multiplex

Alles wat je kan doen met multiplex in huis

Huis & Tuin By jul 22, 2021 No Comments

Multiplex bestaat uit lagen houtfineer die kruislings worden gelijmd. Het resultaat is een solide plaat die vooral bij interieur en meubels wordt gebruikt zoals keukens. Het zorgt voor een stevige keuken die tegen een stootje kan.

Fineerlagen

Multiplex heeft altijd een oneven aantal fineerlagen. Bij drie lagen fineer wordt het triplex genoemd. Wordt er massief hout gebruikt dan heet het meubel- of timmermanplaat. Het zijn stroken hout die gelijmd worden. De kwaliteit van multiplex wordt bepaald door het soort fineer. Multiplex dat gebruikt wordt voor buiten toepassing dient watervast te zijn. Hiervoor zijn vooral de houtsoorten Okoume en Berken geschikt dankzij de speciale verlijming.

Constructieplaten

Als constructieplaat wordt vooral Populieren multiplex gebruikt maar ook betonplex. Het is een multiplex plaatmateriaal van vurenhout of populierenhout. De plaat is voorzien van een epoxy-toplaag en heeft een waterdichte afdekking. Underlayment bestaat uit gelijmde houtlagen en wordt gebruikt voor afwerking van bijvoorbeeld dakconstructies. Meestal is dit plaatmateriaal voorzien van een tong en groefverbinding zodat er een perfecte aansluiting mogelijk is.

Spaanders

OSB platen zijn geproduceerd van houtspaanders en worden voornamelijk gebruikt voor wanden of dakconstructies. Het materiaal lijkt op spaanplaat wat ook bestaat uit verlijmde spaanders. Het plaatmateriaal is vooral bedoeld om vloeren te egaliseren. De spaanders zijn echter een stuk minder grof zodat het blad vrij glad is. Spaanplaat wordt ook veelvuldig toegepast in de meubelindustrie.

De mooiste meubels maak je met multiplex, MDF of timmerpanelen. Voor de kinderkamer bijvoorbeeld een hoogslaper met een eigen bureau onder het bed. Het vereist natuurlijk een timmermansskil, maar er zijn prima werktekeningen op internet die je aan kunt passen op jouw afmetingen en vormgeving. Hetzelfde geldt voor een ideale werkplek op maat; een bureau met een open vakkenkast. Met blanke lak werk je de meubels perfect af waarbij de houtnerf zichtbaar blijft.

Het leuke van zelfgemaakte meubels is dat je ze steeds weer terug ziet en gebruikt. Gemaakt met je eigen handen.

Author

| Madelon | Founding mom van Meer Met Mama | Mama van 3 | Gelukkig getrouwd | Wierden | 1989 |

No Comments

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.