tongriem te kort

Ik liet in mijn kind knippen. | Tongriempje te kort |

Vrouw, Zwangerschap & Baby By feb 21, 2018 3 Comments

Ik liet in mijn kind knippen, nu denk je vast; uhh say what? Ja, ik liet in Emma knippen. En niet alleen in Emma, ook liet ik de dokter in Bram knippen. Emma en Bram hadden bij de geboorte namelijk een te kort tongriempje. Klinkt heel dramatisch en alsof ik misschien wel knettergek ben. Valt best mee hoor. Ik zal het je uitleggen…

Een te korte tongriem

Een te korte tongriem komt af en toe voor. Niet erg veel, ongeveer 3 á 4 procent van alle mensen heeft hier last van. In ons gezin bestaande uit 5 gezinsleden steeg dat percentage dus hoog. Het tongriempje zat bij beide kindjes vast aan het puntje van de tong. Daardoor kan de tong niet goed worden uitgestoken en lijkt de tong erg kort. Dit is niet ernstig en kan zo verholpen worden. Een te kort tongriempje is vaak erfelijk bepaald.

Lees ook: Mama en de telefoon, hoe zit dat?

De gevolgen van een te korte tongriem

Als baby’s een te korte tongriem hebben kan het zijn dat ze moeite hebben met drinken. Ze kunnen de tepel of speen niet goed vacuüm zuigen waardoor ze niet genoeg melk binnen krijgen of het drinken lastig gaat. Als een kind ouder is en er is niets aan een te kort tongriempje gedaan dan kan het kind last krijgen van spraakproblemen. Meer dan 70% van de kinderen met een te kort tongriempje dat er dus niet aan geholpen is heeft spraakproblemen. Dit komt onder andere doordat de tong niet op de juiste manier kan bewegen en woorden dus niet uitgesproken kunnen worden. Ook kan iemand met een te korte tongriem moeilijker lippen en tong aanraken, er kunnen etensresten achterblijven en het gebit zal eerder worden aangetast. Als je kind op muziekles wil is het lastig om een fluit, trompet of ander blaasinstrument te bespelen. Ook kan je op latere leeftijd problemen krijgen met zoenen. En wat dacht je van aan een ijsje likken of een lolly? De tong kan niet goed uitgestoken worden dus dat gaat dan ook niet erg soepel.

 tongriempje

De oplossing voor een te kort tongriempje.

Wij lieten dus in onze kinderen knippen. Klinkt heel dramatisch, ik weet het. Maar het was een fluitje van een cent, het is zo gebeurt en als klein babytje hebben ze er weinig tot geen last van. Ze hoefden geen verdoving en het bloedt maar 1 of 2 druppeltjes. Bram huilde een beetje en Emma gaf geen kik. Bij Bram lieten we het bij de dokter doen, bij Emma wou de verloskundige het ook wel even doen. Zo gezegd, zo gedaan. Ze gaf ons ook aan dat de pijn die Emma zou voelen vergelijkbaar zou zijn als die van de hielprik. Ze had er eigenlijk geen last van want ze huilde er niet om. Daarna dronken beide kindjes de fles een stuk beter. Ik liet dus in mijn kind knippen. Of beter gezegd, kinderen en ik heb er geen seconde spijt van. Het kan even pijn doen, maar ze hebben een stuk minder kans op spraakproblemen of andere problemen die kunnen voorkomen door een te kort tongriempje.

Ken jij iemand met een te kort tongriempje? Liet jij de dokter in je kind knippen als je kind een te kort tongriempje zou hebben?

 

Author

| Madelon | Founding mom van Meer Met Mama | Mama van 3 | Gelukkig getrouwd | Wierden | 1989 |

3 Comments

  1. Ds schreef:

    Wij hebben het ook laten doen (laten branden, bij een arts die gespecialiseerd is in deze problematiek, dan zit het meteen dicht). Ons was ook de lipriem geadviseerd, omdat deze ook te strak zat.
    Wij hebben wel gehad dat een hoop mensen het niet begrepen, ondanks onze uitleg waarvoor we het deden.

    1. Maddy schreef:

      Wat vervelend dat het voor veel mensen niet te begrijpen was/is. Gelukkig weten jullie zelf dat het voor de goede zaak is?

      1. Ds schreef:

        Ja, je merkt nu dat het drinken ook makkelijker gaat. En zijn tong steekt hij al uit dus heeft er zeker profijt van.

Leave a comment

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.