9 X Wat je echt niet zegt tegen een jonge zwangere moeder of tienermoeder.

Zwangerschap & Baby By mrt 19, 2018 18 Comments

Om andere jonge moeders (en misschien wel een tienermoeder), die vaak onverwacht, zwanger te raken op de meest onmogelijke momenten te behoeden voor de stuntelige uitspraken die ik te verduren heb gekregen schrijf ik dit artikel vanuit mijn hart. Vanuit sommige ervaringen die me meer gekwetst hebben dan ooit : de reacties op mijn onverwachte zwangerschap in het zesde middelbaar.

1. oei,… (gevolgd door een onaangename stilte)

Oei?! Ik begrijp dat zo’n mededeling op een totaal onverwacht moment je soms helemaal sprakeloos maakt maar zeg alsjeblieft niet : “oei…”. Er zijn honderdduizend alternatieven die jonge zwangere moeders, tienermoeder of niet, liever horen dan “oei.”

Zelfs als je besluit te zeggen : “nou weet ik echt even niet wat te zeggen!” kom je er echt beter vanaf.

2. Heb je als beslist wat je gaat doen?

Nee, ik kies voor abortus en daarom kom ik jou nu dit fijne nieuws vertellen. Kom op! Ga er alsjeblieft niet vanuit dat je plots dé vertrouwenspersoon bent waar zo’n meisje deze beslissing mee wil bespreken. Als je toch twijfelt of ze je fijn nieuws wil vertellen of steun wilt tijdens het nemen van haar beslissing kan je die weg wel open houden. Absoluut! Misschien zou je kunnen zeggen : “hoe voel je je erbij?”. Dat geeft de jonge tienermoeder de kans om haar vreugde uit te drukken over het kleine wezentje dat in haar groeit maar laat ook de weg vrij om haar bezorgdheden uit te spreken.

3. Nu kan je je jeugd wel vergeten

Een meisje dat er op een jonge leeftijd voor kiest, beseft heus wel dat dat betekent dat alles voor haar anders zal lopen. Zij maakt echt het besluit : “ik zal een jonge moeder, een tienermoeder zijn.” Dat ze niet meer alle weekends de disco’s zal afschuimen. Maar weet je, wij zijn niet allemaal zoals je te zien krijgt op tv. Misschien kiezen wij daar wel uitdrukkelijk voor? En de tijden waarin mama steevast voor de tv zit, die zijn trouwens ook al lang voorbij. Het zou veel netter zijn mocht je volgende keer willen zeggen : “ Zo, als ik eens op dat kleintje moet passen zodat jij je eens kan ontspannen.” Dát zou echt helemaal het einde zijn. Zeg dat natuurlijk niet als je dat niet ziet zitten. Dan kan je nog steeds zeggen : “Dat zal een hele ommezwaai worden, maar dat gaat je wel lukken toch?”

4. Was het gepland?

Ja hoor, ik zit in het ASO ( Nederlands : VWO) en ik kon geen beter plan bedenken dan nu een prachtig kindje op de wereld te zetten waarvoor ik mijn verder-studeer-plannen helemaal moet herschikken en een weg moet banen in een financieel oerwoud. Yup, helemaaaal gepland. Meen je dat nou echt als je zoiets vraagt?

Je zou deze vraag ook weer lekker positief kunnen ombuigen naar : Vertel eens, al een idee hoe je de combinatie gaat maken in deze overgang?

5. Heb je dan geen anticonceptie gebruikt?

We gaan niet wetenschappelijk worden, maar de pil is niet volledig waterdicht. Doe daar een schepje braken en onregelmatige stoelgang bovenop en dan is de bescherming helemaal nihil. Mijn fout hoor, ik was mij daar niet helemaal bewust van. Dat is waar. Maar een onverwachte zwangerschap is absoluut geen synoniem voor het niet gebruiken van anticonceptie, en weet je… Het zijn gewoon vijgen na Pasen. De lieve baby is er, zal groeien, opgroeien en stralen. Hoe die er nu eigenlijk ingekomen is, daar hoef je echt geen tekening bij, en waarom de anticonceptie niet deed wat het moest doen… maakt dat nog wat uit?

6.  Zo, dat komt ook niet veel voor in het VWO (ASO)

Juist, want een onverwachte zwangerschap in het zesde middelbaar staat automatisch gelijk aan een lagere scholing,… niet dus. Ik was op dat moment 18 jaar en had een relatie van 6 jaar. Een onverwachte baby is dus absoluut alles behalve een synoniem voor een lagere scholingsgraad. De statistieken zullen mij hier waarschijnlijk wel in tegenspreken. Maar zoiets is altijd, maar dan ook altijd een samenloop van omstandigheden en niet bepaald door één aspect van de situatie.  En geloof me, een  jonge moeder heeft het echt niet nodig om een extra lading : “Nu ben je helemaal anders dan de rest” te krijgen; Dat voelen we zelf zo ook wel.

Wat dat studeren betreft, een beetje met vertraging, maar ondertussen ben ik wel een (zonder te willen pochen) een succesvolle bachelor student met oog op een postgraduaat. Een baby op een jonge leeftijd is geen hypotheek op je verdere toekomst!

7. Ben je hier wel zeker van?

Trek de beslissing van de jonge moeder niet in twijfel. Wanneer zij nood heeft aan een kritische blik zal je dat heus wel aanvoelen. Jonge moeders en tienermoeders zijn waarschijnlijk de meest onzekere moeders op deze planeet en dat hoef je niet te versterken. Het zou mooier zijn mocht je je als een blok achter zo’n moedertje zetten : “Sterk van je, dat je zo’n beslissing neemt.”, “Je bent een sterke meid, als je ooit hulp nodig hebt kan je bij mij terecht.”

Vergeet niet dat heel het meisje haar idee van de toekomst staat te zwaaien als wat riet in een storm. Ze staat voor een zware periode die heel wat aanpassingen van haar zullen vragen. Het enige wat haar hierin kan helpen is vertrouwen in zichzelf en in haar eigen kracht om de opvoeding van dit mooie kind te dragen.

8.  Je bent veranderd

Eens de baby geboren is, haken vriendinnen af. Je hebt zelden nog tijd, gaat niet meer wekelijks mee feesten en je hebt enkel nog oog voor je kleine ik. Dat is niet meer dan normaal. Probeer alsjeblieft je vriendschap hierdoor niet verloren te laten gaan.

Gun de jonge moeder de tijd om te wennen aan haar nieuwe leven, laat haar soms even raaskallen over hoe geweldig dat jong is of hoe vreselijk het is dat de borstvoeding niet zo lekker loopt. Ik weet het, Het interesseert je nu waarschijnlijk geen bal, net zoals jouw nachtelijke escapades haar nu waarschijnlijk echt absoluut niet kunnen schelen.

Jullie zullen heel even in een totaal andere wereld leven. Maar de baby wordt ouder, de jonge mama krijgt weer meer tijd, en ook jij wordt ouder. Is het niet mooi dat jullie deze periode even de verschillen even toelaten en er toch nog gewoon even voor elkaar zijn?

“Je bent veranderd…” Hoe kan dat anders? Op een bepaald moment in je leven gaan jullie weer dezelfde toer op. Overbrug dit verschil alsjeblieft even. Je jonge moeder-vriendin, of het nu een tienermoeder is of niet, heeft je nodig. echt.

9.  Vergeet de tienermoeder niet te feliciteren!

Een jonge moeder die onverwacht zwanger is krijgt zelden of nooit de reactie : “Wat leuk! Gefeliciteerd!”. Mocht er in de toekomst een jonge moeder, een tienermoeder tegen je komen vertellen dat ze een kindje verwacht, wil je dan alsjeblieft zorgen dat jij misschien die enige persoon bent die als eerste woorden uitspreekt : “Gefeliciteerd!” ? Ik kan ze nog op één hand tellen, en weet dat dit voor deze moeders een wereld van verschil maakt.

Los van dit alles kan ik jullie zeggen dat Lott’s geboorte het mooiste is wat mij ooit is overkomen en dat dat helemaal niet het einde van mijn leven heeft betekent, maar juist het begin ervan. De start.  Ik ben welgeteld 1 maand tienermoeder geweest. Lott werd geboren in mei, en in juni werd ik 20. Echter weet ik heel goed wat de meisjes op de middelbare school meemaken, aangezien ik mijn laatste jaar aan het dubbelen was. Ik hoop gewoon echt dat iedereen twee keer nadenkt voor ze deze dingen zeggen tegen een jonge moeder, vanaf NU!

 

Lees ook: In de pyjama naar school. Yep ik ben een loedermoeder!

Heb jij je wel eens schuldig gemaakt aan een van deze clichés? of werd er tegen jou op deze manier gereageerd?

 

Volg je ons al op Facebook?

tienermoeder

Author

18 Comments

 1. Nicole schreef:

  Ik ken zelf geen tienermoeders behalve mijn eigen moeder dus nee heb me er niet schuldig aan gemaakt, maar mijn moeder zal vast een en ander gehoord hebben ?

 2. Jamey schreef:

  Jeetje mina zeg. Dat mensen zo kunnen zijn ? echt dat is pas aso

 3. Nicole Orriëns schreef:

  LOL. Sommige zijn zo fout, dat ik er om moet lachen. Ook al is het natuurlijk heel erg dat mensen zulke dingen zeggen. Vooral die ‘Oei…’ en dan die stilte…

 4. Mariëlle | Me-licious schreef:

  Ik snap sowieso niet dat mensen altijd zo raar reageren met die vragen van is het geplant etc. Dat vragen ze ook als je geen tienermoeder bent. Soms denk ik ook wel eens je hebt er toch helemaal niks mee te maken wees niet zo nieuwsgierig en gewoon blij voor de papa en mama.

 5. Charlotte schreef:

  Sommige mensen denken echt niet na voordat ze iets zeggen. Ik was 27, getrouwd en kreeg alsnog de vraag of het gepland was…

 6. MamaMinke schreef:

  Wat kunnen mensen soms lomp reageren. Ik heb dat nooit gehoord, ben zelf geen tienermoeder. Wel meer dan eens de opmerking gehad dat ik wel erg jong was. En dat viel echt wel mee. Vond ik ook zo’n stomme opmerking.

 7. Merel schreef:

  Ik was 21 toen ik zwanger raakte en kreeg ook best veel opmerkingen. Vind t sowieso vreemd wat wildvreemden allemaal uitkramen, zijn je zaken niet. Als je echt in gesprek raakt, a la. Maar om zomaar iemand voor aan te spreken..? Zwijgen is soms echt goud. En gefeliciteerd is idd het eerste dat ik zeg, juist omdat het je idd niet voor niks wordt verteld.

 8. Malou schreef:

  Mensen vroegen mij ook regelmatig of het gepland was. Zo’n irritante vraag…

 9. Susan schreef:

  Ik kan me er echt over verbazen hoe lomp mensen kunnen zijn. In meerdere opzichten, maar helemaal wat betreft dit onderwerp. Zo pijnlijk en bloedirritant! Goed dat je erover schrijft. En wat een prachtige dochter heb je!

 10. Mirjam schreef:

  Tenenkrommend hoor! Ik verbaas me sowieso over de uitspraken die mensen zo schaamteloos over hun lippen krijgen.. Ze denken echt niet na over hoe het overkomt!

 11. Fleur schreef:

  Goed om het eens bespreekbaar te maken. Ik moet eerlijk zeggen dat een aantal clichés wel door mijn gedachten schieten, maar het is zeker een verschil tussen denken en zeggen

 12. esther schreef:

  Jeetje, best heftig dit soort reacties. Logisch dat mensen bij dingen die een ander overkomt of beslissingen die een ander neemt vragen hebben of misschien zelf letterlijk vraagtekens. De kunst is om alles bespreekbaar te maken en houden met wederzijds respect!

 13. tamara schreef:

  Wat een verschrikking zeg dat mensen dit kunnen zeg, heb hier zo een hekel aan.

 14. Judith schreef:

  Ik kreeg sommige opmerkingen toen ik 30 was, alleen omdat ik toen heel jong leek. Vreselijk dus heel herkenbaar

 15. Miranda schreef:

  Ik was 19 toen ik mijn oudste zoon kreeg en heb ook heel wat momenten meegemaakt. De felicitaties waren leuk maar alle vooroordelen!!! Verschrikkelijk. Goed dus dat je er aandacht aan besteed

 16. MamaPlaneet schreef:

  Ik was geen jonge moeder, maar werd wel snel zwanger na de eerste. De arboarts vroeg of het een ongelukje was. Ik vond het zo vreselijk ongepast. Wat kunnen mensen toch kort door de bocht zijn.

 17. Claudia Diependaal schreef:

  Ik was 15.5! Oeps 1 ??. Mijn huisarts heeft het mijn moeder pas toen ik aan t bevallen was verteld. Ik durfde het niet te vertellen thuis. Niemand wist t, op een vriendin na. De Zaaddonor zoals mijn dochter hem noemt geloofde het ook pas toen mijn dochter er was. Ik had ook geen buik ofzo. Alles is ok gekomen mijn dochter wordt 28 dit jaar.

  Groetjes Claudia!

 18. Coco schreef:

  Inderdaad, heel erg dat mensen zo kunnen reageren…
  Maar soms staan op deze vragen ook geen leeftijd hoor… En hoor je ze ook in andere situaties…
  Het is een moeilijk proces, maar ik geloof in de liefde!

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.