Groot leeftijdsverschil tussen kinderen. De voordelen!

Mama & Kinderen By jul 08, 2019 No Comments

Tussen onze twee oudste kinderen zit een klein leeftijdsverschil. Beide zijn ze in 2013 geboren, maar het is geen tweeling. Merel is van januari en Bram is van december. Dan hebben we nog Emma. Emma is geboren in september 2017. Tussen onze twee oudsten en Emma zit dus best een groot leeftijdsverschil. Daar zitten nadelen aan, maar het heeft ook zeker zijn voordelen. De voordelen van een groot leeftijdsverschil lees je hier!

groot leeftijdsverschil

1. Meer slaap bij een groot leeftijdsverschil tussen kinderen

Ik heb als moeder ervaring met een zeer klein leeftijdsverschil tussen kinderen en een groot leeftijdsverschil tussen kinderen. Hoewel ik er echt van kon genieten dat ze in de middag samen nog een slaapje deden vond ik het echt een hel als ze beide in de nacht wakker waren. Vaak dan ook na elkaar. Dubbele gebroken nachten heb ik nu niet meer. Bram en Merel hebben zo’n vast slaapritme dat ik er voor hun niet meer uit hoefde toen Emma nog nachtvoedingen nodig had.

2.Je kindje krijgt de volledige aandacht

Merel kreeg alle aandacht totdat Bram werd geboren. Hij eiste natuurlijk ook zijn plekje op en wij moesten de aandacht verdelen. Een groot geluk is dat Merel er erg goed mee omging, maar dat is zeker geen garantie. Toen Emma geboren werd ging Merel al naar school en ook Bram stond in de startblokken. Tijdens de schooltijd had en heb ik nog, alle aandacht voor Emma en daar geniet ze volop van.

3. Je hebt ervaring in overvloed

Ondertussen heb je als moeder al heel wat ervaring opgedaan. Bij een eerste kindje is alles nieuw en spannend. Natuurlijk is dat in het begin bij ieder kindje weer net zo, maar ondertussen weet jij wel dat alles weer op zijn pootjes terecht komt. Je bent een stuk minder onzeker over bepaalde dingen en in paniek raken om iets zal je niet snel doen.

4. De oudere kinderen kunnen je ‘helpen’

En dat doen ze graag! Even een handje hier helpen, of daar. Wil je even een luier voor me pakken of help (…) maar even. Het oudste kind leert helpen met kleine klusjes en dat is meteen goed voor de ontwikkeling van je oudste.

5. Er is weinig competitie bij een groot leeftijdsverschil tussen kinderen

Doordat je kinderen zich in andere leeftijdsfases bevinden zullen ze niet echt tegen elkaar hoeven op botsen. De oudste is druk met dingen op school leren terwijl de jongste net leert lopen.

6. De grote broer of zus

Een heel leuk voordeel van een groot leeftijdsverschil tussen kinderen is dat de oudste meestal echt een grote broer of zus is. Bij een groot leeftijdsverschil tussen kinderen zal de oudste zich vaak willen ontfermen over de jongste. Een soort beschermeling. Ze nemen deze taak vaak ook erg serieus en dat is ook als ouders optimaal genieten.

Benieuwd naar de voor- en nadelen van een klein leeftijdsverschil tussen kinderen? Die zijn ook voor je uitgelicht!

Author

| Madelon | Founding mom van Meer Met Mama | Mama van 3 | Gelukkig getrouwd | Wierden | 1989 |

No Comments

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.