Rituelen en het nut er van

Man By sep 17, 2018 No Comments

In de loop der tijd heb ik vaste rituelen en uitspraken ontwikkeld. Als je mij een beetje kent, weet je dat ik houd van wat zelfspot. Ik heb goed leren praten over mijn autisme en vragen zijn altijd welkom. Ik beantwoord ze graag. In dit artikel wil ik benadrukken wat de waarde is van rituelen en uitspraken bij kinderen (maar ook volwassenen hoor).

Mijn eigen rituelen

In de ochtend kom ik uit bed, kleed ik mij aan en maak een ochtendwandeling van een kwartier. Het is heerlijk om de frisse wind en zon in het gezicht te voelen. Veel belangrijker is het om mijn stress kwijt te kunnen. Nadat ik thuis kom, smeer ik mijn brood. Soms eet ik op de bank, anders eet ik op mijn kamer. Daarna is het tanden poetsen, plens water in het gezicht en mijn tas inpakken. Vervolgens met de fiets naar het station en mijn werkdag kan beginnen. 

rituelen

Wanneer ik terugkom van mijn werk heb ik ook een eigen ritueel. Op het moment dat mijn fiets terug in de schuur staat, sprint ik bijna naar mijn kamer. Dan start ik mijn computer op om even rustig bij te kunnen komen van de dag. Meestal heb ik een ruim kwartier nodig om de dag te kunnen verwerken. Dat vind ik belangrijk, anders is overprikkeling nabij.

Waarom is een ritueel belangrijk?

Kinderen (en wellicht ook volwassenen) met autisme worden niet graag verrast. Het helpt hen om een bepaalde structuur vast te houden. Deze structuur kan op verschillende manieren worden aangeboden. Bijvoorbeeld met picto’s of een duidelijke uitleg. Het beste is om taken in kleine stapjes op te delen. Aankleden is te algemeen. Dat kan als volgt worden gebracht: pyjama uit, shirt aan, broek aan, sokken aan en gaan.

rituelen

Een ritueel is iets wat blijft. Dat is hetgeen waar mensen met autisme van houden. De hele wereld kan veranderen, maar ‘hier’ hebben wij grip op. Mensen kunnen zich stevig vastklampen aan bepaalde rituelen. Dat kan ook voor moeilijke situaties zorgen. In dat geval zou ik gaan zoeken naar iets dat vastigheid kan bieden in de dag.

‘Dat weet ik hoor!’

Het succes van mensen die met speciale kinderen omgaan is dat zij voorspelbaarder zijn. Zij zeggen bijvoorbeeld standaard dezelfde dingen of hebben speciale rituelen ontwikkeld die goed aanslaan. Een bekend voorbeeld is Bassie & Adriaan. Wanneer je de shows ziet, zie je de kinderen genieten. Dat komt omdat zij weten wat er komt! Ik kan mij daarom een voorstelling maken dat kinderen zouden zeggen: ‘Dat weet ik hoor.’

Heb jij rituelen speciaal voor de kinderen?

 

No Comments

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.