hand, voet en mondziekte

Hand, voet en mondziekte bij kinderen.

Gezondheid By nov 18, 2017 1 Comment

Help!! Hand, voet en mondziekte bij kinderen. Het komt voor, wat is het? Ken jij het? Is er wat tegen te doen? En hoe herken je het?

Waarschuwingsbriefjes op de peuterspeelzaal.

Toen ik Bram afgelopen maandag naar de peuterspeelzaal bracht hingen er 2 waarschuwingsbriefjes voor de ouders klaar. Eén briefje over hand, voet en mondzeer en een briefje over de waterpokken. Nu vertel ik je meer over hand,voet en mondziekte. Over de waterpokken schreef ik eerder al een blog. Klik daarvoor hier.

Wat is Hand, voet en mondziekte?

Hand, voet en mondziekte is een meestal onschuldige infectie die door een virus wordt veroorzaakt. Bij hand,voet en mondzeer ontstaan er blaasjes op de handjes, voetjes en in de mond. Vooral jonge kinderen (onder de 10 jaar) zijn gevoelig voor het ontwikkelen van hand-, voet- en mondziekte. In het westen van Europa is het een meestal onschuldige, mild verlopende ziekte. Het komt zo nu en dan voor in kleine epidemieën Vaak komt het voor bij kleine kinderen.  Bij baby’s tot 10 dagen kan het wel ernstiger verlopen dus schakel dan altijd de huisarts in.

In Nederland komt hand, voet- en mondziekte vooral in de zomer en herfst voor.

Klachten bij hand, voet en mondziekte.

Niet altijd verloopt deze ziekte met klachten maar mochten er klachten zijn dan zijn het meestal lichte klachten. Soms is je kindje niet helemaal lekker, dit kan ook voor de tijd zo zijn. Slaperig, zich niet lekker voelen, misselijkheid, overgeven, buikpijn, keelpijn en lichte koorts zijn symptomen die voor de huidverschijnselen kunnen ontstaan.

Er kunnen in de mond kleine blaasjes ontstaan, deze zijn circa 2-5 mm groot. Dit kan pijn doen in het mondje. Ze gaan wel snel stuk waardoor er een soort van aften ontstaan, dit doet vaak erg veel pijn. Het kan ook zijn dat er hierna blaasjes op voetjes en handjes ontstaan. Vaak is dit in de handpalm of onder de voet. Het begint met een rood plekje en later kunnen het blaasjes worden. Het komt vaker voor dat deze ‘uitslag’ op de handen voorkomt dan op de voeten. Ook kan het voorkomen dat er uitslag op de billen ontstaat, dit zijn dan kleine rode bultjes.

Het aantal bultjes kan erg variëren, van een stuk of 5 tot ongeveer 100. En de incubatietijd is 3 tot 6 dagen.  De ziekte is vlak voor er klachten ontstaan besmettelijk voor anderen. Na je herstel kan het virus ook nog tijdelijk worden overgedragen.

Nadat je hand, voet en mondziekte gehad hebt ontstaat immuniteit tegen het specifieke virus dat de ziekteverschijnselen veroorzaakte. Wel kan hand, voet en mondziekte door verschillende virussen worden veroorzaakt . Dus bij besmetting met een ander type virus kunnen daarom dezelfde verschijnselen opnieuw optreden en heb je weinig aan die immuniteit.

Hoe krijg je het? En kan je anderen besmetten?

Hand, voet en mondziekte wordt veroorzaakt door een virus en helaas is dit virus zeer besmettelijk. Besmetting met hand,voet en mondziekte vindt vooral plaats via vocht uit de blaasjes, kan via hoesten dus via de lucht, maar kan ook via ontlasting worden overgebracht. Als je naar de toilet gaat kunnen de toiletbril, de spoelknop en andere voorwerpen besmet zijn. Door contact met deze voorwerpen kan het virus aan de handen komen en daarna in de mond terechtkomen.

Is er een behandeling voor hand, voet en mondziekte?

Over het algemeen hoeft het niet behandeld te worden, echter als er veel pijnlijke plekken in de mond zijn kan daar soms een verdovende zalf voor worden voorgeschreven.

Littekens?

Over het algemeen ontstaan er gelukkig geen littekens en ben je met één a twee weken van de plekjes af.

Kan mijn kind er mee naar school?

Iemand met hand, voet en mondzeer die zich goed voelt kan gewoon naar de opvang, peuterspeelzaal of school, het is namelijk al besmettelijk voordat er klachten zijn. Ook kan je kind besmet raken zonder ziek te worden. Je kind thuis houden heeft dan geen zin meer om besmetting te voorkomen. Informeer wel even de leiding, het gaat tenslotte om een besmettelijke ziekte. De leiding kan dan in overleg met de GGD andere ouders informeren, zodat die alert kunnen zijn op verschijnselen bij hun kind.

 

Ben jij hier bekend mee?

Author

| Madelon | Founding mom van Meer Met Mama | Mama van 3 | Gelukkig getrouwd | Wierden | 1989 |

1 Comment

  1. Nicole Orriëns schreef:

    Ik schijn het als kind gehad te hebben. Toen was ik een jaar of twee. Het was blijkbaar echt wel een probleem, want ik wilde op een gegeven moment niet meer eten. Als moeder heb ik er geen ervaring mee.

Leave a comment

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.