zorgverzekering

Zwanger en zorgverzekering, dit moet je weten!

Gezondheid, Zwangerschap & Baby By nov 20, 2018 1 Comment

Een paar weken voor mijn uitgerekende datum zat ik op school en kreeg ik een appje van Joris. Kennelijk was mijn kraampakket afgeleverd door de zorgverzekeraar en hij schrok er nog al van! Het was een enorme bak vol met allerlei, voor ons, redelijk onbekende dingen. Een kraampakket wordt je geacht thuis te hebben voor het geval je toch thuis bevalt, gelukkig zat het pakket in mijn aanvullende zorgverzekering.

Toen ik net zwanger was wist ik eigenlijk niets van wat mij te wachten stond, dus ook niet hoe het zat met mijn zorgverzekering. Daarom ging ik op onderzoek uit. In augustus had ik een positieve test en had ik alle tijd om uit te zoeken hoe ik me nou het beste kon verzekeren met het oog op de zwangerschap én natuurlijk de bevalling. Hieronder mijn bevindingen over wat er niet in je basisverzekering zit maar wel fijn is om in je verzekering op te nemen:

 1. Bevallen in het ziekenhuis zonder medische noodzaak
  Ieder zijn ding, maar thuis bevallen is niets voor mij. Ik wilde in een ziekenhuis bevallen voor het geval dat er iets mis ging. En bovendien wilde ik echt die zooi van een bevalling in mijn eigen bed. Daarnaast waren mijn verloskundige ook niet mijn beste vriendinnen dus die wilde ik er niet bij hebben. Een bevalling in het ziekenhuis zonder medische indicatie is echter niet zonder kosten wanneer je hiervoor geen aanvullende zorgverzekering hebt afgesloten.
 2. TENS apparaat
  (TENS staat voor Transcutane Elektrische Neuro Stimulatie.) Heb je nou toch de behoefte om thuis te bevallen? Kijk dan of een TENSapparaat vergoed wordt door jouw verzekering. Een verloskundige is heel erg beperkt qua pijnbestrijding maar dit apparaat kan hij of zij wel gebruiken. Let wel, de intentie moet wel zijn om thuis te bevallen als je deze aanschaf vergoed wil zien.
 3. Kraamzorg
  Je kan je aanvullend verzekeren om de eigen bijdrage voor de kraamzorg niet zelf te hoeven betalen. Die wettelijke eigen bijdrage is €4,30 per uur en je krijgt met borstvoeding maximaal 49 en met kunstvoeding maximaal 45 uur kraamhulp. (Zonder extra indicatie). Met de juiste aanvullende zorgverzekering kan je dus tot €210 minder kosten hebben.
 4. Kraampakket
  Een kraampakket verplicht voor het geval je onverhoopt toch thuis bevalt en kost het je al snel een €27,- de luxe variant die ik kreeg kostte het dubbele. Ook dit zit in een aanvullende zorgverzekering.
 5. Kolfhuur
  Wegens omstandigheden moest ik meteen aan het kolfapparaat om zoveel mogelijk voeding te produceren. Zelf had ik nog geen kolf aangeschaft dus ik huurde er één. Voor €2,50 per dag. Ook deze kosten kan je declareren bij de juiste aanvullende verzekering. Scheelt je na een maand toch weer €75,-.
 6. Lactatie deskundige
  Van de hele vriendelijke lactatiedeskundige kreeg ik een minder leuke rekening. Gelukkig kon ik deze fijn doorspelen aan de verzekeraar. Bij bijvoorbeeld FBTO heb je een module gezinsplanning.
 7. Fysio
  Een van de minder leuke dingen aan zwanger zijn was voor mij de bekkeninstabiliteit. Hierdoor had, en heb, ik veel last met lopen, tillen en dat soort dingen. Een aanvullende verzekering voor fysiotherapie is bij deze veel voorkomende klacht géén overbodige luxe.
 8. Cursussen en trainingen
  Behoefte aan zwangerschapsyoga? Of een cursus om weer in vorm te komen na de bevalling? Bij de juiste aanvullende verzekering worden deze cursussen (deels) vergoed. Maar ook bijvoorbeeld een cursus kinderEHBO kan vergoed worden! Toch fijn om te weten wat je moet doen ik geval van nood. (Dit moet ik nog gaan doen.)
 9. Anticonceptie
  Dit lijkt misschien een vreemde eend in de bijt maar in sommige gevallen ben je na de bevalling ook wel weer klaar met kinderen krijgen en zwanger zijn. Toen ik na mijn bevalling de mirena spiraal ophaalde bij de apotheek was ik wel blij dat ik de rekening kon indienen bij mijn verzekeraar. Scheelde toch weer €150,-. En bovendien was ik er ook zeker van dat er niet nog een kindje kon komen, een hele geruststelling.

Meld je kindje ook meteen aan bij jouw verzekeraar, doe je dit niet meteen of in ieder geval binnen een aantal maanden dan krijg je zelf de rekeningen.

(Overigens is de ironie van dit hele verhaal dat ik na de geboorte van Depp mijn verzekering heb aangepast om geld uit te sparen. Toen Joey in aantocht bleek te zijn rekende ik online uit wanneer ik uitgerekend was, 25-12, oeps. Een heel groot deel van de bovenstaande kosten kwamen de tweede keer dus wél voor onze eigen rekening. Dus let goed op en leer van mijn fout! Nu houd ik mijn verzekering ruim aanvullend omdat Joey en Depp daar ook onder vallen. Je weet het maar nooit.)

Lees ook: Alles wat je moet weten over een thuisbevalling

Author

1 Comment

 1. Nicole Orriëns schreef:

  Wat een handig overzicht. Als je zwanger bent is het beslist goed om je zorgverzekering op orde te hebben.

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.