beleggen of sparen voor je kind

Beleggen of sparen voor je kind?

Mama & Kinderen By nov 08, 2021 No Comments

Kinderen groeien als kool, iedere ouder kan het beamen. In een mum van tijd gaat je kind naar de basisschool en als je twee keer met je ogen knippert start je kind met studeren. Nog tweemaal knipperen en ze gaan uit het huis. Dan is het natuurlijk erg prettig om je kind hierbij een financieel extraatje te kunnen geven. Het gros van de ouders kiest ervoor om te sparen voor de kinderen, maar er zijn steeds meer ouders die ook beginnen met beleggen. De leus geld maakt niet gelukkig ken je vast, en dat klopt grotendeels, maar toch heeft het wel voordelen om een spaarpotje te hebben. Beleggen of sparen voor je kind, wat past bij jou?

Beleggen of sparen voor je kind?

Veel ouders willen hun kind met een financiële bijdrage volwassen laten worden. Een prettig saldo op de bank zou je kind een soepele start kunnen geven wanneer het volwassen wordt. Studeren kost steeds meer geld, een huis kopen kost geld en zo zijn er nog tal van andere investeringen die geld kosten.

Beleggen voor je kind

Veel ouders staan niet direct te springen om te beleggen voor hun kind. Door te beleggen kan de eindwaarde van je inleg namelijk lager zijn dan de totale inleg. Daarentegen zijn we daar met sparen ook naar onderweg. Dit komt door het negatieve spaarrendement.

Uiteraard zijn er bij beleggen wel risico’s waar je rekening mee dient te houden. De meeste risico’s kunnen op de volgende manieren verminderd worden:

  1. Beleg gespreid. Hiermee bedoelen we dat je niet (alleen) in obligaties en losse aandelen moet beleggen. Je doet er verstandig aan om in een indextracker of een wereldwijd beleggingsfonds te beleggen.
  2. Risico afbouwen. Wanneer je kind ouder wordt is het goed om het risico af te bouwen. In het begin beleg je in relatief veel aandelen. De laatste jaren voordat je kind 18 jaar wordt ga je risicomijdend beleggen.
  3. Mixfondsen. Een mixfonds is een fonds dat belegt in zowel risicovolle als risicomijdende aandelen belegt.

Sparen voor je kind

Sparen voor je kind is nog steeds een idee van deze tijd. Wat actueel blijft is dat je je kind met geld leert omgaan en dat grote kostenposten in het verschiet kunnen liggen. Dit zijn goede redenen om te sparen. Sparen geeft je namelijk een financiële buffer. Het is dan ook belangrijk om dit op een aparte spaarrekening voor je kind te bewaren. Zo komt het niet op één grote hoop.

Beleggen of sparen voor je kind: combineer het

Zoals je jouw inleg bij beleggen kunt spreiden, kan je ook spreiden tussen sparen en beleggen. Helemaal wanneer je een startende belegger bent kan dit voor je gemoedsrust fijn zijn. Zo heb je een fijne spaarrekening bij de bank waar het bedrag min of meer hetzelfde blijft en heb je een wallet om te beleggen en hier hopelijk meer rendement uit te halen dan bij sparen.

Beleggen in crypto voor je kind

Cryptovaluta wordt ook wel het geld van de toekomst genoemd. Hoewel het ook nog erg gebruikelijk is om een spaarrekening voor je kind te hebben bij een reguliere bank kiezen er nog maar weinig mensen voor een crypto spaarrekening. De vooruitzichten voor Bitcoin ook wel BTC genoemd, zijn nog erg goed. Wist je dat kenners nog steeds verwachten dat de digitale munt kan oplopen tot een bedrag van maar liefst 400.000 dollar? Nu bitcoin kopen kan dan ook een mooi rendement opleveren. Natuurlijk heb je geen harde garanties wanneer je je geld in cryptovaluta investeert, maar het verwachte rendement is wel een tikje hoger dan de rente op spaarrekeningen.

Cryptovaluta kopen voor je kind

Nu denk je misschien maar waar koop ik dan crypto voor mijn kind? Ik snap dat door het grote aanbod de bomen door het bos slecht te zien zijn. Het is belangrijk om als beginner te beleggen in crypto via een betrouwbaar platform zoals Litebit. LiteBit is namelijk goedgekeurd door De Nederlandsche Bank en beschikt daarnaast ook over een officiële registratie bij de Nederlandse toezichthouder.

Een financiële bijdrage leveren aan de toekomst van je kind

Er zijn tal van opties waarom ouders een financiële bijdrage willen leveren aan de toekomst van hun kind. Hieronder sommen we er een aantal voor je op:

Kind wil een huis kopen:

De aankoop van een huis is een ontzettend grote financiële uitgave. Wanneer je kind voor het eerst het huis uitgaat zal het misschien gaan huren, maar uiteindelijk heeft een huis kopen zeker zijn voordelen. Het is een investering. Je betaalt uiteraard rente over de hypotheek, maar uiteindelijk bouw je een fijn bedrag op wanneer je het huis weer verkoopt. Dit kan zijn om een ander huis te kopen, maar ook kan het bedrag gebruikt worden als aanvulling op het pensioen.

Je kind gaat studeren

Wanneer je kind gaat studeren kost dat handen vol geld. Of er nog een mogelijkheid is om gebruik te maken van een studiebeurs is maar de vraag. Het kan zelfs zo zijn dat je kind moet gaan lenen om een studie te kunnen volgen. Ouders kunnen op diverse manieren bijspringen om te zorgen dat die schuld niet te groot wordt. Je zou het collegegeld kunnen betalen, je kind kan thuis blijven wonen in plaats van op kamers te gaan of je doet bijvoorbeeld een maandelijkse bijdrage.

Autorijles

Wanneer je kind 18 jaar is geworden is het zeker fijn om rijlessen te kunnen volgen. Voor jongeren is dit een groot bedrag. Je kan hier als ouders een bijdrage aan leveren door hier geld voor opzij te houden. Natuurlijk is de één de ander niet. De één heeft minder lessen nodig dan de ander en zal hiervoor dan ook minder geld kwijt zijn. Maar het is toch prettig om je kind hier een bijdrage aan mee te geven.

Beleggen of sparen voor je kind, wat past bij jou?

Author

| Madelon | Founding mom van Meer Met Mama | Mama van 3 | Gelukkig getrouwd | Wierden | 1989 |

No Comments

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.