badkamer kindvriendelijk

De badkamer kindvriendelijk inrichten doe je met deze 8 tips

Huis & Tuin By jan 18, 2020 1 Comment

Iedere ouder weet dat kinderen de wereld graag ontdekken. Zo ook in de badkamer, juist daarom is het zo ontzettend belangrijk dat de badkamer kindvriendelijk is. Met de tips in dit artikel zorg je voor dat de badkamer een veilige, comfortable en kindvriendelijke omgeving is.

Tip 1: Veilig opbergplekken

Kinderen trekken graag in kastjes en gaan dan aan de slag met de spullen die voor handen liggen. Een veilige opbergplek in de badkamer is dan ook belangrijk. Kinderen zijn nu eenmaal nieuwsgierig en zullen op onderzoek uitgaan. Je wilt niet dat je kinderen met schoonmaakmiddelen in aanraking komen, maar ook het badgoed wil je goed kunnen opslaan. Daarom doe je er goed aan om deze spullen op een hoge plank op te bergen, of in een hoge kast. Je mooie badgoed wil je natuurlijk in een kast hebben omdat het anders vochtig kan worden wanneer je gebruik maakt van de douche of het bad.

Tip 2: Ga voor hangende meubels

Hangende badkamermeubels zijn niet alleen mooi, ze zijn ook erg praktisch. Je kunt de badkamer gemakkelijker schoonhouden wanneer de meubels hangen. Je weet vast dat kinderen graag spetteren in de badkamer en het niet altijd even droog en netjes achtergelaten wordt. Ze houden nu eenmaal van spelen met water. Wanneer de vloer nat wordt zullen de meubels niet aangetast worden door het vocht en je maakt het gemakkelijk schoon en droog.

Tip 3: De badkamer kindvriendelijk inrichten met een inloopdouche

Wanneer de badkamer groot genoeg is kun je kiezen voor een inloopdouche én een bad. Met kleine kinderen is een bad zeker een uitkomst, helemaal wanneer het nog niet zelf kan staan, maar wel zelf kan zitten. Een bad met douche er in is niet aan te raden, alleen bij het in en uitstappen is een ongeluk al zo gebeurd.

Heb je daar niet genoeg ruimte voor, dan zou je echt voor een inloopdouche moeten gaan. Een inloopdouche is veilig doordat er geen drempels of opstapjes zijn waarover je kunt struikelen. Ook kun je antisliptegels in de douche laten plaatsen zodat glijpartijen niet zullen plaatsvinden. Daarnaast past een kinderbadje met gemak in een inloopdouche. En wanneer je kind groter is kan het natuurlijk ook gebruik maken van de douche. Samen met je baby douchen is ook zeker een optie!

Tip 4: Maak gebruik van een badmat

Om een badkamer kindvriendelijk in te richten leg je een badmat in de badkamer. Een gladde vloer in de badkamer is namelijk echt niet veilig! Een badmat zorgt er voor dat na gebruik van het bad of de douche het water wordt opgevangen. De vloer blijft hierdoor een stuk droger en jij en je kinderen zullen niet zomaar uitglijden. Tip: ga voor een badmat die past bij je badgoed en tevens makkelijk wasbaar is.

Tip 5: Ga voor een veilige thermostaatkraan

Zowel voor de douche als het bad moet je echt voor een thermostatische douche- of badkraan gaan. Deze kranen hebben namelijk een temperatuurbegrenzen ingebouwd als beveiliging op 38 graden. De temperatuur kan pas verhoogd worden wanneer de begrenzer wordt ingedrukt. Daarnaast worden deze kranen zelf niet warm en zullen jij en je kind je niet kunnen bezeren aan de kraan. Met jonge kinderen is dit dan ook een echte must.

Tip 6: Ga voor een dubbele wastafel

Je zult zeker momenten hebben dat er meerdere gezinsleden gebruik willen maken van de badkamer. Helemaal in de ochtendspits kan het er gezellig druk worden. Om de badkamer kindvriendelijk in te richten en tevens gezamelijk gebruik te kunnen maken van de badkamer is een dubbele wastafel een echte uitkomst. Kleinere kinderen kunnen er zelfs al gebruik van maken wanneer je een stevig en veilig krukje in de badkamer plaats, zo zijn ze groot genoeg om bij de wastafel te kunnen. Daarnaast let je op de punten van de wastafel. Het beste kun je gaan voor een wastafel waar de hoeken niet te puntig van zijn, dat scheelt weer blauwe plekken.

Tip 7: Duurzaamheid

Wanneer je de badkamer kindvriendelijk wilt inrichten maak je gebruik van duurzame materialen in de badkamer. Kinderen zijn niet altijd even voorzichtig en daarom ga je voor materialen die tegen een stootje kunnen en niet krassen.

Tip 8: Kies soft close meubels

Wanneer je nieuwe badkamermeubels gaat uitzoeken zijn meubels met een soft close systeem aan te raden. Soft close zal er namelijk voor zorgen dat deurtjes en lades langzaam sluiten. Ook veel toiletbrillen zijn soft close, ze zakken dan langzaam naar beneden. Door gebruik te maken van soft close meubels in de badkamer voorkom je dat jouw kinderen hun tere vingertjes snel bezeren.   

Author

| Madelon | Founding mom van Meer Met Mama | Mama van 3 | Gelukkig getrouwd | Wierden | 1989 |

1 Comment

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.