themafeest voor een peuter

Een themafeest voor een peuter?

Mama & Kinderen By sep 13, 2019 1 Comment

Met deze blogpost zal ik me niet bij iedereen geliefd maken. Op Facebook zag ik een oproep voorbij komen wat andere moeders voor een themafeestje voor hun 2 jarige hielden. Mijn gedachte: serieus? Een themafeest voor een peuter? Nu wordt Emma deze maand twee, maar een thema? Euh niets geen thema. Gewoon slingers, ballonnen, taartjes, familie, vrienden, natuurlijk cadeautjes en lekkere hapjes. Maar bovenal gezelligheid, lekker jezelf zijn en aankomen en gaan wanneer je wilt. Bleek ik toch best in de minderheid te zijn…

Themafeest

Zoals de naam al zegt, ja echt, is een themafeest een feest met een gekozen thema. Dat bewuste thema kan iets te maken hebben met de aankleding van het feest, maar ook met de klederdracht van de genodigde gasten. Je kunt je gasten bijvoorbeeld trakteren op lekkernijen gericht op het thema.

Een themafeest voor een peuter?

Als ik aan verjaardagen denk dan denk ik vooral aan alle boodschappen die ik moet doen, het huis dat aan kant moet zijn, ballonnen opblazen en slingers ophangen. Een klap geld hieraan kwijt zijn, maar daar ook heel veel gezelligheid en een fijne dag voor mijn kind voor terug zien.

Als ik denk aan een themafeest voor een peuter organiseren begint het me al te tollen. Ten eerste zal ze de week er op echt niet zeggen; goh mama, dat heb je mooi gedaan, dat themafeest van Peppa Pig. Nee, dat is ze de volgende dag alweer vergeten. Ik niet trouwens, want ik zou moeten bijkomen van het gestress om een themafeest te organiseren. Daarbij heb ik ook echt geen zin om een rib uit mijn lijf te betalen voor allerlei Peppa-achtige dingen. Om maar even een voorbeeld te nemen.

Heb ik zin om allerlei thema hapjes te maken? Precies de perfecte versiering te vinden? Extra dure ballonnen te halen met afdruk van een bepaald thema? Nou, nee. Ik vind het echt de grootste onzin.

Wanneer een kind er echt wat van meekrijgt, het echt heel leuk vindt en het geen handen vol geld zou kosten, dan zou ik mijn geld er in willen investeren. Maar een 2-jarige? Kom op. Echt niet.

Het begint dus al bij de eerste verjaardag..

Vol trots kwamen er heel wat moeders met een presenteerblaadje wat ze allemaal wel niet voor een fantastische feesten voor hun koters hebben georganiseerd. Ik vroeg me af, sla ik nu de plank zo mis of is het toch een beetje overdreven?

Een voorbeeld:

1 jaar: Bumba

2 jaar: Woezel en Pip

3 jaar: Paw Patrol

4 jaar: Donald Duck

Wat ik me ook afvraag ik me dus he, wat doe je dan precies? Maak, of laat je een mega grote Bumba taart maken en trek je je kind vervolgens een Bumba pak aan? Hangen er overal Bumba slingers, ballonnen en andere versiering? Heb je aangepaste prikkertjes in de hapjes en heb je wegwerp bekers en bordjes met Bumba?

Wat ik me daarna meteen afvraag: denk je echt dat je kind nu een betere verjaardag heeft? Je kind er zoveel gelukkiger van zal worden? Of is de sociale druk, de concurrentie moordend en moet je met de rage meedoen? Ga je als je kind naar school gaat ook 6 uur met de traktatie bezig omdat jouw kind de mooiste, beste, gezondste en tegelijkertijd lekkerste traktatie moet hebben? Moet iedereen natuurlijk voor zich weten, en ik veroordeel ook niemand, maar ik doe er niet aan mee.

Noem mij loederig

Noem mij loederig, maar ik doe niet aan themafeestjes voor peuters. Ik bak met alle liefde taarten, maak met net zoveel liefde hapjes. Ook hang ik slingers op en blaas ik ballonnen tot ik duizelig word. Maar een themafeest voor een peuter, neh! Ik ben niet van plan mij druk te maken of ik wel de mooiste traktatie of de kinderopvang zal meegeven of dat ik (wij) het meest uitgebreide en dure feestje moeten geven.

Uiteraard doen we allemaal wat we denken dat leuk en goed is voor je kind, het is alleen niet echt mijn ding.

 

Themafeest voor een peuter

Author

| Madelon | Founding mom van Meer Met Mama | Mama van 3 | Gelukkig getrouwd | Wierden | 1989 |

1 Comment

  1. Merel schreef:

    Mee eens hoor. Ik heb weleens frozen vlaggetjes opgehangen en het jaar erop weer. Daar houdt t wel bij op. Je kind onthoudt er niks van en bovendien denk ik soms dat het bijna een soort wedloop is geworden (net als bij de traktaties voor het kerstdiner enzo). Ouders die een eerste verjaardag vieren met 80 man, peperdure taarten of exclusieve feestjes… Hoewel daar ongetwijfeld tonnen aan liefde in zit, past het ook niet bij ons.

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.