ongelukken huis

Voorkom ongelukken in huis!

Huis & Tuin, Mama & Kinderen By jun 28, 2020 No Comments

Bij kinderen van 0 tot en met 18 jaar oud worden jaarlijks gemiddeld 240.000 letsels als gevolg van privé-ongevallen medisch behandeld, waarvan 140.000 op de Spoedeisende Hulpafdeling van een ziekenhuis. Bijna een derde is jonger dan 5 jaar, veertig procent van de slachtoffers is in de leeftijd van 5 tot en met 12 jaar. Natuurlijk wil je ongelukken in huis voorkomen!

Valongevallen

Ruim de helft van de spoedeisende behandelingen bij kinderen en jongeren van 0 tot en met 18 jaar is het gevolg van een val. Het aandeel valongevallen ligt bij kinderen van 0 tot en met 4 jaar en 5 tot en met 12 jaar zelfs nog hoger. Kinderen van 0 tot en met 4 jaar vallen relatief vaak van de trap, kinderen van 5 tot en met 12 jaar vallen relatief vaak van een speeltoestel en kinderen van 13 tot en met 18 jaar verzwikken zich relatief vaak in vergelijking met de andere leeftijdsgroepen.

Letsels

Bijna de helft van de slachtoffers heeft letsel aan de schouder, arm of hand. Bijna een kwart van de kinderen en jongeren heeft letsel aan de heup, been of voet. Nog eens een kwart heeft letsel aan het hoofd. Jonge kinderen van 0 tot en met 4 jaar hebben relatief vaak letsel aan het hoofd.

Overlijden

Jaarlijks overlijden gemiddeld 48 kinderen van 0 tot en met 18 jaar als gevolg van een privé-ongeval. Onder de dodelijke slachtoffers zijn meer jongens dan meisjes. Zes van de tien slachtoffers is in de leeftijd van 0 tot en met 4 jaar, een kwart is tussen de 5 en 12 jaar. Verdrinking is de belangrijkste doodsoorzaak. Daarom is het ontzettend belangrijk om bij je kind te blijven als het in bad gaat! Bij 10 procent was vallen de oorzaak. De helft van de dodelijke ongevallen bij kinderen van 0 tot en met 18 jaar gebeurt in of om huis.

Een leuning voorkomt ongelukken in huis

Een trapleuning is van groot belang voor veilig traplopen. De leuning biedt houvast. Hout en RVS worden veel gebruikt als trapleuning. Het is een persoonlijke keuze wat het best past bij de woning. Een houten leuning past zowel in een klassiek als in een modern interieur. In hedendaagse woningen is een RVS trapleuning een goede keuze. Dit materiaal staat garant voor een moderne en strakke look.

Veel ongelukken in huis zijn te voorkomen. Het boek ‘Pas op, kijk uit!’ geeft erg goede tips om het huis kindveilig te maken.

Hoe zorg jij voor een veilige thuisomgeving?

Author

| Madelon | Founding mom van Meer Met Mama | Mama van 3 | Gelukkig getrouwd | Wierden | 1989 |

No Comments

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.