erkenning

Erkenning en gezag. Zo zit dat

Mama & Kinderen By nov 14, 2018 1 Comment

Hoewel Joey netjes een jaar na ons huwelijk geboren is, was Depp er al voordat wij officieel man en vrouw waren. Op mijn werk, ik werkte toen in een café, sprak ik een man die een kind had gekregen met een vrouw zonder dat zij een relatie hadden. Hij had géén rechten met betrekking tot zijn kindje omdat dit niet geregeld was. Ik ging dus op onderzoek uit om dit allemaal goed te regelen. Alleen erkenning bleek niet voldoende.

Een kind geboren binnen een huwelijk of geregistreerd partnerschap is automatisch het kind van beide echtgenoten. Je bent dan als vader automatisch de juridische vader.

Wanneer je niet gehuwd bent of geen geregistreerd partnerschap hebt, dus dit geldt óók als je een samenlevingscontract hebt, kan het kind indien wenselijk worden erkend door de vader. Erkenning kan al tijdens de zwangerschap. Erkenning is verder niet heel spannend of ingewikkeld maar het moet wel gebeuren wil je de juridische gevolgen laten intreden. De moeder van het kind moet instemmen met de erkenning, dan wordt ook vastgelegd wat de achternaam van het kindje gaat zijn. Is dit niet vastgelegd, dan krijgt het kindje automatisch de achternaam van de moeder.

Wat zijn de juridische gevolgen van erkenning?

  • De vader en het kind krijgen een officiële familierechtelijke betrekking, er ontstaat een juridische band tussen ouder en kind.
  • De vader heeft de verplichting om het kind tot de leeftijd van 21 jaar de onderhouden.
  • Als de vader en moeder uit elkaar gaan heeft de vader het recht op omgang en informatie (Aangenomen dat moeder de verzorgende ouder wordt). De moeder heeft dan ook de verplichting om vader te informeren en om omgang tussen ouder en kind te faciliteren.
  • Het kind wordt wettelijke erfgenaam van de vader. 
  • Bij een niet Nederlandse nationaliteit kan een kind eventueel ook de nationaliteit van vader krijgen.

Maar hoe zit het dan met gezag? Als juridische vader heb je niet automatisch gezag over je erkende kind! Dit betekent dat je niet als wettelijk vertegenwoordiger op kan treden voor jouw kind of mee kan beslissen over de opvoeding. Ook het aanvragen van het gezag is niet ingewikkeld, dat kan hier, maar het is wel iets wat geregeld moet worden. Trouwen na erkenning geeft ook gezag.

Het is ook mogelijk om na de geboorte een kind te erkennen. Dit kan alleen als er niet al twee juridische ouders zijn. Indien het kind ouder is dan 12 jaar moet naast de moeder van het kind het kind zelf ook toestemming geven. Is het kind 16 jaar of ouder, dan is voor de erkenning alleen de toestemming van het kind nodig. 

Dus, ben je in blijde verwachting maar zijn jullie niet gehuwd of geen geregistreerde partners, zorg dan dat je de erkenning en het gezag even regelt. Het is zo gepiept!

erkenning

Author

1 Comment

  1. Els schreef:

    Toen ik zwanger was van James heeft mijn man hem inderdaad ook erkent, maar toen hij geboren is waren we inmiddels al getrouwd.

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.