tips wanneer je nog wilt investeren in een studie. Wil je nog aan een studie gaan beginnen? Zorg dan dat je hier voor 2022 mee begint. De verwachting is dat vanaf 2022 het niet meer mogelijk zal zijn om de kosten van een studie, cursus of opleiding af te laten trekken van de inkomstenbelasting. Het zou zonde zijn om deze aftrekposten te missen. Als je dus van plan bent om nog een cursus, studie of opleiding te starten kan het fiscaal een stuk gunstiger zijn om dat zo snel mogelijk te doen zodat je nog gebruik maken kunt van de aftrekmogelijkheid.

Fiscale tips, tip 3: Maak nu nog gebruik van schenkvrijstellingen

Wanneer je kinderen of kleinkinderen geld wilt schenken en dat nog niet hebt gedaan kun je nog gebruik maken van de niet-benutten schenkvrijstellingen. Deze zijn als volgt:

  1. kleinkinderen en derden: € 2.208 pp.
  2. kinderen waaronder ook pleegkinderen, stiefkinderen en weduwnaars of weduwes van een overleden kind: € 5.515 per kind.

Ook zijn er verhoogde eenmalige schenkingsvrijstellingen wanneer je een schenking aan kinderen of partners van de kinderen wil doen. De voorwaarde hierbij is wel dat deze in de leeftijdscategorie 18 tm 40 jaar vallen. Zonder precieze voorwaarden mag je in het jaar 2020 nog eenmalig een behoorlijk bedrag schenken. Het is bedrag is maar liefst: € 26.457. Mocht de schenking voor een studie voor een kind zijn dan is de vrijstelling in 2020 zelfs € 55.114. Gaat het om een schenking voor een eigen woning dat het kind, dan is het schenkingsbedrag vrijgesteld van belasting tot een bedrag van € 103.643.

Tip 4 van de fiscale tips: Doe betalingen nog dit jaar

Het vermogen dat je per 1 januari 2021 hebt is bepalend voor de inkomstenbelasting die je verschuldigd bent in box 3. Des te lager het vermogen in box 3 is, hoe minder je kwijt bent aan inkomstenbelasting. Het is dus slim, indien mogelijk, om betalingen die je toch al moet doen of kosten die je van plan bent om te maken, deze maand te betalen. Denk hierbij aan betalen van een forse aankoop zoals een motor, auto of verbouwing, maar ook aan bijvoorbeeld belastingschulden.

fiscale tips

Ook leuk om te lezen: overstappen kan zeker lonen! Kun jij besparen door over te stappen?

Author

| Madelon | Founding mom van Meer Met Mama | Mama van 3 | Gelukkig getrouwd | Wierden | 1989 |

No Comments

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.