halloween koekjes

Halloween koekjes bakken, super leuk en budgetproof!

Geplaatst door

Mijn kinderen zijn gek op zelf bakken. Wat is er dan leuker om een middagje in de herfstvakantie koekjes te gaan bakken? Halloween komt er weer aan en daarom maakten wij Halloween koekjes. We gebruikten geen vormpjes maar deden het met de losse hand. Het recept voor deze Halloween koekjes deel ik ook meteen met je, het is heel makkelijk en lekker!

Benodigdheden:

  • keukenmachine of mixer
  • deegroller
  • bakpapier
  • placemat

Ingrediënten voor Halloween koekjes

  • 1 ei
  • 100 gram basterdsuiker
  • 150 gram ongezouten roomboter (kamertemperatuur)
  • 200 gram tarwebloem
  • Witte fondant
  • Dr Oetker decoratie stiften (in kleur en smaak naar keuze)

De voorbereiding voor het maken van Halloween koekjes

  1. Als eerst ga je het ei scheiden. Je gaat alleen de eidooier gebruiken (het eigeel).
  2. Meng alle ingrediënten in de keukenmachine of met de mixer tot het deeg korrelig van structuur is.
  3. Vervolgens kneed je het deeg tot het glad is.
  4. Rol het deeg in een bal en verdeel het vervolgens over het aantal personen (als je het met kids doet)

Halloween koekjes maken

Halloween is natuurlijk een beetje ‘eng’. Mijn kindjes wouden graag spookjes en spinnen maken. Als je spinnetjes wilt maken gebruik je een bolletje deeg voor het lichaam, dit druk of rol je vervolgens wat platter. De pootjes rol je tussen je handen en vervolgens druk je ze goed vast aan het lijfje.

halloween koekjes

Bij de spookjes druk je een bolletje plat en trek 2 uiteinden wat naar beneden. Vervolgens is het leuk om daar witte fondant bij te gebruiken, maar dit ga je pas doen nadat de koekjes in de oven zijn geweest!

Ben je klaar met het ontwerpen van de koekjes dan moet het natuurlijk in de oven.

  1. Verwarm de oven voor op 175°C.
  2. Leg de koekjes op een met bakpapier beklede bakplaat. Let er wel op dat er voldoende ruimte tussen de koekjes zit. Beter twee keer bakken dan teveel koekjes op een plaat. Ze kunnen namelijk zomaar aan elkaar gaan zitten als er te weinig ruimte tussen zit.
  3. Bak de koekjes in het midden van de oven lichtbruin en gaar in 15-20 min. Dit is per oven verschillend, houd het dus een beetje in de gaten.
  4. Als de koekjes klaar zijn haal je ze van de bakplaat en laat je ze op een rooster afkoelen.

Verder met fondanthalloween koekjes

Wil je fondant gebruiken om bijvoorbeeld spookjes of spinnenwebben te maken dan doe je er goed aan om de fondant vast plat te rollen en voor te snijden terwijl de koekjes in de oven zitten. Het fondant kun je het beste aanbrengen als de koekjes nog niet al te lang uit de oven zijn. Wanneer de koekjes nog iet wat warm zijn kun je de fondant goed bevestigen en blijft het beter zitten

Decoreren met decoratiestiften

Natuurlijk is het voor de kinderen erg leuk om hun creatie van de Halloween koekjes te decoreren met decoratiestiften. Wij gebruikten de decoratiestiften van Dr Oetker (choco-caramel), Hiermee maakten we gezichtjes op de spookjes en maakten we spinnenwebben. De kinderen vinden het erg leuk!

halloween koekjes

Waarom wij geen vormpjes gebruikten

Natuurlijk kun je Halloween vormpjes gebruiken om Halloween koekjes te bakken. Hebben wij niet gedaan… Dit omdat het een soort van last minute idee was en ik niet heel veel zin had om hier het hele dorp voor af te speuren. Gelukkig vonden de kinderen het ook erg leuk om zonder vormpjes te werken, het was een beetje alsof ze aan het kleien waren en ze hun eigen creaties konden maken. Mocht ik het eerder gepland hebben dan had ik ze misschien wel gekocht, maar dit was ook erg leuk en voor herhaling vatbaar!

 

 

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *