Een overlijdensrisicoverzekering afsluiten, is het nodig?

Vrouw By okt 12, 2018 No Comments

Dat wij ons verzekeren staat buiten kijf, denk aan de autoverzekering, een inboedelverzekering of een reisverzekering. Dat soort verzekeringen worden eigenlijk best veel afgesloten en dat is ook goed. Maar een wat minder leuk onderwerp is de overlijdensrisicoverzekering, toch is het goed om eens uit te zoeken of je een overlijdensrisicoverzekering nodig hebt. Om maar meteen met de deur in huis te vallen, weet jij of een overlijdensrisicoverzekering afsluiten nodig is voor jouw gezin?

Wat is een overlijdensrisicoverzekering?

Veel mensen verwarren een overlijdensrisicoverzekering met een uitvaartverzekering. Een uitvaartverzekering sluit je namelijk af om de kosten van je uitvaart te betalen. Een overlijdensrisicoverzekering sluit je af om je nabestaanden verzorgd achter te laten.

Waarom een overlijdensrisicoverzekering afsluiten?overlijdensrisicoverzekering afsluiten

Het is goed om na te denken over de financiële gevolgen voor je gezin als jij of je partner komt te overlijden. Als jij of je partner vroegtijdig komt te overlijden is dat natuurlijk al verschrikkelijk, maar de stabiliteit, voor zover dat mogelijk is wil je wel graag houden.

Heb je je weleens afgevraagd of je gezin in het huis kan blijven wonen mocht jij of je partner komen te overlijden? Is dit niet het geval, dan zou een overlijdensrisicoverzekering afsluiten iets zijn om over na te denken. Met een overlijdensrisicoverzekering verzeker je jezelf en/of je partner voor een bepaald bedrag voor een looptijd die jij zelf kunt uitkiezen. Mocht jij of je partner binnen die looptijd komen te overlijden dan wordt het verzekerde bedrag uitgekeerd. Is dit na de looptijd dan keert de verzekering niets uit. Daarvoor zul je dus zelf moeten sparen. Toch denk ik dat het verstandig is om je hiervoor te verzekeren.

Is een overlijdensrisicoverzekering verplicht?

Het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering is niet verplicht in Nederland, maar mocht je een hypotheek willen afsluiten dan is dit voor veel hypotheekverstrekkers soms nog wel een eis. De ORV wordt dan gekoppeld (verpand) aan de hypotheekverstrekker. Mocht je dan overlijden  tijdens de afgesproken duur van de overlijdensrisicoverzekering, dan wordt met de ORV je hypothek (gedeeltelijk) afgelost zodat deze kosten lager worden en je gezin in het huis kan blijven wonen. Ook als je geen koophuis hebt, maar een huis huurt is het afsluiten van deze verzekering zeker een optie. En denk ook eens aan andere kosten zoals opvang en andere grote uitgaven. Kan dit allemaal bekostigd worden als één van jullie wegvalt? Iets om zeker even bij stil te staan en om eens over na te denken.

Soorten overlijdensrisicoverzekeringen

Als je een overlijdensrisicoverzekering wilt afsluiten heb je ook nog de keuze uit verschillende mogelijkheden. Je kunt namelijk kiezen uit de volgende verzekeringen:

Gelijkblijvende overlijdensrisicoverzekering: bij deze verzekering wordt er een vast bedrag afgesproken dat dient te worden uitgekeerd wanneer je komt te overlijden. Als je een aflossingsvrije hypotheek hebt is dit een verstandige combinatie, maar ook als je geen koophuis bezit.

Lineair dalende overlijdensrisicoverzekering: bij deze verzekering daalt het bedrag dat jij hebt verzekerd per jaar en elk jaar daalt het zelfde bedrag. Dit is een goede keuze als jij een lineaire hypotheek hebt afgesloten.

Annuïtair dalende overlijdensrisicoverzekering: als je een annuïteitenhypotheek hebt afgesloten of gaat afsluiten is dit de gebruikelijke keuze. Bij deze verzekering gaat het bedrag dat je hebt verzekerd elke maand iets omlaag met een vooraf afgesproken percentage.

Heb jij een overlijdensrisicoverzekering, ga jij een overlijdensrisicoverzekering afsluiten of is het niet nodig?

 

Lees ook: Besparen op verzekeringen doe je zo

Author

| Madelon | Founding mom van Meer Met Mama | Mama van 3 | Gelukkig getrouwd | Wierden | 1989 |

No Comments

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.