Rond de pot met Lott 1 : Driekoningentaart

Eten & Drinken By jan 06, 2018 11 Comments

Jullie mogen zo nu en dan een bakberichtje van me verwachten. Die kan je herkennen aan hun eigen reeksnaam : ‘ROND DE POT MET LOTT!” Deze keer –> Driekoningentaart!

Moeilijkheidsgraad : echt lekker makkelijk
Tijd : 20 minuutjes + 35 minuten in de oven

 

Als het einde nadert

Het einde van de vakantie nadert. Dat betekent bij ons één ding. Ik moet nog gauw alle dingen doen die ik in al mijn vakantie-enthousiasme heb beloofd. Elke keer is het datzelfde liedje…

“Wat gaan we doen deze vakantie?” Superblij om mijn meisje weer zo’n lange periode bij mij te hebben begin ik op te sommen: naar de film, gezelschapspelletjes, een uitstap, Kerstfeestjes, … en ohja! We kunnen samen iets bakken!

Eén van Lott haar lievelingsbezigheden is het voorzien van lekkernijen waar mama en papsie gegarandeerd weer een beetje mooier bol van komen te staan. En nee, doseren ligt eigenlijk niet echt in onze aard. Echte lekkere Bourgondische Belgen zijn wij.  Maar goed, als ik zoiets zeg dan volgt er gegarandeerd: “Beloofd, mama?” … “Natuurlijk schatje, beloofd.” Wist ik veel dat het nog een hele uitdaging zou worden om überhaupt iets gezelligs met z’n tweeën te doen middenin al het waanzinnige feestgedruis zoals je al kon lezen in mijn artikel over onze nieuwjaarstraditie, de katerdag(en) nadien, en schooltaken die zich langzaam opstapelen. Maar zo gezegd, zo gedaan. Vandaag gingen we bakken!

Driekoningentaart

Als we iets bakken, probeer ik dat elke keer wel een beetje in een thema te doen. Logischerwijze is dat vandaag : Driekoningen! Of 2 prinsessen en hun lakei in ons geval. First things first geef ik jullie hieronder eerst even een lijstje van wat je nodig hebt. Ik zou niet willen dat jullie vandaag geen driekoningentaart kunnen maken omdat ik de ingrediënten vergat op te sommen!

Wat hebben we nodig?

2 rollen kant-en-klaar bladerdeeg (want een échte keukenprinses ben ik niet)
3 eieren
125 gram bloemsuiker
1 zakje vanillesuiker
125 gram zachte boter
1 koffielepel amandelessence

Heb je ze niet in huis? Geen nood. Ik ook niet. Haast je snel naar de supermarkt! Alles is er heel gemakkelijk te vinden. De ingrediënten die ik kocht hebben me 9 euro gekost. Maar die gaan natuurlijk nog een hele tijd mee in andere recepten. Geen extreme kosten dus!

Tijd om aan de driekoningentaart te beginnen.

Dit is eigenlijk een van de eenvoudigste recepten die ik al ben tegengekomen met zo’n lekker resultaat. Heel grof zou je kunnen zeggen: Gooi het in een pot, de mixer erdoor, giet het in het bladerdeeg en klaar. Op die manier ga ik het hier niet afwerken hoor maar eigenlijk… Is dat (bijna) alles wat je te doen staat.

Om te beginnen zet je je oven op, 185°C (gasovenstand 3-4). Zo kan die lekker voorverwarmen. (Zet je verwarming ineens wat zachter want zo’n oven geeft ook een heerlijke gloed, de mijne toch.)

Nu kan het echt werk beginnen.

De vulling

In een kom meng je de bloemsuiker, vanillesuiker en het amandelpoeder tot een mooi beige goedje. Daar doe je de boter bij. (ik heb hem even laten smelten in de microgolfoven, lekker gemakkelijk). Het leuke aan dit deel is dat je eigenlijk alles kan laten mengen door je kinderen. Lott vindt het geweldig om met haar handen in de pot zitten, zelfs als het nog niet kleverig is.

Met de mixer, langzaam beginnen en de snelheid opdrijven, meng je dit goedje tot het een mooie brij is. Ik vind brij trouwens een heel erg vies woord. Laten we het op… mengsel houden!

En niet vergeten om te proeven! Wij vonden het nu al superlekker!

De bodem

Ik heb maar 1 ronde taartvorm en heb die dan ook gebruikt. Vraag me niet wat de afmetingen zijn, want daar heb ik echt geen flauw idee van.

Voor je begint rol je zachtjes het bladerdeeg open. Ik zeg zachtjes omdat het echt wel een fragiel goedje is, en je wil toch zeker geen scheurentaart? Daarna heb ik de taartvorm erop gelegd en de afmetingen in het deeg gesneden.

Vet je taartvorm in met wat boter en strooi er een klein beetje bloem in. Zo bakt hij niet aan!

Nu kan je bladerdeeg in de vorm. Let er wel op dat je een beetje over de rand komt, je moet de taart nog kunnen dichtplooien!

Het buikje van de taart helemaal vol

driekoningentaart

Schep de vulling in de taart . Je hoeft hier eigenlijk nergens rekening mee houden. Schep het buikje van de taart maar lekker vol met die heerlijke brij,… euhm, heerlijk mengsel.

Neem 1 eierdooier, gescheiden van het eiwit, doe er een klein lekje water bij en klop het een beetje op. Hiermee besmeer je de randen van de taart zodat het een soort lijm vormt om de bovenkant erop te kleven.  

Eens je dat gedaan hebt, neem je de de andere bladerdeegrol en die leg je er mooi over. De randjes kan je mooi dichtplooien of bedekken met versiersels of je kan hem lekker gemakkelijk gewoon even dichtduwen.

Zeker niet vergeten: Maak in het midden van de taart een klein gaatje zodat de lucht eruit kan.  Ik heb gewoon even de achterkant van een vork erin geduwd. Werkt prima zo. Tenzij je graag een amandelmengsel explosie in je oven wil. Dan sla je deze stap maar even over.

De overschot van het eigeel kan je gebruiken om de bovenkant van de taart helemaal mee in te smeren. Zo krijgt het bladerdeeg een extra mooie goudbruine kleur in de over.

De oven in en smullen maar!

Zo, je taart is klaar. Nog even bakken en het hele gezin kan aan tafel!

Eerst zet je de taart 15 minuten in de oven op een temperatuur van 185°C, daarna nog 20 minuutjes nabakken op 170°C.

Wij hebben ervoor gekozen om een kroontje te maken op onze taart met het bladerdeeg dat overbleef. Hier kan je natuurlijk zelf van maken wat je maar wil! Lott wou eigenlijk liever bloemetjes, maar na een hele onderhandelingsceremonie zijn we overeengekomen dat op een driekoningentaart eigenlijk wel een kroontje hoort!

driekoningentaart

Het driekoningenspel

Als je een extra dimensie wil toevoegen aan het eten van je driekoningentaart kan je een boon of een amandel in vulling verstoppen. Diegene die het stuk heeft met de boon in, is de koning van de dag! Wat dat inhoudt of hoe je dat invult dat laat ik aan jullie eigen fantasie over!

Lott zag deze uitbereiding niet zo zitten, ze vindt ons zo al ‘royal’ genoeg, denk ik.

Ga jij de taart proberen te bakken? Of heb je een leuke baksuggestie? Laat maar komen dan!

Author

11 Comments

 1. sofie schreef:

  Het water komt me in de mond en nu heb ik ook zin om te bakken met de kinderen. Eerst nog een aantal andere vakantie beloftes inlossen (ook hier worden deze gemaakt 🙂 ) voor we hier aan beginnen. Ach de dag is nog lang. Zeg maar tegen Lott dat ze het super heeft gedaan!

 2. Inge schreef:

  Lott is supergoed dat ze via deze weg te horen krijgt dat ze het goed heeft gedaan!

  Veel succes met je beloften ??

  1. Inge schreef:

   Supergoed is superfier…

   Dank u autocorrect… ?

 3. Manon schreef:

  Oh wat leuk zeg! Ik vind bakken zelf niks aan eigenlijk en soms doe ik het toch ahahah

 4. Nicole Orriëns schreef:

  Inmiddels heb ik hier vaker over gehoord via een blog. Ik leer van alles in Blogland. Mooie taart!

 5. Fleur schreef:

  Wij vieren vroeger bij de buurvrouw ook Driekoningen met een taart en een noot. Met mijn kinderen heb ik dat nog niet gedaan, bedankt voor de tip

 6. Lazy Bird schreef:

  Ziet er super lekker uit!! En zo goed gelukt! Volgens mij ben jij wel een keukenprinses 😉

  X Lazy Bird

 7. tamara schreef:

  Zo kende ik de taart nog niet en nu zie ik hem ineens een paar keer voorbij komen. Heb wel in oostenrijk de drie koningen verkleed aan de deur met een deursticker maar dit hebben we niet haha

 8. Els schreef:

  nu ja, is inderdaad niet zo moilijk, moet ik hier ook eens doen als er kindjes zijn…
  Leuk! Het moet niet moeilijk zijn om lekker te ijn, hè!

 9. Bianca schreef:

  Oehh lekker! Ik ben momenteel niet echt in een bak-fase, misschien als ik het over een tijdje wat rustiger heb x

 10. Judith schreef:

  In Spanje vierden we altijd driekoningen, maar dit jaar ben ik de hele dag vergeten eigenlijk

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.