De Bijlesmeester? Bijles voor kleuters? Ik hoor je denken, doe even normaal! Maar ik zal het even uitleggen, want ik kan het je zeker aanraden!
Zomerkind
Ondanks dat we het niet zo hebben gepland, zijn alle drie onze kleintjes geboren in de zomer. Onze oudste kanjer, Sebastiaan, zal in augustus (alweer) 6 jaar worden.
Als hij verjaart, dan is het middenin de zomervakantie. Dit jaar zijn wij zelfs met zijn verjaardag in la douce France. Feestjes zullen er genoeg gevierd worden voor deze boef. Sowieso met het gezin op vakantie. Maar bij terugkomst nog een keer voor de familie en dan als de scholen weer beginnen, ook nog eens zijn kinderfeestje. Joepie…
Maar dat is weer een ander verhaal, een ander zeer interessant onderwerp, maar voor een andere keer. Kom ik ongetwijfeld nog wel een keer op terug hoor, zijn kinderfeestje!
Klein, klein kleutertje wat word je groot!
Omdat alle drie onze kinderen in de zomer jarig zijn zullen ze dus ook vlak voor, middenin of vlak na de grote vakantie een jaartje ouder worden. Een klein dilemma doemt dan op, op het moment dat onze kleuters naar Groep 3 mogen gaan.
Kies je ervoor om ze dan altijd de jongste te laten zijn, of laten we ze een jaar langer kleuteren en zullen ze dan tot één van de oudsten gaan behoren?
Voor Sebastiaan leek het geruime tijd dat we voor het laatste zouden gaan, maar sinds een paar maanden, lijkt het wel alsof hij ons die twijfel wil ontnemen. Maar dan ook volledig.
Op zoveel fronten heeft hij ineens zoveel sprongen gemaakt, dat er eigenlijk van twijfel geen sprake meer is.
Qua lengte en schoenmaat alleen al. Serieus, sinds de mannen met die witte baarden zijn vertrokken tot nu, is hij ruim 2 cm gegroeid. En zijn zijn voeten ook een maat toegenomen.
Maar ook zijn verdere, de iets minder echt zichtbare, ontwikkelingen zijn groot. Want zijn groei bepaalt natuurlijk niet of hij langer zou moeten kleuteren.. ?
Boom, roos, vis, vuur
Natuurlijk is hij ook nog een op en top kleuter. Hij speelt het liefst van die heerlijke fantasie-spelletjes, waar hij zich zelf samen met zijn mede-kleuters volledig in kan verliezen. Die zinnetjes als ‘..En dan ben ik voor nep Drakenkrijger..’ zijn echt goud waard.
Daarnaast merk ik ook echt meer en meer dat hij interesse begint te krijgen in het spellen en in het lezen. Tijdschriften, kranten maar ook bepaalde teksten op de boodschappen, alles probeert hij te lezen.
Vaak gaat het hem niet snel genoeg en gaat hij gokken, maar wee de gebeente als jij het voorzegt, dan wordt meneer toch enorm boos. ‘Ik wilde dat net zeggen..’ Inmiddels maak ik die fout niet of nauwelijks meer, ik pas wel op. Als ouder leer je ook (snel) zal ik maar zeggen…
Lezen vindt hij echt helemaal leuk. Schrijven nog net iets minder. Daar heb je ook wel geduld voor nodig. Iets wat gek genoeg alle drie onze kinderen niet echt ruim bezitten.. Van wie ze dat nu hebben…!??
Naast lezen heeft hij ook een bijzondere interesse in rekenen. En ik moet toegeven dat hij dat ook best leuk doet. Cijfers lezen gaat niet altijd even soepel, maar rekensommetjes vindt hij dan wel weer het einde.
Alles is een wedstrijd voor onze kleuter, dus ik vermoed dat in het kleine kleuterbrein een som ook gezien wordt als een wedstrijd. Dat verklaart, voor mij, wel meer zijn drive om te gaan rekenen.
Sponsjes
Zoals met heel veel dingen, krijg je geen dagelijkse terugkoppeling van de juf of meester meer. Hoe zijn dag was, krijg ik nog steeds mondjesmaat te horen. Maar wat de status is van zijn rekenvaardigheden of schrijfkunsten, is één groot vraagteken. Rond kerst hebben we hier iets over gehoord en tegen het einde van het jaar zullen we weer iets vernemen. Tussentijds is het maar gokken.
Natuurlijk merk je wel veel na schooltijd als je samen spelletjes doet, of dit soort oefeningen op Squla bijvoorbeeld. Maar echt weten wat die kleine sponsjes al kunnen of moeten kunnen geen idee.
De Bijlesmeester
Hoe tof toevallig was het dan ook dat juist Sebastiaan onlangs een paar boekjes toegestuurd kreeg van de De Bijlesmeester. Bijles voor kleuters dus!
Twee boekjes voor Taal en twee boekjes voor Rekenen. Bijles voor kleuters dus! Feest!
Wat was hij blij! De post kwam tussen de middag toen hij net een broodje thuis kwam eten. Hij wilde gelijk starten en niet meer naar school. Moest toen echt even een sterk staaltje overtuigingskracht op hem uitoefenen.. Maar om 15:10 uur zat hij met zijn potloodje in zijn hand, lekker te oefenen in het boekje Taal. Super-geconcentreerd.
De oefeningen zijn heel erg leuk en echt toegespitst op zijn niveau. Dus heel herkenbaar voor hem en toch net even wat anders dan op school zo vertelde hij zelf. Tot zover is de bijles voor kleuters al tof.
Daarnaast zijn de oefeningen niet te lang en zijn ze leuk en vrolijk opgezet, dus naast dat hij wel moet ‘presteren’ is het ook oprecht leuk om te doen. Elk boekje heeft circa 150 pagina’s met ruim 100 oefeningen. Dus ondanks dat de oefeningen kort zijn, ga je er niet heel snel doorheen dat je het boekje heel snel ‘uit’ hebt.
En dat is niet omdat ik dit moet zeggen. Nee, dit is echt omdat ik het zie gebeuren. Hij heeft er lol in en wil dit zelf graag doen. Uit zichzelf vraagt hij nu meer dan voorheen of hij mag rekenen. Boekje 1 is bijna vol/ uit!
Taal (= schrijven) blijft net iets minder favoriet, maar ook die doen we samen.
Deze boekjes zijn wat mij betreft echt een uitkomst voor de fase waarin Sebastiaan zich bevindt: die van spons. ?
Bijles voor kleuters = oefenen
Als je denkt aan bijles denk je al gelijk aan iets zwaars. En al helemaal wanneer je dit noemt in combinatie met bijles voor kleuters uit groep 1/2. Maar dat is het helemaal niet. In tegendeel, het is hartstikke leuk en zeker nuttig. Ook voor de ouders, want je krijgt ook echt zicht op wat ze al kunnen. Eveneens op wat ze zouden moeten kunnen.
Daarnaast kun je als ouder ook een beetje gaan sturen. Sturen niet pushen! Maar in ons geval met Sebastiaan betekent dat, dat we hem het (zelf)vertrouwen moeten geven dat het goed gaat en dat hij fouten mag maken.
Al met al ook weer een nieuwe, buitengewoon leerzame fase voor ouders, althans voor mij dan! 😉
Over de oefenboeken zelf nog wat handige informatie voor jullie van de Bijlesmeester:
De Bijlesmeester heeft oefeningen voor bijles voor kleuters, basisschoolkinderen en tieners op de middelbare school. Zeer gevarieerd dus.
- Groep 1 t/m 8 is beschikbaar (zowel taal als rekenen).
- Elk boek is ingedeeld per onderwerp.
- De boeken zijn een goede voorbereiding op de cito-toetsen. Wist je dat veel scholen hier al in groep 1 mee beginnen?
- Antwoorden van opgaven staan achterin, je kindje kan er zelf mee werken of jij kunt het natuurlijk nakijken.
De boeken zijn op eindniveau van het leerjaar. Veel ouders bestellen daarom die van afgelopen jaar en soms daarnaast ook die van komend jaar.
Via deze pagina vind je alle oefenboeken en kortingen 😉
Lieve dochter. Heerlijk om jouw verhaal, dat je op de jouw specifieke manier hebt geschreven, te lezen!
Wat een heerlijke tijd om als kleuter in te leven.
Onwijs leuke boekjes, als je zoals Sebastiaan ‘zin’ hebt om te leren.
En ook zeker voor de ouders interessant om te zien, wat je kleuter allemaal al kan.
Trots op jou, hoe je er mee omgaat ?