Ken je het? Uren zeuren voor iets waar ze nadien nog geen 30 seconden naar omkijken? Of heb je zin om wat klusjes te introduceren aan je kleintje? Eventueel in combinatie met zakgeld? Hier lees je hoe deze mama het aanpakte!
Mijn mama, de koningin van de netheid
Ik ben eigenlijk altijd een verwend nestje geweest. Rotverwend. Mijn ouders hadden een eigen zaak waardoor er wekelijks iemand bij ons kwam poetsen. Wanneer onze lieve poetsvrouw kwam moest er 1 ding gebeurd zijn : opgeruimd!!
Echte rommeltrien als ik ben, nu nog trouwens, was dat elke week een heel karwei. Of ik zelf zorgde dat mijn kamer ordelijk was? Denk daar maar niet aan. Mijn mama-lief zorgde dat alles steeds spik en span was en we woonden zowat in een vitrine, zo schoon.
Van puber naar mama in één klap
Zelfs tijdens mijn puberjaren maakte mijn moeder er haar werk van om alle kleren die ik in het rond zwierde weer netjes in de kast te doen belanden. Ik vond dat normaal en had geen enkel besef van wat zij allemaal voor me deed. Moet je weten dat ik ‘s morgens regelmatig een set of drie paste voor ik eindelijk besloot welke ik zou aantrekken.
Toen ik de wijde wereld in moest. Ik zeg moest, want mijn verhuis uit het ouderlijk huis kwam nog al onverwacht bij een ongeplande zwangerschap in zesde middelbaar, was ik hier eigenlijk echt niet klaar voor. Ik kon niet wassen, niet strijken en al helemaal niet koken. Zelfs lasagne van de Aldi kwam zwart uit de oven. Niet overdreven en echt gebeurd. Geld beheren? Nooit van gehoord! Mijn God, wat was huishouden een karwei!
Deze mama gaat het anders doen
Ik heb mij dus voorgenomen om Lott toch een klein beetje klaar te stomen voor het onverwachte. Zo zie je maar, de dingen die we zelf meemaken geven we op een of andere manier door aan onze kinderen.
Dingen die 7-jarigen écht nodig hebben…
Lott zeurt af en toe voor onbenullige dingen. Doen ze allemaal, waarschijnlijk. Je kent ze wel. De pluizige pennenbakken die ze écht nodig hebben om vervolgens drie jaar aan de kant te laten liggen of plakkerig slijm dat overal in blijft plakken. “Heb ik echt echt nodig, mam!” Zal wel…
Mama heeft een plan!
Om het mezelf soms lekker makkelijk te maken, Lott klaar te stomen voor de grote mensenwereld, en haar een zakcentje te geven zodat ze zelf kan beslissen hoe erg ze die (stomme) dingen nodig heeft, verzon ik een systeem. Je leest het goed : 3 vliegen in 1 klap!
Samen met Lott ging ik na welke klusjes zij zou kunnen doen om ervoor te zeggen dat ons huisje meestal lekker net is. (Dat deel van het plan is mislukt, want regelmatig is het nog steeds gewoon een puinhoop). Maar al bij al moet ik zeggen dat ze hier meteen voor openstond. Goede leeftijd om te starten ook, 7 jaar. Ze kunnen al heel veel en mama helpen is nog heel even echt het einde van de wereld, zo leuk!
Huishoudklusjes in ruil voor zakcentje op zondag
We maakten een combinatie van dingen die zo sowieso toch al moest en daar plakten we een paar extraatjes bij.
Toen we besloten hadden welke taken Lott op zich zou nemen moesten we die natuurlijk ook gaan inplannen, naast al die hobby’s en huiswerk niet echt een peulenschilletje. Laat ik je dat even erbij zeggen.
Taak 1 : elke dag zelf haar boekentas leegmaken en de brooddoos & drinkflessen bij de afwas zetten.
Taak 2 : elke dag iets voor school doen, van lezen tot een paar rekensommetjes, zolang er maar iets gebeurt.
Taak 3 : elke avond de vuile was in de wasmand en niet naast het bed.
Taak 4 : de veertjes van de vogels stofzuigen en zorgen dat ze eten hebben.
Taak 5 : het groenbakje en de plastiek/plastic naar de afvalbakken buiten brengen.
Voor elk taakje dat ze goed afwerkt mag ze een sterretje kleuren.
Zijn de sterretjes op zondag allemaal gekleurd? Dan gaat er 2 euro in de spaarpot!
Mama blij, kindje blij, iedereen blij
De voordelen die dit systeem opleveren zijn echt eindeloos!
Je kind leert om een handje te helpen in het huishouden maar gaat ook veel bewuster met centjes om. Zakgeld heeft dus zijn voordelen.
Wanneer Lott nu om echt absolute onbenulligheden vraagt dan stel ik haar voor om dat met haar verdiende zakgeld ter waarde van twee euro te betalen. Op dat moment gaat ze aan het denken…
“Hoe graag wil ik dat nou echt?”
Soms koopt ze het, soms besluit ze dat het de centjes niet waard is.
Zo leren ze meteen de dagen van de week, en dat niet alles zomaar in je schoot komt geworpen.
Wil je zelf aan de slag?
Zo ziet onze klusjesplanner eruit. Die heb ik gewoon handig gemaakt in word. Een paar minuutjes werk, en je hebt er een leven lang plezier van!
Wanneer ben je oud genoeg voor klusjes en wat zakgeld?
Ja, mijn moeder ruimde ook altijd alles op. Beetje verwend was ik dan ook wel. Ik vraag ze nu al weleens om mee te helpen de tafel te dekken. Zakgeld ben ik mee begonnen met 4 jaar.
Ik denk dat het per kind verschilt. Mijn jongste, nu volwassen, had het er niet voor over. Dan maar geen spaargeld. 🙂
Kinderen al vrij jong op hun manier meehelpen. Ik ben even nieuwsgierig: heb je je moeder verteld dat je nu pas beseft hoeveel ze voor je heeft gedaan?
Tuurlijk, ik heb een hele goeie band met haar. Taboes kennen we niet dus deze is zeker ook al eens besproken! 🙂
Bij mij helpen de kids echt al vanaf jongafsaan mee! Heel belangrijk, ook om ze verantwoordelijkheden mee te geven. Wel zo fijn, al lukt het nu nog niet helemaal met 1,3 en vijf jarigen 😀
Hier in huis helpen ze nog met plezier mee… maar ik vrees voor de toekomst Haha
Haha heerlijk om te lezen! Wat goed dat je je dochter alvast voorbereid en haar leert om verantwoordelijk te zijn voor dingen.
Wat leuk om te lezen. Ik had ook zo n moeder. We hoefde maar weinig te doen iets dat we hier ook anders gaan doen indd. Haha en oudste dochter van drie vind het heerlijk om te helpen. ?