fit zwangerschap

Hoe wordt je weer fit na een zwangerschap?

Zwangerschap & Baby By mei 23, 2022 No Comments

Veel vrouwen balen ervan als ze tot de ontdekking komen dat ze na de zwangerschap niet meer de oude zijn. De fitheid van voor de bevalling is verdwenen, er is wellicht een klein buikje achter gebleven en… al met al voelen ze zich niet meer de ‘oude’. Erg vervelend allemaal en misschien een domper op de geboorte van je kleintje. Maar gelukkig is hier wel het nodige aan te doen. In dit blog kun je praktische tips lezen om na een bevalling weer fit te worden.

Kies voor een leuke sport om fitter te worden

De beste manier om je conditie en mooie shape weer op te bouwen na een bevalling, is door serieus te gaan sporten. Je kunt je bijvoorbeeld aanmelden bij een fitnessclub, alleen of samen met een goede vriendin, om twee of drie keer per week aan je conditie te werken. Of je koopt hardloopschoenen om enkele keren per week een blokje om te kunnen doen. Een goede bh om te sporten is daarbij erg belangrijk. Waarom? Omdat een goede bh je borsten ondersteunt en voorkomt dat ze gaan hangen. Een goede sport bh houdt jouw borsten in vorm en geeft je een lekkerder gevoel als je in beweging bent. Zorg naast een goede beha ook voor goed passende sportschoenen, zodat je geen last van je voeten krijgt en je lekker kunt voortbewegen.

Pak zoveel rust als je kunt

Na een bevalling is het belangrijk om voldoende rust te nemen, zodat je lichaam zich na het zware werk weer kan herstellen. Pak daarom zoveel mogelijk slaap mee en kies vaste rust momenten uit, waarop de kraamvisite niet welkom is en jij even lekker kunt bijslapen. Rust nemen kun je prima combineren met quality time samen met je baby en partner, zodat jullie samen van elkaar kunnen genieten. Accepteer ook de hulp van anderen in de eerste maanden na de bevalling. Als een vriendin bijvoorbeeld voorstelt om even de boodschappen voor je te doen, zeg dan gerust ‘ja’ en pak wat extra rust voor jezelf!

Let goed op wat je eet

Na een bevalling is het ook van belang om goed in de gaten houden wat je eet. Omdat vrouwen tijdens een bevalling veel bloed verliezen, gaan er ook veel voedingsstoffen verloren en is het zaak om extra aandacht te besteden aan voedzame en gezonde voedingsmiddelen. Zorg voor voldoende gevarieerd eten uit de zogenoemd Schijf van vijf. Dus genoeg groente en fruit, zuivelproducten, volkoren brood of pasta’s, een stuk vlees, vis of vleesvervanger. Zo kan je lichaam zich weer herstellen en aansterken. Vergeet naast je lichamelijke gezondheid ook niet om aan je mentale herstel te werken. Een bevalling hakt er namelijk emotioneel bij veel vrouwen behoorlijk in. Ontspanning door te lezen, genieten van je baby of door het kijken van een leuke film helpt dan voor een sneller herstel van lichaam en geest.

Geef jezelf tijd en rust met ‘Mama Me-Time’

Een fenomeen dat steeds populairder wordt onder net bevallen vrouwen, is doelbewust investeren in je eigen welbevinden. Deze trend, tijd en gelegenheid te creëren om iets leuks en ontspannends voor jezelf te doen, zonder baby, wordt in de volksmond ook wel ‘Mama Me-Time‘ genoemd. Dit betekent feitelijk expliciet aandacht aan jezelf als moeder, bijvoorbeeld door jezelf lekker met bodylotion in te smeren, de tijd te nemen om een goed boek te lezen of door andere bezigheden te doen die je rust en ontspanning geven.

Spreek met je vriendinnen af

Een prima manier om sneller te herstellen na een bevalling is om geregeld met een of meer vriendinnen af te spreken voor een drankje, hapje of borreltje. Wees voorzichtig met alcohol en drink liever thee. Het belangrijkste van jullie samenzijn is dat je gezellig kunt bijkletsen over hoe het is om jonge moeder te zijn en lekker je verhalen kwijt kunt. Als je vriendinnen hebt die zelf al moeder zijn, kunnen zij je wellicht helpen met tips en trucs hoe je het jonge moederschap slim kunt aanpakken!

Author

| Madelon | Founding mom van Meer Met Mama | Mama van 3 | Gelukkig getrouwd | Wierden | 1989 |

No Comments

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.