kosten dakkapel

Kosten dakkapel plaatsen: Wat kost een dakkapel?

Huis & Tuin By nov 20, 2020 4 Comments
Helaas verloopt dit jaar niet helemaal hoe iedereen gehoopt had. Veel dingen kunnen niet of moeten even wachten. Voor ons betekende dat meteen dat er ook meer geld opzij gezet kon worden voor de plannen die we voor het huis hebben. Aankomend jaar investeren we in het huis en laten we een dakkapel plaatsen.
Maar waarom zou je een dakkapel plaatsen en wat zijn de kosten van een dakkapel? In dit artikel vertel ik alles over de kosten van een dakkapel plaatsen, want wat kost een dakkapel nu?

Waarom een dakkapel plaatsen?

Misschien heb je de overweging al gemaakt om een dakkapel te laten plaatsen. Met een dakkapel op het dak krijgt je zolder meer ruimte en licht. Vaak kun je door het plaatsen van een dakkapel ook nog een extra kamer creëren op de zolder. Zo richt je daar bijvoorbeeld zomaar een extra kinderkamer of een tienerkamer in.

In ons geval heeft de zolder al 2 aparte vertrekken, namelijk het washok en onze slaapkamer. Onze slaapkamer is op zich redelijk ruim, maar er is niet heel veel lichtinval. Nadat we best een tijdje hebben overwogen om een dakkapel te laten plaatsen staat ons besluit nu vast. Er komt een dakkapel. Daarnaast moet het dak goed geïsoleerd worden dus dat klusje nemen we er direct bij mee. Hierdoor hebben we de kosten dakkapel, maar ook de kosten voor het isoleren van het dak.

Kosten verschillende soorten en maten dakkapellen

Wanneer je een dakkapel wil laten plaatsen zijn er oneindig veel mogelijkheden. Als eerst moet je een keuze maken voor de grootte en vorm van de dakkapel. De gemiddelde afmeting van een dakkapel is 300 centimeter breed en 150 centimeter hoog. Deze afmetingen zul je waarschijnlijk ook het meeste in je buurt zien wanneer je er op gaat letten.

Ook zijn er verschillende keuzes qua vormen. Je kunt kiezen voor een dakkapel met een schuin dak of ga je juist liever voor een mooi plat dak? Wanneer je echt veel extra ruimte op zolder wil kun je ook de keuze maken om voor een nok verhogende dakkapel te gaan, dit kan zowel een- als tweezijdig.

Daarnaast moet je natuurlijk ook een keuze maken voor het materiaal van de dakkapel. Je kunt kiezen tussen een kunststof dakkapel of een exemplaar van hout. In de aanschaf is een dakkapel van hout wel een stuk goedkoper dan een dakkapel van kunststof. Wanneer je graag een dakkapel van hout op het dak wil hebben moet je er rekening mee houden dat je hout nu eenmaal wel onderhoud vergt. Iedere paar jaar moet hout natuurlijk geverfd worden, zie jij jezelf niet op het dak staan en wil je liever ook geen schilder inhuren? Dan is de kunststof dakkapel waarschijnlijk een betere match. Het voordeel van een kunststof dakkapel is dat deze dakkapellen onderhoudsvrij zijn. En ook past een dakkapel van kunststof ook nog eens erg goed bij een modern of nieuwbouw huis. Ben je toch meer van het hout, maar minder van het onderhoud? Dan kun je voor een wat meer karakteristieke uitstraling van de dakkapel gaan door te kiezen voor een houtlook kunststof dakkapel. Er zit wel verschil in de kosten dakkapel tussen de materialen. Zo is een dakkapel van hout vaak goedkoper dan een dakkapel van kunststof. Kunstof is wel weer duurzamer en vergt minder onderhoud. Hierdoor zullen de kosten van de dakkapel door de jaren heen niet veel verschillen.

Kosten dakkapel vergunning

Je weet vast dat er voor een aantal verbouwingen aan de woning een vergunning nodig is. Voor een dakkapel kan het ook zo zijn dat deze vergunning noodzakelijk is. Maar wanneer de dakkapel aan een aantal eisen voldoet, heb je geen vergunning nodig.

Het gaat om de volgende eisen:

  • er moet boven de dakkapel een ruimte van minimaal 50 centimeter overblijven richting de nok van het dak van jouw huis.
  • ook onder de dakkapel moet de ruimte minimaal 50 centimeter zijn én maximaal 1 meter.
  • de hoogte van de te plaatsen dakkapel moet kleiner of gelijk zijn aan 175 centimeter.
  • en aan de zijkanten van de dakkapel moet ook minimaal 50 centimeter van het dak overblijven.

Twijfel je hieraan, dan kun je natuurlijk altijd een vergunningscheck laten doen. Maak je de keuze om een vergunning aan te vragen voor de dakkapel, dan zijn de kosten hiervan in de meeste gevallen tussen de 200 en 600 euro. Deze kosten zijn niet inbegrepen bij het plaatsen van de dakkapel, maar dit zijn extra kosten. De kosten van de dakkapel komen hier dus nog bovenop.

Kosten dakkapel laten plaatsen

Zoals je hebt kunnen lezen zijn er veel verschillende opties wanneer je een dakkapel wil laten plaatsen. De exacte kosten voor het plaatsen van een dakkapel kan ik je dan ook niet geven omdat het afhankelijk is van alle verschillende opties die je hebt. Je zult je namelijk moeten afvragen van welk materiaal de dakkapel moet zijn? Welke vorm moet de dakkapel hebben? Ga je voor een ‘normale’ dakkapel of moet het een nok verhogende dakkapel worden? En welke grootte moet de dakkapel hebben? Allemaal dingen waar jij over na zult moeten denken en waar je uiteindelijk een keuze uit zult moeten maken.

Een dakkapel met de standaard afmeting van 300cm breed en 150cm hoog kost je gemiddeld zo’n 4000 euro. De prijs is uiteraard lager wanneer je voor een houten dakkapel gaat dan wanneer je kiest voor een kunststof dakkapel.  De meest moderne prefab kunststof dakkapel kan wel wat meer kosten. Dit komt doordat deze dakkapellen ontzettend goed geïsoleerd zijn omdat ze in de fabriek al helemaal geprepareerd zijn en alleen nog maar geplaatst te hoeven worden. Pluspuntje van prefab dakkapel: vaak in één dag de dakkapel klaar op je dak. Maar mocht je nu zelf ontzettend handig zijn, dan kan het een stuk goedkoper zijn wanneer je zelf een dakkapel bouwt. De prijs is eigenlijk dus geheel afhankelijk van de keuzes die jij maakt.

Kosten dakkapel financieren

Zoals gezegd hebben wij dit jaar aardig wat geld opzij kunnen zetten doordat er door het coronavirus eigenlijk gewoon erg weinig kon. Weekendjes weg gingen niet door, uitjes zijn er niet en dingen waar je normaal geld aan uitgeeft zoals uit eten gaan, shoppen, het werd allemaal minder en er bleef dus meer geld over. Hierdoor hebben wij lekker extra kunnen sparen en zo kunnen we de dakkapel bekostigen. Wil je wel graag in je huis investeren, maar heb je het geld niet helemaal voorhanden, dan is het een optie om een lening af te sluiten. Natuurlijk is het daarbij erg belangrijk dat je een vergelijking gaat maken voordat je zomaar een lening afsluit. Je wil immers niet onnodig te veel rente over je persoonlijke lening betalen.

 

Author

| Madelon | Founding mom van Meer Met Mama | Mama van 3 | Gelukkig getrouwd | Wierden | 1989 |

4 Comments

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.