eerste schooljaar van je kind

Deze dingen leer jij in het eerste schooljaar van je kind

Mama & Kinderen By mrt 18, 2019 No Comments

Met ondertussen twee schoolgaande kinderen heb ik mijn weg in de school aardig weten te vinden. Wanneer je voor het eerst een kind hebt dat naar de basisschool gaat zal er weer een nieuwe wereld voor je open gaan. Dacht je alles nog wel te weten van je eigen basisschooltijd? Waarschijnlijk klopt dat niet helemaal meer met hoe het nu reilt en zeilt op school. Wat ik in de tussentijd geleerd heb deel ik dan ook met liefde met je. Want deze dingen leer jij in het eerste schooljaar van je kind:

Money, money, money ain’t it funny..

Geld dus! Hoewel de overheid betaald voor het onderwijs van je kind en jij slechts een ‘vrijwillige bijdrage’ bijdraagt is dit niet wat ik bedoel. Aan het begin van het schooljaar óf wanneer het eerste schooljaar van je kind start, krijg je een schoolkalender. Deze schoolkalender zal volstaan met onder andere activiteiten. Soms zijn deze kosteloos, soms is hier een bijdrage voor nodig. Ook kun je denken aan de schoolfoto’s, uitstapjes, donaties voor goede doelen, sponsoractiviteiten, juffendag, traktaties, cadeautjes voor vader en moederdag kunnen bestellen, de schoenendoos van schoenmaatjes van edukans  en ga zo maar door. Feit is: Money, money, money. Goed, het gaat hier dan niet om ontzettend hoge bedragen, maar tel deze minimale uitgaven maar eens op. Aan het eind van het jaar kom je toch zeker op een lekker etentje of een nieuwe outfit voor de kids uit.

Ze willen je laatste paar vrije minuteneerste schooljaar van je kind

Eerlijk is eerlijk, ouders hebben niet veel vrije tijd. Ik ben al blij als ik in de avond rustig kan douchen zonder een schreeuwend kind voor de deur te hebben, je snapt wat ik bedoel! Scholen kunnen tegenwoordig niet meer zonder de ‘vrijwillige inzet’ van de vaders, moeders en soms zelfs opa’s en oma’s. Ik kan me echt niet herinneren (en mijn moeder trouwens ook niet) dat dit zo vaak was in mijn basisschool tijd. In het eerste schooljaar van je kind zal je meteen uitnodigingen krijgen om je aan te sluiten bij diverse soorten clubjes of activiteiten. Denk aan ouderraad, medezeggenschapsraad, de versiercommissie, luizenmoeder, computermoeder en klassenouder.

Vergeet natuurlijk niet de chauffeurs die nodig zijn bij uitstapjes of ouders die willen helpen bij georganiseerde activiteiten zoals een sportdag. Het vervelende is dat het meestal altijd dezelfde ouders zijn die hier voor zullen opdraaien. En dat is toch lastig combineren met nog thuisblijvende kinderen en eventueel werk. Om ook nog de maandelijkse of kwartaal projecten niet te vergeten waarbij ouders verzocht worden om te komen kijken.

Ook leuk om te lezen: Tips voor de klassenouder en voor de ouders

Plan die schoolkalender maar meteen in

Wanneer het eerste schooljaar van je kind begint ontvang je dus die schoolkalender. Leuk een nieuwe kalender. Nee, heerlijk zo’n volle kalender. Want vol, dat is ie! Vol met kennismakingsgesprekken, tien minuten gesprekken, eindgesprekken, vakanties, feestdagen, studiedagen en de schoolfotograaf. Tip: neem alles in je agenda over, want anders ga je echt dingen vergeten. Je zult niet de eerste zijn die de schoolfotograaf vergeet en je kind met zijn haar in zeven windstreken op de foto ziet staan. Of een dichte deur tegemoet lopen.

Je mist allerlei dingen.

In het eerste schooljaar van je kind zul je dit binnen no-time herkennen; je bent dingen kwijt. De rugtas, broodtrommel, bekers, theedoeken. Noem het maar op. Zwarte stiften en de naam er op kalken is een oplossing, maar met verloop van tijd zal dat ook slijten. Ik gebruik naamstickers. Ideaal! Ik wil niet meer zonder.

De oververmoeidheid

Ik schreef er eerder al eens over: de oververmoeidheid tijdens het eerste schooljaar van je kind. Voor ons als ouders is het een hele overgang, maar voor onze kinderen helemaal. Al die dagen naar school en dan ook nog eens al die regeltjes. Er wordt best nog wel wat van onze kleine kindjes gevraagd. Onderschat het niet. Resultaat: op donderdag MOE. En ook: geïrriteerd, om vrijwel niets..eerste schooljaar van je kind

 

Author

| Madelon | Founding mom van Meer Met Mama | Mama van 3 | Gelukkig getrouwd | Wierden | 1989 |

No Comments

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.