Opruimen leert je kind met deze tips!

Mama & Kinderen By dec 28, 2017 5 Comments

Opruimen kan voor kinderen nog wel eens moeilijk zijn. Je hebt een huis vol speelgoed en een kind dat daar niets van opruimt. Beginnen met knutselen, dan komt de klei er aan te pas en als dat even gedaan is dan gaan ze verder met de blokken. Als je denkt dat je kind niet kan opruimen heb je het ook echt mis. Kinderen kunnen van jongs af aan al leren opruimen. En dat zelfs op spelenderwijs! Ben je benieuwd hoe? Lees dan mee!

Kinderen kunnen leren opruimen.

Als je kind van jongs af aan leert opruimen, kan je kind daar van profiteren als het volwassen is. Als je kind 2 jaar is kan het zeker al leren hoe op te ruimen. Het is belangrijk er een gewoonte van te maken dat wanneer je kind ergens mee heeft gespeeld het na de tijd ook dient op te ruimen. Het is belangrijk om op het juiste moment te beginnen met opruimen. Wacht niet te lang met wachten als je kind is uitgespeeld, maar begin ook niet als je kind nog aan het spelen is. Begin meteen nadat je kind klaar is met spelen.

opruimen

De verwachtingen die wij als ouders kunnen hebben en de realiteit met betrekking tot opruimen.

Elke ouder raakt wel eens gefrustreerd als het gaat om het opruimen. Dat kan zijn om je eigen troep, maar ook zeker dat van je kind. Het is goed om na te denken wat jouw verwachtingen zijn met betrekking tot het opruimen van je kind. Is het realistisch dat je huis altijd piek fijn in orde is, netjes en opgeruimd is als je kinderen in huis hebt? Ik geloof het niet. Met kinderen in huis kan het zeker netjes en opgeruimd zijn, maar toch zullen er altijd wel ergens wat dingen van je kind rondslingeren geloof ik. Maar je kind kan zeker leren opruimen. Dat gaat stap voor stap, verwacht niet dat je kind het hele huis meteen opruimt. Zou zeker lekker makkelijk zijn maar die illusie moeten we laten varen.

opruimen

Met deze tips leer jij je kind opruimen.

 • Geef het goede voorbeeld. Dit is misschien wel de belangrijkste tip. Kinderen kijken op tegen hun ouders, kinderen imiteren ouders ook. Betrek je kind daarom ook bij het opruimen en schoonmaken. Vaak gaan ze het nog leuk vinden om het samen te doen. Ga je afstoffen? Geef je kind dan ook een stofdoek om te helpen. Er zijn zelfs leuke stofzuigertjes voor kinderen die echt werken.
 • Zorg dat het opruimen niet te moeilijk is. Begin in kleine stapjes. Laat je kind de vieze kleding aan het eind van de dag in de wasmand doen. Is het rolletje van het WC papier leeg? Laat het je kind dan weggooien.
 • Maak er een spel van. Het maakt niet uit hoe oud je kind is, spelen is altijd leuk. Als jij er een spel van maakt is het stukken leuker. Wie kan bijvoorbeeld het eerst de blokken in de blokkendoos doen? Wie kan de duplo het snelst opruimen?
 • Complimenteer je kind als het goed heeft opgeruimd. Je kind leert hierdoor dat het positief is om alles weer netjes te maken. Je kind krijgt zelfvertrouwen en een goed gevoel als jij complimenten uitdeelt.
 • Zorg dat je kind ook makkelijk kan opruimen. Zorg dat je aparte bakken hebt voor bijvoorbeeld de knutselspullen, Duplo, Lego, blokken, Playmobil. Als alles netjes gesorteerd is zal het in de bakken ook geen rommeltje worden en kan je kind alles ook terug vinden. Hiermee voorkom je huilbuilen en frustraties. Je kan ook een speciale kist of kast voor het speelgoed van je kind aanschaffen en duidelijk maken dat het speelgoed ook weer hier in moet.
 • Het is belangrijk om je geduld te bewaren en vast te houden aan de manier waarop jij wilt dat dingen opgeruimd worden. Hiermee voorkom je dat jij als je kind in bed ligt het hele huis nog moet opruimen.

 

 

Ruim jij samen met je kind op?

 

Like jij ons al op Facebook?

 

Dit artikel mag je zeker niet missen –> 6 keer een reden om je kind te laten logeren.

Author

| Madelon | Founding mom van Meer Met Mama | Mama van 3 | Gelukkig getrouwd | Wierden | 1989 |

5 Comments

 1. Ingrid schreef:

  Leuke tips. Ik probeer het onze dames ook te leren. De oudste vindt opruimen zelfs Leuk!

 2. Eva schreef:

  Het leed dat opruimen heet 😀 Onze jongste begint nu een beetje mee te helpen met haar eigen spullen opruimen, uit zich zelf. En ze heeft ook het stofzuigen ontdekt, ze vind het heerlijk om mij te helpen met stofzuigen

 3. Nicole Orriëns schreef:

  Ja absoluut! Je kunt je zelf en uiteindelijk je kind geen groter plezier doen dan ze dat te leren!

 4. Lodi schreef:

  Ik denk zeker dat opruimen te leren is, hier heb ik ze ook al jong een beetje mee laten helpen. Helemaal niks verplicht, maar een papiertje zelf even in de bak doen, of een klokhuis in de groene bak, is geen probleem. Handige tips!

 5. Lauren de Bruijn schreef:

  Je idee om een spelletje van het opruimproces te maken spreekt me aan! Ik heb een klein kindje, en ik wil niet dat hij in de toekomst een hekel aan opruimen krijgt. Er zijn taken die we niet kunnen doen (dakpannen reinigen), maar er bestaan speciale services voor!

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.