hoofdluis bij kinderen

Hoofdluis controles en het bestrijden van hoofdluis bij kinderen.

Gezondheid, Mama & Kinderen By jan 11, 2018 11 Comments

Leuk is anders, maar hoofdluis komt nu eenmaal voor. Als jij of je kind last van hoofdluis hebt is dat vervelend, maar absoluut geen schande. Wist je dat jaarlijks 15% van de kinderen die naar de basisschool gaan hoofdluis krijgen? En dat dit aantal blijft toenemen. Hoofdluis kan natuurlijk gewoon bestreden worden, lees daarvoor even verder.

Controle op school.

Gelukkig worden er op scholen veel gecontroleert op hoofdluizen. De besmetting gaat namelijk erg snel en voor je het weet heb je ze. De controles voor hoofdluis bij kinderen vinden vaak na de vakanties op school plaats.

Fabels en feiten over hoofdluizen.

  • Als je hoofdluis hebt is je haar/hoofd vies. Dit is dus een absolute fabel. Hoofdluis komt voor op een schoon hoofd, maar ook op een wat minder fris hoofd.
  • Mensen kunnen alleen hoofdluizen hebben. Dit is een feit, een hoofdluis kan alleen leven van het bloed van een mens.
  • Luizen springen van de ene naar de andere jas. Dit is een fabel. Een hoofdluis springt niet over via een jas, een muts of andere kleding of pluche. Hoofdluizen springen niet maar lopen of kruipen over op een ander door middel van lichamelijk contact.
  • Een hoofdluis is een parasiet. Feit! Parasieten zijn kleine beestjes die leven van het bloed van de persoon of het dier waar ze verblijven, denk ook aan vlooien, mijten, muggen en teken. Hoofdluizen leven echter alleen op mensen.

Kleine kriebel beestjes.

Hoofdluizen zijn kleine kriebelbeestjes die zich voeden met het bloed uit de hoofdhuid. Doordat een hoofdluis een aantal keer per dag in de hoofdhuid ‘prikt’ gaat het jeuken. Het favoriete plekje van de hoofdluis bij kinderen is een warme, behaarde plek. Vooral in de nek en achter de oren zijn deze beestjes te vinden.

Het herkennen van neten en hoofdluizen.

Neten zijn de eitjes van de hoofdluis, ze zitten vastgeplakt aan het haar en hebben een wit-grijze kleur. Neten hebben wat weg van roos, roos zit alleen los in je haar en de neten niet.hoofdluis Hoofdluis is zichtbaar maar ook kun je het hebben van hoofdluizen herkennen aan jeuk op het hoofd. Hoofdluizen hebben een blauwgrijze of roodbruine kleur, de roodbruine kleur krijgen ze als ze zich gevoed hebben met het bloed uit de hoofdhuid. Hoofdluizen zijn ongeveer 3 millimeter groot.

Dit doe je als je hoofdluis hebt geconstateerd:

  • Kam 2 weken lang het haar met een luizenkam. Dit is een speciaal, plastic kammetje om luizen en neten uit het haar te kammen.
  • Kam het haar in banen van achter naar voren, de punten altijd als laatst. Zorg dat je kind aan tafel zit, voorovergebogen met een keukenrol papier op tafel. De luizen die mee zullen komen, komen zo op het keukenrol papier terecht en jij kan het dan gemakkelijk door de toilet spoelen.
  • Maak hierna de luizenkam goed schoon. Dit om te voorkomen dat er iemand anders uit het gezin besmet zal worden met de neten.
  • De neten die vast in het haar geplakt zitten, zijn los te weken met azijn. Als je dit gedaan hebt kun je ze een stuk makkelijker uit de haren kammen.
  • Het is verstandig om tijdens of na het kammen een speciaal middel te gebruiken tegen hoofdluis.  Er zijn hier shampoo’s en lotions voor. Het is altijd handig om hier een middel van thuis te hebben, mocht je er s’avonds achter komen dan kun je meteen beginnen met bestrijden.
  • Controleer de rest van het gezin ook. Als hier geen hoofdluizen aanwezig zijn dan hoeven ze niet te worden behandeld.
  • Blijf 2 weken controleren op hoofdluizen. Ook bij de gezinsleden waar geen luizen zijn aangetroffen.
  • Waarschuw de peuterzaal, opvang en of basisschool van je kinderen, ouders van vriendjes en vriendinnetjes, familie en eventueel de sportvereniging van je kind als je kind hoofdluis heeft. Ze zullen hier erg blij mee zijn, want ze kunnen zo zelf maatregelingen nemen.

 

Wat zijn jouw ervaringen met hoofdluis bij kinderen?

 

Author

| Madelon | Founding mom van Meer Met Mama | Mama van 3 | Gelukkig getrouwd | Wierden | 1989 |

11 Comments

  1. Lodi schreef:

    Hier afgelopen week ook weer een aantal kinderen op school hoofdluis, hier hebben we ze nog nooit gehad, ik heb twee jongens en schenk het elke avond even kort. Goede tips. Ik denk dat vooral het schoonmaken van beddengoed en knuffels heel belangrijk is.

  2. Nicole Orriëns schreef:

    Breek me de bek niet open, zou ik willen zeggen. Wat een gedoe. Ik heb er helaas té veel ervaring mee. Gelukkig zijn de kinderen nu ouder, en zijn we er voor goed van af.

  3. Blog & Beauty schreef:

    Hier in huis gelukkig nog nooit gehad, op school wel meerdere die het hadden. Ik moet er niet aan denken.

  4. maaike schreef:

    oh bij het lezen alleen al krijg ik jeuk op mijn hoofd!
    het blijven vervelende beestjes! gelukkig word er op scholen veel aandacht aan besteed

  5. MamaPlaneet schreef:

    Luizen. Ik krijg jeuk als ik eraan denk. En nu mijn dochter op school zit is het hoogstwaarschijnlijk een kwestie van tijd. Niet iets waar ik naar uit kijk.

  6. Lazy Bird schreef:

    Oh god, luizen, ik hoop zo dat we daar nu helemaal vanaf zijn! Mijn dochter heeft van dat lange haar, hoe vaak ik daar niet met zo’n kam door ben gegaan…
    Gek toch, hoe dat stopt van zodra ze klaar zijn met de basisschool!

    X Lazy Bird

  7. Marleen schreef:

    Vroeger heb ik ook hoofdluis gehad, toen was ik er trots op. Met vriendinnetje uit de buurt die het ook had, vertelde we het aan iedereen die het horen wilde. ????

  8. Felice Veenman schreef:

    geloof het of niet: wij hebben ze nooit gehad. puur mazzel!

  9. Fleur schreef:

    Gelukkig hebben wij er nog geen ervaring mee. Ik denk dat er nog maar een keertje luizen in de klas geweest zijn en gelukkig zijn wij toen ook gespaard gebleven

  10. esther perfors schreef:

    Ik ben luizenmoeder, ik die insecten haat en niet tegen kriebelbeestjes kan. Toegegeven: zo weet ik met wie mijn kindjes ‘veilig’ kunnen spelen en met wie niet : ) Haha kiddin’!

  11. Laura | I scream beauty! schreef:

    Bij mij in de klas (ik ben juf van groep 1) gelukkig nog niks dit schooljaar!

Leave a comment

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.