gazon

Zo onderhoud je het gazon als een pro!

Huis & Tuin By mrt 04, 2022 No Comments

Het gazon met mooi weer wil je hier natuurlijk gebruik van maken de een zet zijn tuinset erop de ander heeft een speeltuin voor de kinderen. Maar hoe hou je dit gazon nu mooi, en zorg je ervoor dat het er weer perfect uitziet na de winter? Dat vertellen wij je allemaal in dit artikel.

Het verwijderen van de viltlaag

Iedereen wil het perfecte gazon, daarom is het belangrijk om de vilt laag te verwijderen. De vilt laag werkt verstikkend voor het gras doordat deze laag vooral bestaat uit organisch materiaal zoals mos en onkruid. Door het gazon te verticuteren wordt deze vilt laag verwijderd. Verticuteren is een pittig en zwaar werk en kan worden gedaan doormiddel van een hark of verticuteermachine, doe dit zeker vaker dan een keer per jaar zo blijft het gazon mooi en wordt het werk minder zwaar. Na het verticuteren is er een kans dat er kale plekken zijn ontstaan deze kun je eenvoudig opvullen door nieuw graszaad te zaaien. En voilà binnen de kortste keren is u gazon weer in perfecte staat.

De PH-waarde

Bij het onderhoud van uw gazon is het van groot belang dat het de juiste PH-waarde heeft. Wanneer dit zo is, zal het gazon beter in staat zijn om voedingsstoffen uit de bodem te halen. Waardoor je grasmat beter gaat groeien. Je kunt doormiddel van het sprenkelen van limoen de zuurgraad verbeteren. Kalk strooien hoeft niet vaker dan een keer per jaar en wanneer je dit doet is het belangrijk om de zuurgraad te meten. Dit kun je meten met bijvoorbeeld PH-test voor de bodem.

Maaien

Om het gazon goed te onderhouden is het van belang om op tijd te maaien. Want niemand wil natuurlijk te lang gras. Om het goed bij te houden wordt je aangeraden om in de periode van mei tot en met oktober het gras een keer per week te maaien. Zorg er wel voor dat je het gras niet te kort maait want dan bestaat er een kans dat het door het warme weer verbrand.

Bemesting van het gazon

Nadat je het gazon hebt gemaaid is het van belang om aan de slag te gaan met gazonmest. Door het bemesten van de grasmat zal het gras beter gaan groeien en heb je hierdoor een mooi en gezond gazon. Om op het juiste moment te bemesten wordt dit vaak in het voorjaar gedaan, vanaf maart tot en met april. Na het eerste mestmoment wordt er vaak nog een tweede mestmoment ingelast. Het tweede mestmoment gebeurd meestal in de zomer zo rond juni en juli. Door je aan deze tips te houden weet je zeker dat je gazon deze zomer in prachtige staat zal zijn.

Author

| Madelon | Founding mom van Meer Met Mama | Mama van 3 | Gelukkig getrouwd | Wierden | 1989 |

No Comments

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.