hoeveel sparen kind

Hoeveel sparen voor je kind? Wat is verstandig?

Mama & Kinderen By feb 17, 2021 No Comments

Sparen voor je kind is iets wat veel ouders doen. Dit kan natuurlijk voor verschillende doeleinden: het rijbewijs, de uitzet of bijvoorbeeld sparen voor de studiekosten van je kind. Maar hoeveel moet je sparen voor je kind?

Hoeveel sparen voor je kind?

Wanneer je hebt besloten om voor je kind te gaan sparen is dit een goed besluit! Wat het bedrag is dat je per maand spaart is uiteraard je eigen keuze. Hoeveel wil je sparen en wat is realistisch?

Verschillende vormen kinderspaarrekeningen

Wanneer je voor jouw kind wil sparen zijn daar verschillende spaarrekeningen voor beschikbaar. Er zijn zelfs speciale kinderspaarrekeningen. Hierbij is de rente vaak wel lager dan bij een gewone spaarrekening. Aan de andere kant wordt er op een vaste leeftijd weer extra rente uitbetaald. Er zijn kinderspaarrekeningen waar het spaargeld vastgezet wordt tot je kind bijvoorbeeld 18 is. Ook zijn er andere kinderspaarrekeningen waar je een maximaal bedrag per jaar kan sparen. De rente op een kinderspaarrekening is altijd een variabele rente, een variabele rente kan omlaag en omhoog gaan. Tip: Een spaarrekening kind vergelijken doe je snel en makkelijk! Het is dan ook belangrijk om dit even te doen! 

Sparen voor je kind, hoe doe je dat?

Wanneer je een spaarrekening voor je kind wil openen doe je er goed aan om voor een rekening te gaan waar je de hoogste spaarrente ontvangt. Open altijd een aparte spaarrekening voor je kind zodat het geld ook echt apart gehouden wordt. Zo kan het geld niet per ongeluk bij een vakantie worden uitgegeven. Maar ook kan je kind het niet uitgeven aan bijvoorbeeld kleding, games of andere dingen in plaats van het spaardoel.

Het gemiddelde bedrag dat per maand gespaard wordt:

De gemiddelde Nederlander spaart tussen de 40 en 60 euro per maand voor een kind. Natuurlijk is dit afhankelijk van wat je kunt missen om te sparen. Is het minder of juist meer? Maak je daar niet druk om! Wanneer je voor je kind spaart bouw je door de jaren heen een prettig vermogen op voor de toekomst voor je kinderen.

Wat is genoeg?

Het begint allereerst bij de wensen die je hebt voor het spaarbedrag. Wanneer je voor een studie spaart zal het spaarbedrag net onder het gemiddelde wat je nodig hebt uitkomen. Voor een studie heb je, gelet op de gemiddelde cijfers, zo’n 12.000 euro nodig. Daar kom je dan net onder uit wanneer je zo’n 50 euro per maand spaart. Dit wil natuurlijk niet zeggen dat je moet stoppen met sparen tijdens de studie. Het enorme bedrag heb je namelijk niet direct in het eerste studie jaar nodig.  Maar misschien wil je wel ergens anders voor sparen. Het is goed om te bedenken wat het spaardoel is en op basis hiervan kun jij uitrekenen wat je per maand kan en wil sparen. Wil je bijvoorbeeld voor het rijbewijs sparen? Dan haal je dit natuurlijk wel met 40 tot 60 euro per maand.

Jouw financiële situatie

Het meest belangrijke punt is je eigen financiële situatie. Het is goed om te weten wat er binnenkomt en wat er weer uitgaat. Daarom kan het handig zijn om daar een overzicht van te maken en eventueel te bekijken waar je op zou kunnen besparen. Zo zie je makkelijk en snel wat jij kunt sparen voor je kind. Wanneer je minder werkt en dus minder verdient als je jonge kinderen hebt, kan het zijn dat je nog niet aan het gemiddelde bedrag komt. Maak je hier geen zorgen over. Je spaart wat je kan sparen en wanneer je na verloop van tijd meer kan sparen kan het spaarbedrag eventueel verhoogd worden.

Ben jij al begonnen met sparen voor jouw kind?

Author

| Madelon | Founding mom van Meer Met Mama | Mama van 3 | Gelukkig getrouwd | Wierden | 1989 |

No Comments

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.