borstvoeding

Waarom ik stopte met het geven van borstvoeding

Zwangerschap & Baby By okt 10, 2018 No Comments

Heb je net al die ellende van de zwangerschap en bevalling achter de rug, komt er opeens een nieuw hoofdstuk aan. Borstvoeding geven. Ik dacht, doen we even, hoe moeilijk kan het zijn. Nou ook daar moest ik op terug komen..

Te zwaarborstvoeding

Depp was net geboren en hij bleek een beetje aan de zware kant voor het termijn wat hij was toen hij geboren was. 37+3 weken en bijna 3800 gram. Een verpleegkundige zat hem een beetje te bekijken en zei, ‘Hij is wel flink, hoe ver was je ook alweer?’ Het resultaat was een verplichte nacht in het ziekenhuis met extra controles op glucose. Hij was namelijk te dik en de vraag was of hij dat zelf kon reguleren. Ook dat was natuurlijk allemaal nieuw voor mij. Depp is om 16:38 geboren, om half tien kwam ik terug op de kamer. Ze waren pas om negen uur klaar met hechten vanwege de drukte. Maar goed, vanwege zijn gewicht moest hij dus iedere zoveel uur prikjes om zijn glucose te meten. Daarom moest hij ook drinken. Vanaf het eerste moment in de kamer zat ik aan het kolfapparaat. Vreselijk. Ik kon niet eens rechtop zitten en had vreselijk veel pijn en na een kwartier kolven had ik zeker drie druppels. Nou dat had ik me wel anders voorgesteld. Dat geluid van de kolf kan ik niet meer horen.

Borstvoeding afkolven om te kunnen voeden

Ik moest dus blijven kolven om Depp  borstvoeding te kunnen geven. De metingen waren prima alleen vanwege zijn ademhaling wilden ze hem midden in de nacht meenemen naar de medium care. Ik zei: ‘Dit snap ik niet, hij blijft hier anders ga ik hem de hele nacht zoeken.’ En dus mocht hij naast mij blijven, uit een vreemde angst om hem kwijt te raken en de wetenschap dat ik toch om de twee uur moest kolven bleef ik de hele nacht wakker. Dat was natuurlijk een dom plan, maar mijn ratio was behoorlijk foetsie.

Naar huis

Een dag later mochten wij naar huis. In de dagen erop kwam de borstvoeding opgang en kon ik hem zelf gewoon aan de borst voeden. Naast het voeden bleef ik kolven om de productie te stimuleren en reserves op te bouwen. Helaas was hij bij een meting bij het CB onvoldoende gegroeid, waardoor het advies was om hem bij te voeden. Dat soort dingen maakt je als moeder super onzeker. Ik moest hem met de borst voeden en daarna flesvoeding geven. Maar ja, hoe wist ik dan zeker dat hij voldoende binnen kreeg? Ik koos ervoor om eerst wat kunstvoeding te geven en daarna de borst.

Dat was dus niet bevorderlijk voor mijn borstvoeding en icm mijn opleiding en verplichte lessen stagneerde de productie al snel. Zo liep dat borstvoedingsverhaal ten einde. Eigenlijk wel jammer want het leek goed te gaan, achteraf was de onvoldoende groei minimaal en had ik dat eigenlijk naast mij neer moeten leggen en verder kunnen gaan zoals we deden. Helaas is het consultatiebureau niet altijd alwetend…

Author

No Comments

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.