Of je het nu tegen je kleuter, tiener of puber hebt, regelmatig zul je het tegen je kind zeggen: Hoor jij mij? Kinderen luisteren nu eenmaal niet altijd goed. Maar in sommige gevallen hóren ze ook echt niet goed en kan het gehoor van je kind niet deugdelijk zijn. Je moederinstinct zegt je misschien al een tijdje dat er iets niet klopt. Dan wordt het tijd om een keer een gehoortest te doen.
Gehoor en de vroege spraak- en taalontwikkeling
Al in de kraamweek wordt de eerste gehoortest gedaan. Deze test laat zien of je pasgeboren baby een gehoor heeft dat goed genoeg is om te leren praten. In die eerste jaren, wanneer je baby zelf nog niet echt spreekt, ontwikkelt zich al de eerste spraak en het gevoel voor taal. Denk maar eens aan het nabootsen van de klanken die jij maakt. Het kan echter zo zijn dat je kindje wél slaagt voor de vroege gehoortest, maar dat het gehoor op latere leeftijd toch minder wordt.
Dit gebeurt bijvoorbeeld wanneer je kind vaak oorontstekingen heeft. Je merkt dan dat je kind moeite doet om naar je te luisteren, maar zelf niet veel geluiden na doet. Of op latere leeftijd kan het lijken alsof hij of zij sommige woorden niet goed uitspreekt. Spreek je zorgen op tijd uit en laat het gehoor testen. Soms is een gehoorverlies tijdelijk door bijvoorbeeld een oorontsteking, maar soms is het ook blijvend.
Bron: https://www.vanboxtelhoorwinkels.nl/gehoortest
Op latere kinderleeftijd een slecht gehoor
Op de basisschool valt het ineens op dat een kind niet goed hoort. Het heeft een opdracht niet goed meegekregen, lijkt vaak afwezig of is extreem vermoeid na een schooldag. Een gehoorverlies proberen te compenseren kost namelijke erg veel moeite. De leerkracht kan het opvallen, maar thuis kunnen er ook signalen optreden. Vraag in dat geval een gehoortest aan. Hoe eerder een gehoorverlies ontdekt wordt, des te beter er ingegrepen worden.
Een slecht gehoor. En dan?
Als blijkt dat het kind inderdaad een slecht gehoor heeft, zal er vaak gekozen worden om een hoortoestel toe te gaan passen. Tot een leeftijd van 18 jaar zal dit via een verwijzing van het audiologisch centrum gaan. Het is in eerste instantie vaak een hele schok, maar laat je eerst goed informeren over alle mogelijkheden die er zijn. Je kind heeft namelijk echt veel baat bij het hulpmiddel! Die informatie wordt vaak al gegeven bij het audiologisch centrum.
Wat kost een gehoorapparaat dan?
Gehoorapparaten zijn er in alle kleuren, vormen en maten. En vooral die kleuren zijn voor kinderen vaak belangrijk. Wist je dat bepaalde onderdelen ook vaak voorzien kunnen worden van glitters? Maar wat kost een gehoorapparaat? In verreweg de meeste gevallen wordt een gehoorapparaat voor kinderen volledig vergoedt door de zorgverzekering.
Pas wanneer er bepaalde (luxe) wensen zijn zoals bluetooth-mogelijkheden of andere geavanceerde technieken, kan het zijn dat een gehoorapparaat duurder wordt. Op de vraag: wat kost een gehoorapparaat? Kan het beste contact gezocht worden met een audiologisch centrum of audicien in de buurt.
No Comments