Vrijgezellenfeesten, zo houd je het leuk en betaalbaar!

Besparen & Budget By sep 18, 2018 No Comments

We zijn nu eerlijk aan het na-zomeren en terugkijkend op de zomer is het toch wel hét trouwseizoen natuurlijk. Ook ik heb er deze zomer een aantal gehad. Onlosmakelijk verbonden aan een trouwerij zijn vrijgezellenfeesten. Zelf ben ik niet bepaald een groot fan van deze feesten er komt altijd zoveel bij kijken dat het mij persoonlijk snel teveel wordt. Dat komt ook door mijn ADHD en depressie hoor heeft niets te maken met de liefde voor mijn vriendinnen.

De organisatie van mijn vrijgezellenfeest

Vrijgezellenfeesten worden georganiseerd door de naasten van de bruid of bruidegom. In mijn geval was het mijn fantastische zus die voor mij een mooie dag organiseerde met mijn meest dierbare vriendinnen. Met mijn jaarclub een groep dames die ik sinds 2005 via mijn studentenvereniging ken ben ik ook een avond wezen eten en stappen. Ik vond het wel fijn om dat uit te splitsen de ene groep kende elkaar goed en de andere ook. En dan heb je niet één super groter groep waarbij je de helft dan amper spreekt. In een prachtige oude stadstoren in Nijmegen hadden we een super leuke middag met een fotoshoot, wijnproeverij en een diner waarbij de wijn verder op ging. Als cadeau kreeg ik een boekje met foto’s van onze vriendschappen en liefdevolle stukjes tekst van iedereen. Het was echt perfect! Mijn man had geen vrijgezellenfeest, die heeft de avond voor onze bruiloft met een paar vrienden wat biertjes gedronken in de stad. Hij vindt het vreselijk om zo in het middelpunt te staan dus toen hij hoogte kreeg van zijn vrijgezellenfeest heeft hij er persoonlijk een stokje voor gestoken.

vrijgezellenfeesten

Vrijgezellenfeesten van vriendinnen

Mijn beste vriendin deelde haar vrijgezellenfeest ook op, in hockeyteam en onze vriendenclub. We hadden zelfs mannen mee, waar ik een heel plan had voor de dag hielden zij alles tegen, dus zijn we bier gaan drinken in Duitsland om vervolgens in Nijmegen weer verder te gaan. Ook dat was een heerlijke avond. Een andere vriendin uit deze vriendengroep trouwde onlangs ook. Met haar zijn wij gaan eten bij ’t Raedthuys* in Duiven. Naast bier drinken is lekker eten een van onze gemeenschappelijke hobby’s dus het kostte wat maar we hebben allemaal genoten dan is het je geld ook waard. Het bleek ook nog een bucketlist activiteit van de bruid te zijn, dat was dus dubbel scoren.

De kosten van vrijgezellenfeesten

En daar komt mijn grootste punt, vaak moeten die feesten zoveel kosten! Met een beetje een sociaal leven en een leeftijd rond de dertig ben je en fortuin kwijt aan al die trouwerijen en vrijgezellenfeesten. Cadeau’s, treinkaartjes, diners, avonden stappen, overnachtingen, nieuwe outfit, kapper en schoenen. Ik ben een keer wezen kleiduiven schieten op een vrijgezellenfeest, dat was echt een super gave activiteit! En origineel. Alleen is zo’n dag met alles erop en eraan gewoon al snel 100/150 euro excl vervoer.

Maar voor mij is het bij elkaar hebben van mijn vriendinnen het belangrijkste, tijd om bij te kletsen en om lekker te genieten samen. Daar ben ik vast niet de enige in toch? Voor mij hoeft het niet altijd in Amsterdam en Utrecht met sjerpen en tiara’s en van die spelletjes om je voor lul te zetten. Wil je dat wel graag, dan moet je dat natuurlijk vooral wel doen en aangeven.

Mijn tips voor een fijne dag zijn:

  • Houd het klein, de achterbuurvrouw vindt het vast niet erg als ze niet mee kan. Hoe groter de groep, hoe verschillender de relaties zijn en dus ook hetgeen wat men over heeft voor de bruid. Een weekend weg met de bruid heeft eerder draagvlak bij een vriendinnengroep die al jaren samen is dan bij de schoonmoeder van de bruid en de oppas van de hond.
  • Vaak nemen we nu een cadeautje mee van een paar euro, toch weer een paar euro. Ik denk dat een brief veel mooier en dierbaarder is.
  • Houd rekening met een ieders portemonnee. Niet iedereen staat even dicht bij de bruid dus niet iedereen geeft zo even 250 euro uit voor haar feest. Los van het feit dat dat gewoon echt veel geld is. Ik zou zelf mensen anoniem of in ieder geval persoonlijk laten aangeven wat ze willen en kunnen besteden. Ook kan je een dag opdelen. Dus bijvoorbeeld de hele dag kost 100, waarvan de activiteit 25 is, het diner 50 etc. Zou kunnen mensen misschien bij een van de onderdelen wel aanwezig zijn en anderen aan hen voorbij laten gaan.
  • Als je een activiteit wilt doen, kijk ook eens naar kosteloze opties. Een speurtocht door de stad met allerlei nieuwe weetjes icm met een kroegentochtje en een wijntje of biertje, of cola. Een picknick waarbij iedereen wat mee brengt. Heeft er niet iemand een bootje te leen?
  • Ga jij trouwen, geef dan aan wie je er graag bij wil hebben. Maar ook wat je graag wil doen, dat hoeft niet exact maar globaal kom je ook al een heel eind. Niet dat iedereen veel geld neer legt voor een activiteit waarvan jij denkt, leuk dat schilderen van de theekopjes, maar waar blijft mijn stripper nou?

Author

No Comments

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.