huishouden met kinderen

Een kind kan de was doen? Het huishouden met kinderen

Mama & Kinderen By okt 20, 2018 No Comments

Het huishouden met kinderen? Het huishouden is hier altijd keurig op orde. Alles ligt mooi op z’n plek en wekelijks wordt het hele huis opgeruimd en schoongemaakt. Noah zingt de hele dag door het opruimlied en maakt zelf zijn kamer schoon. Ja, wat een heerlijke droom was dat.. 

In werkelijkheid heeft mijn huishouden met kinderen wel wat weg van de schilderijen van Jan Steen. Nog voor koffietijd is het hier al een ontplofte bende van duplo, broodplukseltjes en kleurpotloden. Ook heeft meneer al iets vloeibaars verspreid, papier versnipperd en een pen gevonden. Mama ruimt het wel op, of zo. Want mama’s zijn er voor de rotzooi, het huishouden en de rest.

Mama (de ellende in) helpen

Schoonmaken doet hij wel graag, maar dan wel op zijn manier. De vloer wordt gedweild met een wc-borstel en de ramen worden gedaan met een vieze vaatdoek. De tafel wordt geboend met een restant yoghurt. Als extraatje worden de afstandsbedieningen ook nog geheel gratis afgenomen met de fruithap van Sophie.

Nadat ik overal ‘nee’ op gezegd, de meest rare attributen heb afgepakt en alles heb hersteld, begint het opnieuw. Nu gaat meneer helpen met de vaatwasser. Vijf breekbare borden tegelijk, waarom niet. ‘Mama, kijk, koffie’, meteen wordt er een vies kopje tussen de schone glazen gezet. Soms zou ik willen dat een ‘af, koest in je mand’ ook voor kinderen werkte. Helaas werkt dat bij Noah in ieder geval niet. Echt boos worden kan ik ook niet, want na elk ‘klusje’ kijkt hij me aan met een zelfvoldane grijns. Hij ziet me smelten, steekt zijn duimpje omhoog en zegt ‘toppie’.

Een kind kan de was doen

Het volgende in ons huishouden met kinderen dat moet gebeuren is het opvouwen van de was. Vaste prik als Sophie op bed ligt ‘s ochtends. Ik doe het vouwen altijd beneden, op de grond samen met Noah. Het ritueel is dat hij dan eerst de ongevouwen was uit de mand smijt waarna ik het opvouw. Hartstikke leuk en gezellig, zeker als je samen kunt meezingen met de achtergrondmuziek.

Muziek aan betekent dansen en gek doen. Ja, helemaal prima, maar… ‘niet door deze gevouwen stapels Noah’! En we kunnen weer opnieuw beginnen. Gelukkig helpt hij de tweede keer wel met sorteren. ‘Broek Ofi’ en ‘shirt Noah’ komen keurig op aparte stapeltjes. Zie nou wel, zelfs mijn kind kan de was doen.

Extra motivatie voor het huishouden met kinderen

Al het bovenstaande is zeker geen klaagzang. Sterker nog, stiekem vind ik het huishouden zo een stuk leuker. Ja, ik zou Noah natuurlijk gewoon voor Cars kunnen zetten en dan ben ik zo klaar. Maar zonder de bemoeienis van mijn peuter is het huishouden zo ontzettend saai. Ik vind het dan echt lastig om mijn klusjes te doen.

Zijn opruimkwaliteiten heeft hij namelijk niet van een vreemde. Ik zal eerlijk zijn, vroeger was ik net zo. Ik had een kast waar ik spullen kwijt kon, en zo gebruikte ik hem ook. Nee, het kwam niet mooi netjes gestapeld en geordend de kast in. Vergeet dat maar.  Even mijn kamer opruimen was letterlijk alles oppakken, in de kast leggen en zorgen dat de deur dicht kon. Dat Noah dus een opruimverschrikking is, is gewoon pure karma. Het huishouden is nog steeds niet mijn hobby. Maar wat niet leuk is, kun je leuk maken en Noahs peuterlogica helpt daarbij enorm.

Zorgzaamheid is goed

Een broodje boter doet de tafel ook glimmen en met een beetje fruithap ruikt alles heerlijk naar mango en banaan. Ik vind Noahs gedachtegang hierover oprecht fascinerend. Het is zeker niet de bedoeling dat hij met een toiletborstel loopt te zwaaien, maar hilarisch is het wel. Ik leg het dan ook vast voordat ik er wat van zeg. Noem me gek, maar juist deze momenten zijn leuk voor later. Mocht hij ooit trouwen, dan hebben we nu al een leuke compilatie.

Ik kán ook heel slecht boos doen als hij het huis heeft gemummificeerd. De situatie en zijn guitige kop staan garant voor een lachsalvo. Probeer dan maar eens een boze toon aan te slaan.  Ja, bepaalde dingen mogen niet omdat ze gevaarlijk zijn. Zo zijn toiletblokken en schoonmaakmiddelen verboden om aan te raken. Verder vind ik het vooral heel goed dat hij zo graag wil helpen. Die zorgzaamheid waardeer ik en wil ik niet de kop indrukken. Daarom laat ik toe dat Noah de ramen zeemt met een vaatdoek en laat ik hem gerust de bank schrobben met melk.

Samen poetsen is leerzaam

Er zijn ergere dingen dan een peuter die zich bemoeit met het huishouden. Ik zou me echt zorgen maken als het hem niks deed. Het heeft namelijk ook voordelen. Zo ontdekt hij namelijk dat het huishouden iets is wat er bij hoort. Of je het nou leuk vindt of niet, het moet gewoon gebeuren. Ik hoop maar dat hij straks betere opruimskills heeft dan ik. In ieder geval weet hij nu dat het ook heel leuk en gezellig kan zijn. Verder leert hij ook om anderen te helpen en wordt hij er vindingrijk van. Het is goed voor een kind om te ontdekken hoe iets al dan niet gebruikt moet worden. Oorzaak en gevolg zien helpt bij het ontwikkelen van het logisch redeneren. En wat is er leuker dan spelend leren? Het huishouden met kinderen ‘doen’ heeft dus zeker wel voordelen.

Al met al vind ik het zo erg nog niet dat Noah mij helpt met het huishouden. Ja, het duurt allemaal net wat langer als je in het huishouden met kinderen bezig gaat. Toch is dat zo erg nog niet. Samen met een peuter het huishouden doen is altijd gezellig en regelmatig hilarisch. Ik word erdoor gemotiveerd en hij leert ervan. Uiteindelijk worden alle klusjes wel geklaard, en de badkamer doen we wel als papa ook thuis is. Als hij per se mijn doekje wil -en geen schone-, dan pakt mama wel een ander. ‘Wij gaan poetsen, samen poetsen, helemaal schoon!’ ‘Zoooo, klaar!’ Heerlijk dit, ik geniet ervan. En jij? Heb jij ook van die hilarische schoonmaakmomenten met je kind?

Author

No Comments

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.