Waterschade door de wasmachine, het was één grote hel!

Huis & Tuin By mei 01, 2019 15 Comments

Ik weet het nog als de dag van gisteren, het was een heerlijke zomerse zondag in mei. We hadden een gezellige middag gepland, maar die middag viel goed in het water. Letterlijk! We hadden een flinke lekkage gehad, waterschade van boven naar beneden. Lekkage die op de zolder ontstond en eindigde in de keuken. Lekkage door de wasmachine waardoor echt alles onder water stond. Gelukkig waren we goed verzekerd zodat de schade vergoed werd, maar leuk is toch echt anders. Hopelijk kun jij leren van onze ‘fouten’.

Gelukkig goed verzekerd

Voor ik je mee terug in de tijd neem wil ik je op het hart drukken hoe belangrijk een goede woonhuisverzekering is. We hadden ontzettend veel schade en die was echt niet op te lossen met een paar tientjes. Geluk bij een ongeluk, we waren wel goed verzekerd. Tip nummer 1: check of je een goede woonhuisverzekering hebt. Kijk eens bij de woonhuisverzekering van FBTO, daar kun je jouw huis verzekeren met een goede woonverzekering en eventueel aanvullend verzekeren met een glasverzekering en een rechtsbijstandverzekering.

Die bewuste zondag in mei begon heerlijk

Nu ik je de eerste tip gegeven heb neem ik je mee in mijn verhaal:

De kinderen waren uit logeren dus ik kon uitslapen, dat is natuurlijk een ontzettende luxe als moeder zijnde. Mark moest voetballen en ik besloot om te gaan kijken, het was tenslotte zulk mooi weer. Nog even snel een wasje in de machine en door naar de plaatselijke voetbalclub waar ik mijn man zou aanmoedigen..

In de middag zou ik mee gaan naar Heracles Almelo, die waren namelijk in de race om deel te nemen aan de Play-offs voor de Europa League. Het leek een heerlijk ontspannen dagje te worden. Inderdaad, het leek… want toen ik na de voetbal wedstrijd van Mark thuis kwam om nog snel even de was aan de wasmolen te hangen kreeg ik de schrik van mijn leven.

waterschade door de wasmachineOveral water..

Toen ik thuis kwam liep ik door de keuken naar onze tuin om de droogmolen vast op te zetten. Ik stapte in een plas water. Dat is natuurlijk een beetje vreemd, maar ik dacht dat ik misschien iets gemorst had eerder die ochtend en dat niet door had. Ik maakte het droog en liep de trap op om de was uit de machine te halen. Ik kreeg de schrik van mijn leven. Onze witte muren waren bruin/grijs doorlopen, de trap was nat en hoe hoger ik in het huis kwam, hoe meer water ik tegen kwam. Verschrikkelijk. Het stroomde de trap af, wat een hel!!

Waterschade door de wasmachine

De afvoerslang van de wasmachine was uit de afvoer geschoten en terwijl de machine al het water had waterschade door de wasmachineweggepompt kwam dit dus niet in de afvoer, maar kwam dit op de vloer en ging langs de muren en de trap af naar beneden. De kamers van de kinderen hadden schade, de overloop had schade, de hele vloer op zolder stond natuurlijk bol en ook de muren bleven niet mooi wit. Kortom, heel veel schade.

waterschade door de wasmachine

 

 

Ik gooide over alle vloeren allerlei kleden, handdoeken, dekbedden en dekbedovertrekken om het water te laten absorberen en de waterschade door de wasmachine zo veel mogelijk te beperken. Met lood in mijn schoenen belde ik Mark op en die kwam meteen naar huis. Die denkt in zulke situaties toch wel wat kalmer na en vertelde me dat we een goede opstalverzekering  hadden afgesloten en de volgende dag meteen zouden bellen. Of waterschade door de wasmachine vergoed zou worden wisten we niet helemaal zeker, maar de verzekeringsagent zat er maandagochtend om 10.00 uur met een aannemer die gespecialiseerd is in schades om ons meteen zo goed mogelijk van dienst te zijn en te bekijken of de schade vergoed zou worden.

Gelukkig was dat het geval! We zijn echt ontzettend goed geholpen door beide heren en zo konden we ook snel aan de slag om alles te laten renoveren. Vooral de zolder en de kinderkamers waren een zooitje dus ik ging na de renovatie meteen aan de slag met het (her)inrichten van de kinderkamers.

Tips om waterschade door de wasmachine te voorkomen:

Nu wil ik natuurlijk voorkomen dat waterschade door de wasmachine me ooit weer gaat gebeuren en daarom ben ik op onderzoek uitgegaan. Natuurlijk wil ik je wat tips meegeven om je te helpen voorkomen dat ook jij waterschade door de wasmachine krijgt.

 1. Controleer altijd of de afvoerslang van de wasmachine goed en ver in de afvoer zit. Door het pompen en centrifugeren kan het namelijk voorkomen dat de afvoerslang uit de afvoer springt zoals bij ons het geval was.
 2. Schaf een lekbak aan. Het is de bedoeling dat je de wasmachine in de lekbak plaatst. Wanneer de wasmachine lekt of de slang uit de afvoer springt en langs of of de machine komt te liggen zal dat water in de bak komen te staan.
 3. Ga voor slangbeveiliging. Een wasmachine aanvoerslang met een waterslot bestaat uit twee verschillende slangen, namelijk een binnenste en een buitenste slang.  Wanneer de binnenste breekt vangt de buitenste slang het water op en stopt meteen de watertoevoer.
 4. Overige opties: ook zou je nog kunnen gaan voor een bodemsensor (sensor op de bodem van de wasmachine) of een overloopbeveiliging (meet het waterniveau), maar ook bij deze twee onderdelen is een lekbak altijd een aanrader!

Ik hoop dat je wat aan mijn verhaal en tips hebt zodat dit jou niet gaat gebeuren!

 

Heb jij weleens lekkage  gehad en was je daarvoor verzekerd?

 

waterschade door de wasmachine

Author

| Madelon | Founding mom van Meer Met Mama | Mama van 3 | Gelukkig getrouwd | Wierden | 1989 |

15 Comments

 1. Oma Will schreef:

  Wij hebben vele jaren geleden ook waterschade gehad door de wasmachine.
  De wasmachine stond in de keuken en ’s nachts is de slag geknapt en toen we ’s morgens beneden kwamen, stond er allemaal water op de vloer van de benedenverdieping.
  Het water had waarschijnlijk de hele nacht gestroomd.
  De kruipruimte stond ook helemaal vol.
  Alle poten van de tafel , stoelen en bankstel en kasten waren opgezwollen van het water en de vloerbedekking was kletsnat. Het stonk vreselijk, want wij hadden een hond, die altijd op de vloerbedekking lag.
  Dat moest er dus uit en tot onze schrik waren wij niet voor deze waterschade verzekerd, alleen voor waterschade bij brand.
  Dat heeft ons een behoorlijke duit gekost.
  Nu hebben we de wasmachine op zolder staan met een waterslot en bodemsensor en we kijken regelmatig de afvoerslang na, of ze nog goed zijn en nog goed vast zit in de afvoerbuis.
  Dat zal mij hopelijk nooit meer gebeuren, want Maddy, jij weet ook wat een ellende het geeft.

 2. lodi schreef:

  Wat verschrikkelijk zeg, en dat je dan goed verzekerd bent is een pre. Ik vind dat iets waar je zeker goed naar moet kijken. De ellende is al groot genoeg tenslotte.

 3. Mariëlle schreef:

  Wij hebben inderdaad een lekbak en een waterstop. Voorheen hebben wij dit euvel ook wel eens meegemaakt toen we geen waterstop hadden op de kraan. Nou dan baal je inderdaad en zeker als je niet goed verzekerd bent.

 4. Deborah schreef:

  Ohh jeetje wat een hel!!!
  Wel een zeer goede reden om direct het huis weer eens grondig te doen. Maar leuk is anders.
  Wij hebben er een waterstop opzitten. Zodra hij lekt en de sensor wordt nat stopt de wasmachine. (of zo iets dergelijks…) Vroeger stond de machine in de badkamer. Dan was het minder erg. Maar op zolder zijn dit soort fratsen niet tof!

 5. natalie schreef:

  Oh dit lijkt me echt de hel! Ik heb gelukkig nog niets voor gehad, maar je tips kunnen altijd helpen! 1x heb ik het deurtje niet goed dicht gedaan en stond mijn berging (alleen de vloer) een beetje onder water… Lesje snel geleerd 😀

 6. Danielle schreef:

  Ohh jeetje dat lijkt me een drama. Thanks voor de tips om het te voorkomen.

 7. Mandy schreef:

  Oh wow! Kan me heel goed voorstellen dat het de schrik van je leven was.. gelukkig was je goed verzekerd! Zo zie je maar weer

 8. ingrid schreef:

  wat vreselijk. wij hebben het ee keer gehad maar onze staat in de bijkeuken. dus dat viel gelukkig mee

 9. kiki hasselton schreef:

  OMG, inderdaad wat een hel. wat fijn dat je goed verzekerd was zeg!! Gelukkig heb ik dit nog niet mee gemaakt (even afkloppen maar)

 10. marjolein goedhardt schreef:

  ochjeetje wat een verhaal, dat is echt je grootste nachtmerrie. Goed dat je je tips en tricks deelt zodat anderen het kunnen voorkomen

 11. Nathalie - Volgmama schreef:

  Oeh ja. Wij hebben dit ook een keer gehad maar de wasmachine stond in de kelder op een betonnen vloer dus schade bleef beperkt. Er moest alleen een nieuwe wasmachine komen.

 12. Renata Feyen schreef:

  In ons vorige huis hadden we een lek van het dak – verschrikkelijk wat dat allemaal met je huis doet 😮

 13. Sherry schreef:

  Wat vreselijk voor jullie. Wij hebben het ook gehad, helaas werd het niet gedekt door de verzekering.

 14. Natalie Oosterom schreef:

  Niet ik, maar mijn bovenbuurman had een lekkende wasmachine. Gelukkig was hij snel ter plaatse en is de schade voor mij binnen de perken gebleven. Ik neem geen enkel risico. Wanneer ik de wasmachine niet gebruik, gaat de kraan dicht. Wanneer ik hem wel gebruik, kijk ik altijd even of de afvoer goed zit.

 15. irene schreef:

  Ik heb één keer waterschade gehad vanwege afvoerproblemen van de bovenbuurvrouw. Uiteindelijk was het een zaak voor de verzekering, maar het heeft mij wel aan het denken gezet. Ik was enkel nog wanneer ik thuis ben en ik draai ook de toevoerkraan dicht na het wassen.

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.