De juiste zorgverzekering bij gezinsuitbreiding in 3 simpele stappen!

Gezondheid, Mama & Kinderen By okt 17, 2021 No Comments

Is er gezinsuitbreiding op komst? Gefeliciteerd! Wanneer je in 2022 een kindje verwacht, doe je er goed aan om nu extra goed naar je zorgverzekering te kijken. Ook wanneer je al kinderen hebt zijn er daar speciale zorgverzekeringen voor. In deze blog neem ik je mee hoe jij in 3 simpele stappen de juiste zorgverzekering bij gezinsuitbreiding voor jou kiest.  Dat doe je namelijk zo:

Stap nummer 1: Kies de goede basisverzekering

De basisverzekering vergoedt voor jou de meest belangrijkste kosten rondom de zwangerschap en de bevalling. De inhoud van de basisverzekering wordt door de overheid bepaald en is bij elke zorgverzekeraar hetzelfde.

De kosten tijdens zwangerschap en bevalling die vanuit de basisverzekering vergoed worden zijn onder andere een medische bevalling, controles en afspraken bij je verloskundige, gynaecologische hulp en een deel van de kraamzorg. Je moet vooraf je uren die je wilt afnemen aan kraamzorg berekenen. De beste zorgverzekering kiezen met kraamzorg doe je dan ook maar op één manier en dat is vergelijken!

Toch zijn er weer verschillende soorten basisverzekeringen en daarom is het goed om te weten voor welke basisverzekering jij zou moeten kiezen. De vier verschillende soorten basisverzekeringen worden hieronder uitgelicht en kun jij bepalen welke zorgverzekering bij gezinsuitbreiding het beste bij jou past als basisverzekering.

De restitutiepolis

Wanneer je een restitutiepolis afsluit betaalt de zorgverzekeraar alle kosten die jij vanuit de basisverzekering maakt bij alle behandelaars. Een verzekering met vrije keuze wordt het ook wel genoemd.

Bij deze polis kun jij zelf kiezen naar welk ziekenhuis, welke behandelaar of dokter jij gaat, zonder dat je daarvoor hoeft bij te betalen. Het kan mogelijk zijn dat jij die rekening eerst zelf moet betalen en het bedrag kunt terugvragen aan je zorgverzekeraar.

Als de rekening zeer onredelijk hoog is, hoeft de zorgverzekeraar deze niet volledig te vergoeden.  

De naturapolis

Wanneer je een naturapolis afsluit vergoedt je zorgverzekeraar alleen volledig de zorg uit het basispakket wanneer de zorgverzekeraar en behandelaar een contract met elkaar hebben. In dat contract staan afspraken over de kwaliteit en prijs van de behandelingen.
Wanneer je naar een arts of behandelaar gaat die geen contract heeft afgesloten met de zorgverzekeraar waar jij verzekerd bent, betaalt de verzekering alleen een deel van de kosten. Het overige deel zou je zelf moeten betalen.
Bij deze verzekering is het dus erg belangrijk om te weten of er een contract is zodat jij de zorg helemaal vergoed krijgt. Wanneer je een naturapolis hebt zal de verzekering rechtstreeks aan de behandelaar uitbetalen.

De combinatiepolis

Deze polis is een combi van de restitutiepolis en de naturapolis. Bij een combinatiepolis heb soms recht op een vergoeding op restitutiebasis en soms op naturabasis. Het ligt er dan net aan welke zorg jij nodig hebt.

De budgetpolis

Dan is er nog een budgetpolis. Deze polis is budget. Een soort van goedkopere naturapolis waarbij je bij minder ziekenhuizen, artsen en behandelaars terecht kunt dan bij de gewone naturapolis. Je kunt je dan ook afvragen of deze polis voor jou echt budget zal zijn.

Stap 2: Heb je een aanvullende verzekering nodig, of toch niet?

Er zijn ook kosten die niet worden vergoedt door de basisverzekering. Voor deze kosten kun je dan ook een aanvullende verzekering afsluiten. De kosten die niet vergoedt worden zijn kosten die niet als medisch noodzakelijk worden gezien. Je kunt hierbij denken aan de vergoeding van een borstkolf, zwangerschapscursussen of het kraampakket.

Wanneer je wilt thuisbevallen zit je niet met ziekenhuiskosten, wil je wel in het ziekenhuis bevallen dan kunnen hier extra kosten aan verbonden zitten, want ziekenhuisbevallingen worden niet altijd vergoed. Een ziekenhuisbevalling wordt namelijk alleen vergoed wanneer deze medisch noodzakelijk is. De basisverzekering zal dan maximaal 205 euro vergoeden voor het gebruik van de verloskamer. Alle kosten die daarboven zitten zul jij zelf moeten betalen, of aanvullend moeten verzekeren.

Per verzekeraar zullen de aanvullende verzekeringen ook weer verschillen. Het is dan ook verstandig om zorgverzekeraars te vergelijken zodat jij niet met onverwachte kosten komt te zitten. Ook wanneer je al kinderen (onder de 18) hebt doe je er goed aan om te kijken of een aanvullende zorgverzekering handig kan zijn. Je kinderen zijn namelijk, afhankelijk van de ouder waarbij ze meeverzekerd zijn, hetzelfde verzekerd als die ouder. De tip is dan ook om je kinderen bij de hoogst verzekerde op de verzekering te zetten. Hier bekijk je de goedkoopste zorgverzekering voor gezinnen.

 

Stap 3: Zorgverzekering bij gezinsuitbreiding, verhoog je het eigen risico of juist niet?

De meeste kosten die vanuit jouw basisverzekering worden vergoed, vallen onder jouw eigen risico. Wanneer je zwanger bent zijn daar wat uitzonderingen op. Zo betaal je geen eigen risico voor je huisarts, kraamzorg en verloskundige.

Wanneer jij moet bloedprikken, wat gegarandeerd gaat gebeuren tijdens je zwangerschap, valt dit dan weer wel onder je eigen risico. Ook het vervoer met een ambulance naar een ziekenhuis zal onder je eigen risico vallen. Wanneer je overweegt om een vrijwillige eigen risico af te sluiten moet je je dan ook goed bedenken welke kosten je verwacht te maken en welke niet.

Succes met het kiezen van de juiste zorgverzekering bij gezinsuitbreiding voor jou!

 

zorgverzekering bij gezinsuitbreiding

Author

| Madelon | Founding mom van Meer Met Mama | Mama van 3 | Gelukkig getrouwd | Wierden | 1989 |

No Comments

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.