Voeden volgens schema of voeden op verzoek?

Zwangerschap & Baby By jan 16, 2019 No Comments

Je kunt je kindje volgens twee lijnen voeden: voeden op verzoek of voeden volgens schema. Voeden op verzoek komt eigenlijk neer op voeden naar de behoefte van je kindje. Of je nu op verzoek voedt of volgens schema, je baby bepaalt hoe vaak je voeden moet. Als je jouw kindje op schema voedt, dan voed je op de klok.

Wat is voeden volgens schema?

Wanneer je jouw baby op schema gaat voeden dan doe je dit volgens de klok en dus op vaste tijden. De ouders die hiervoor kiezen doen dit veelal zodat de baby er regelmaat in krijgt. Voor zover dat kan dan met een baby. Een voedingsschema zal de kraamzorg met je opzetten of je kunt het consultatiebureau om een voedingsschema vragen. In een voedingsschema staat aangegeven hoeveel en hoe vaak je voeding kunt geven aan je baby.

Borstvoeding volgens schema

Er zijn ook vrouwen die borstvoeding volgens schema geven, al komt dit niet vaak voor. Wanneer je borstvoeding volgens schema geeft biedt je de borst op vaste tijden aan. De baby mag dan zo’n 15 á 20 minuten drinken om vervolgens weer 2 of 3 uur te wachten op de volgende voeding. Soms gaat het goed, maar toch wordt deze vorm van borstvoeding veelal afgeraden omdat de melkproductie minder zou kunnen worden gestimuleerd.

[bol_product_links block_id=”bol_5c3e3e19cbbbb_selected-products” products=”9200000001529207,9200000009544007″ name=”borstkolf” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Wat is voeden op verzoek?

Voeden op verzoek is het voeden van jouw baby naar zijn of haar behoefte. Je zorgt er voor dat je de signalen van je baby goed in de gaten houdt. Wanneer je deze signalen oppikt en je baby honger heeft ga je voeden. Je doet er goed aan om goed in de gaten te houden wanneer je baby de signalen gaat afgeven. Het is immers beter om te beginnen met voeden voordat je baby begint te huilen omdat hij honger heeft.

Signalen waaraan je zien kunt dat je baby honger heeft:
  • Je baby doet het mondje veel open
  • Zuigbewegingen maken met de lipjes
  • Je baby sabbelt op de vingertjes
  • Zoeken met het mondje naar de speen of tepel

Flesvoeding op verzoek

Voeden op verzoek kan zowel met de fles als bij borstvoeding gedaan worden. Je gaat dus voeden naar de behoefte van je kindje. Het kan zijn dat je baby steeds kleine beetjes drinkt en niet meteen een hele fles leeg zoals op de verpakking staat aangegeven. Dit is niet erg, je baby haalt het wel in. Als jij goed op de behoefte let geef je de baby gewoon nog een flesje wanneer je baby honger heeft. Drinkt je baby per keer zo’n 60 ml en laat hij de rest staan? De voeding die overblijft kun je tot een uur na het maken van de fles bewaren. Je kunt ook de 60 ml maken en wat bijmaken mocht je baby nog honger hebben.

Borstvoeding op verzoek

Dames die borstvoeding geven krijgen meestal de raad om dit op verzoek te doen. Dit is namelijk beter voor de melkproductie. De melkproductie past zich namelijk aan je kindje aan. Je hoeft dus niet bang te zijn dat je baby teveel binnen krijgt.

voeden op verzoek

Author

| Madelon | Founding mom van Meer Met Mama | Mama van 3 | Gelukkig getrouwd | Wierden | 1989 |

No Comments

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.