veilig internet

Veilig op internet: praktische tips als je kinderen hebt

Mama & Kinderen By jun 29, 2020 No Comments

De leeftijd waarop kinderen het internet ‘ontdekken’ gaat steeds verder omlaag. Zelfs peuters en kleuters weten zich vaak al aardig te redden met een computer. Toch vraag je je weleens af wat nu eigenlijk verstandig is. Want hoe zorg je dat ook jongere kinderen veilig zijn op internet? Vanaf welke leeftijd kan een kind eigenlijk veilig op internet?

Veiligheid is openheid

Voordat we beginnen met het noemen van leeftijden, starten we met een basisregel die geldt voor alle leeftijden: veiligheid is openheid. Een situatie is pas veilig als je regelmatig mee kunt kijken of in ieder geval open kunt praten over wat er gebeurt op internet. Allereerst is daarvoor een goede vertrouwensband tussen jou en je kind voor nodig. Maar je moet ook praktische voorzieningen treffen. Goed, snel en betrouwbaar internet is bijvoorbeeld belangrijk, net als een vlotte (game)computer. Heb je die niet, dan zal je kind waarschijnlijk liever gaan spelen bij dat vriendje dat wél snel internet en een gave computer heeft. En kun je dus ook geen toezicht houden op wat er precies gebeurt achter dat beeldscherm.

Spelletjes en filmpjes: een veilige internet omgeving voor peuters en kleuters

Peuters en kleuters leren al snel hoe ze filmpjes kunnen zoeken en spelletjes vinden. Maar dat gaat helaas lang niet altijd veilig. De meeste platforms op internet maken gebruik van reclame. En tussen die reclame zit soms van alles waarvan je liever niet hebt dat je kindje erop klikt. Ook in-game aankopen kunnen een risico vormen. Er zijn gelukkig diverse beschermde omgevingen waarbinnen je kind kan blijven. Zo zijn er tablets met een speciale kinderomgeving. En op internet zijn er kinder-filters. Maar nog beter is als je gebruikmaakt van whitelist. Dat is tamelijk beperkt, maar op die manier weet je wel zeker dat alle websites door jouzelf zijn goedgekeurd. Peuters en kleuters begrijpen niet wat ze aan het doen zijn op internet en hebben daarom extra bescherming nodig.

6 jaar en ouder: wat moet je doen?

Kinderen vanaf 6 jaar worden vrijer gelaten op internet. Een whitelist begint steeds minder goed te werken omdat de kinderen meer moeten en willen opzoeken. Dat kan, maar hou hier rekening mee:

  • Bied altijd een betrouwbare omgeving. Sta open voor vragen, ook al gaat dat soms over dingen waarvan je liever niet hebt dat je kind ze ziet.
  • Leer je kind direct dat je nooit contactgegevens en/of foto’s deelt met mensen die je niet kent. Ook al lijkt dat internetvriendje nog zo leuk, als je hem nog nooit in het echt gezien hebt moet je er niets naartoe sturen.
  • Leg uit waarom je het belangrijk vindt dat je kind nooit foto’s van zichzelf verstuurd met weinig of geen kleren aan. Zelfs als het gaat om delen met vriendjes of vriendinnetjes is dat gewoon echt not done. De gevolgen zijn soms niet te overzien.
  • Denk na over een smartphone limiet als je kind een eigen telefoon krijgt. Dit kan erg nuttig zijn.

Een kind kan vanaf 6 jaar al goed online vinden wat hij zoekt. Maar hij is ook kwetsbaar, omdat hij vaak niet begrijpt waarom er bepaalde grenzen zijn.

Hoe ga je om met toezicht houden?

Toezicht houden is belangrijk als ouder. Maar je wilt ook geen politieagent spelen. Dat is overigens ook niet gezond: het is belangrijk dat je kind ziet dat je vertrouwen in hem hebt. Wel moet het voor jou mogelijk zijn om je kind bezig te zien op internet. En moet je ook de optie hebben om in de mobiele telefoon van je kind te kijken als je dat nodig vindt. Dring je niet teveel op, maar leg wel uit waarom je deze controle belangrijk vindt.

Kinderen kunnen nooit 100% veilig gebruikmaken van internet. Daarvoor is het internet te groot en te onoverzichtelijk. Maar toch is dat geen reden om je kind weg te houden bij internet. Dat lukt je niet in de huidige maatschappij. Dus kun je je kind beter leren hoe hij zich moet gedragen en wat hij wel en niet moet doen in de online wereld.

Author

| Madelon | Founding mom van Meer Met Mama | Mama van 3 | Gelukkig getrouwd | Wierden | 1989 |

No Comments

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.