thuiswerkplek inrichten

Thuiswerken: een thuiswerkplek inrichten doe je zo!

Huis & Tuin By jun 13, 2020 No Comments

Veel mensen hebben de afgelopen tijd thuis moeten werken en veel mensen doen het nog steeds. Dit kan best wennen zijn, maar voor anderen ook een ontzettende uitkomst. Wanneer je thuis werkt is het goed om er over na te denken om een plekje in te richten als werkplek. Hoe zorg je voor een productieve en efficiënte werkplek? Lees snel verder, want een thuiswerkplek inrichten doe je zo:

Een fijne thuiswerkplek inrichten

Om in huis een fijne werkplek te kunnen creëren, zijn er verschillende elementen waar je rekening mee zou kunnen houden. Dit zodat je fijn, doelgericht en efficiënt aan de slag kunt. Het is bijvoorbeeld belangrijk om thuis te werken in een rustige ruimte die niet te veel afleidt. Ook moet je over de juiste materialen en apparaten beschikken en een goed wifi-signaal ter beschikking hebben. Maar ook erg belangrijk: de juiste kantoorstoel om klachten te voorkomen. Hieronder hebben we een aantal tips voor je opgesomd om een prettige thuiswerkplek te creëeren.

Ga voor een rustige ruimte

De allereerste stap om een fijne thuiswerkplek in te richten is het kiezen van de ruimte die je wil benutten. Het komt veel voor dat alle kamers in huis al bezet zijn voor andere doeleinden, waardoor je al snel aan de eettafel of op de bank beland. Maar voor de productiviteit kun je beter een plek uitzoeken die echt daadwerkelijk alleen voor werk is bedoeld.

Heb je een kamer over? Richt deze dan in als werkkamer, of wat dacht je van de zolder? Tegenwoordig zie je steeds meer dakkapel op huizen, door een dakkapel te plaatsen kun je meer ruimte, meer licht of een extra kamer creëren. Perfect voor een eigenlijk thuiswerkplek.  Door de gekozen ruimte echt in te richten als werkplek zul je merken dat je er een stuk efficiënter aan de slag kunt gaan. Je houdt zo werk en privé prima gescheiden.

De inrichting van je thuiswerkplek

Oke, de locatie is bepaald. Nu is het tijd om over de inrichting na te denken. Wist je dat blauwe tinten de productiviteit stimuleren? Een witte muur in combinatie met licht geeft een ruimtelijk gevoel waardoor je creativiteit juist weer een enorme boost krijgt. Zorg voor een beetje harmonie en Feng Sui in de thuiswerkplek.

thuiswerkplek inrichten

Naast de kleuren van je werkplek zijn accessoires erg belangrijk voor een prettige thuiswerkplek. Denk maar eens je werkplek op het werk, daar staan vast lampen, hangen schilderijen en zullen ongetwijfeld planten aanwezig zijn. Planten brengen niet alleen sfeer, ze dragen ook bij aan de luchtvochtigheid in de ruimte. Daarnaast zijn er ook lucht zuiverende planten die niet op jouw thuiswerkplek zullen misstaan.

Je thuiswerkplek inrichten met de juiste kantoorstoel

Kantoorstoelen zijn er in diverse soorten en maten. Wanneer je goede kantoorstoelen wil gaan uit kiezen moet je op drie dingen gaan letten:

 • Je lichaamsbouw
 • De type werkzaamheden die je uitvoert op de stoel
 • De zitduur
 • Jouw Lichaamsbouw: Je moet de stoel kunnen afstellen op jouw eigen gewicht en lengte.
 • Type werkzaamheden die je uitvoert: hoe specifieker en preciezer de werkzaamheden zijn die je moet uitvoeren, hoe meer verschillende afstelfuncties er voor jouw vereist moeten zijn om goed te kunnen zitten.
 • Zitduur: hoe langer je op de kantoorstoel zit, hoe comfortabeler de kantoorstoel zijn moet. Er zijn bureaustoelen die een aanbevolen zituur van zo’n 3 tot 5 uur hebben, maar ook professionele stoelen waarom je zeker 8 uur op aan de slag kunt.

De ideale instelling van een kantoorstoel

Om de ideale instelling van een bureaustoel te bepalen heb je een aantal stappen uit te voeren:

 1. Ga goed in de stoel zitten met je rug tegen de leuning.
 2. Stel de zithoogte en zitdiepte in zodat jouw voeten plat op de grond staan en je benen een rechte hoek zullen vormen.
 3. Stel de hoogte van de rugleuning in zodat de lendesteun op de juiste manier in de holling van je onderrug zit.
 4. De hoogte van de armleuningen stel je zo in dat je armen een rechte hoek vormen en zo dicht mogelijk tegen je lichaam zitten.
 5. De kantelkracht van de rugleuning moet goed ingesteld zijn zodat de rug op de juiste manier ondersteund wordt, zonder te forceren.

Apparatuur in huis halen om je thuiswerkplek in te richten

Hierboven hebben we het belang van de juiste kantoorstoelen aan besproken. Maar wat dacht je van andere apparatuur die je nodig kunt hebben voor het thuiswerken? Wat dacht je van een muis, toetsenbord en de juiste verlichting? Daarnaast is goede WIFI ontzettend belangrijk. Wanneer je thuiswerkt is het ook ontzettend belangrijk om na te denken over ergonomie. Je voorkomt klachten op de langere termijn en werkt er actiever door.

Je eigen thuiswerkplek inrichten op een gezonde manier:

 • Kies een rustige ruimte
 • Wees je bewust van de kleuren die je op je werkplek
 • Kies voor een goede kantoorstoel en bureau
 • Plaats planten op je werkplek
 • Zorg voor de juiste verlichting en lichtinval
 • Ga voor een los toetsenbord en een losse muis
 • Zorg dat je computerscherm in een hoek van 90 graden staat
 • Zorg voor een snelle en stabiele internetverbinding

Bron: https://www.albeka.nl/ 

Author

| Madelon | Founding mom van Meer Met Mama | Mama van 3 | Gelukkig getrouwd | Wierden | 1989 |

No Comments

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.