Zit jouw kind in groep 4 of in groep 5? Dan komen de tafels je vast bekend voor. Ik heb het over de tafels van vermenigvuldiging (en vaak tegelijkertijd de deeltafels). Je zoon of dochter die tijdens het avondeten, tandenpoetsen, op het toilet, in de auto en waar dan ook de tafels van 1 tot en met 10 zit op te dreunen. Jouw kind is bezig een tafeldiploma te scoren.
Veel ouders en zelfs leerkrachten beseffen niet hoe belangrijk die tafels zijn juist nadat het tafeldiploma behaald is! De basis van het rekenen in groep 6 tot en met 8 is gestoeld op de tafels. Kinderen hebben ze nodig bij het oplossen van verhoudingstabellen, staartdelingen, cijferend rekenen, rekenen met breuken en procenten, omrekenen van maten en gewichten en ga zo maar door.
Tot in de eindtoetsen aan toe komen de tafels uitgebreid aan bod. Het is dus erg belangrijk om stil te staan bij het aanleren van de tafels, maar belangrijker nog bij het onderhouden ervan. Hier volgen 4 leuke spelletjes voor ouders om tafels aan te leren en te onderhouden.
Tafelbingo
Tafelbingo is erg populair. Het wordt ook veel op scholen gespeeld. De opzet van het spel is eenvoudig en makkelijk thuis in elkaar te zetten. Neem een velletje papier, teken 16 hokjes en schrijf hier de getallen in die in de tafels van 1 tot en met 100 voorkomen (Let op: niet alle getallen komen voor in die tafels! Kijk maar eens naar 23 of 55!)
Schrijf ook voor het gemak even alle maaltafels op.
Noem een maaltafel. Het antwoord mag je kind wegstrepen. Bingo is bij een volle rij of een volle kaart. Valse bingo? Dan moet er verplicht een tafel worden opgedreund ;).
De “verboden” tafel
Deze is leuk om in de auto te doen of tijdens het koken. Je hebt er namelijk niets voor nodig. Je spreekt met je kind af dat één tafel de verboden tafel is. Bijvoorbeeld de tafel van 7. Nu gaan jullie tot 70 tellen, maar de getallen die in de tafel van 7 voorkomen, mogen niet genoemd worden.
Je kan natuurlijk ook verder tellen dan 70!
Een andere variant van dit spel is dat je een tafel in je hoofd neemt en zelf enkele getallen opnoemt, behalve die van de tafel die je in je hoofd hebt. Je kind moet raden welke tafel dat is…
Monopoly met tafels
Tafels oefenen met Monopoly? Dat kan zeker! Bureau Bijles ontwikkelde een spel waarbij geautomatiseerd kan worden. Niet alleen breuken, maar ook optellen en aftrekken, rekenen met breuken en met procenten komen hierbij aan bod. Een vrij simpele versie van Monopoly, maar wel eentje die kinderen dwingt om spelenderwijs te rekenen! Bekijk het spel hier
Tafelkaarten
Neem een stok kaarten. Spreek af dat de A’s voor 1 staat. Haal de koning, vrouw, boer en jokers eruit. Schud de kaarten en verdeel ze over twee stapels. Dit spel kun je met z’n tweeën spelen, maar ook alleen.
Met z’n tweeën: draai allebei een kaart om. Degene die het eerst de beide kaarten heeft vermenigvuldigd, wint ze allebei.
Alleen: draai twee kaarten om en vermenigvuldig de kaarten met elkaar. Gelukt? Dan mogen ze op de winststapel. Lukt het niet? Dan moeten ze onderop de trekstapel.
Ga net zolang door tot alle kaarten op zijn!
Tot slot
Tafels oefenen en onderhouden hoeft dus helemaal geen moeilijke opgave te zijn, als je je er maar bewust van bent. Nu jij weet hoe belangrijk de tafels zijn in de verdere basisschooltijd van je zoon of dochter, heb je genoeg redenen om aan deze leuke spelletjes te beginnen!
Veel spelplezier!
No Comments