Het is heel normaal als kinderen op de middelbare school een mobiele telefoon hebben. Maar ook op de basisschool komt het steeds vaker voor. De gemiddelde leeftijd waarop een kind een smartphone krijgt is gedaald van 13 jaar naar 11 jaar. Dat is ook begrijpelijk, want smartphones worden voor steeds meer doelen gebruikt. Ga jij een eerste telefoon voor je kind kopen? Hier moet je op letten.
1. Wat is een goed moment?
Op 8-jarige leeftijd heeft gemiddeld 1 op de 3 kinderen een telefoon. Op 10-jarige leeftijd is dat al ruim de helft. Daarna gaat het hard: op 14-jarige leeftijd hebben vrijwel alle kinderen een smartphone. Het is niet eens perse de leeftijd van je kind die leidend is: het is het smartphone gebruik in de omgeving. Als veel andere kinderen in de omgeving een smartphone hebben en daarmee appen, kan je kind worden buitengesloten als hij nog geen telefoon heeft met die functie. Je moet dus vooral kijken naar de omgeving en op die manier bepalen wanneer het tijd wordt voor een smartphone voor je kind.
2. Kies een model dat nog wel even meegaat
Veel ouders zijn geneigd om weinig geld uit te geven aan een telefoon voor hun kind. Toch kan goedkoop ook duurkoop zijn. Kies je voor een ouder model, dan is er best kans dat de telefoon al binnen een jaar of twee vervangen moet worden. Kies daarom liever voor een nieuw model. Ga bijvoorbeeld voor een smartphone die e-SIM van Simyo ondersteunt. Dat is een hele handige feature, die zorgt dat je nooit meer gedoe hebt met kapotte simkaarten. De telefoon is ook gemakkelijk te wijzigen naar een andere sim en je kinderen kunnen zelfs een telefoon delen in het begin. Door een mooi nieuw model te kiezen, kies je automatisch een telefoon die minstens vijf jaar meegaat.
3. Sluit een verzekering af voor het toestel
Een telefoon kan bij aankoop verzekerd worden. Dat is heel verstandig als je een nieuwe telefoon koopt. Kijk wel goed in de voorwaarden van de verzekering. De smartphone heeft de beste dekking als hij verzekerd is voor diefstal en voor alle voorkomende schades. Tenslotte geef je je kind iets heel duurs en je wilt wel dat je daar lang plezier van hebt. Door het toestel te verzekeren voorkom je dat je door een beetje pech nog een keer zo’n dure aanschaf moet doen. Natuurlijk bescherm je de telefoon sowieso door er een passende hoes en een glazen dekplaatje voor aan te schaffen.
4. Kies een goede bundel
Veel ouders zijn geneigd om hun kinderen gebruik te laten maken van prepaid. Dat houdt de kosten in de hand, is het idee. Toch is dat helemaal niet de handigste oplossing. Met prepaid ben je meestal een heel stuk duurder uit dan met een goedkope Sim Only bundel. Bovendien houd je met een Sim Only abonnement de kosten net zo goed in de hand: je krijgt een seintje als de bundel bijna leeg is. Kies een bundel die niet te duur is, maar wel groot genoeg. Het bijkopen van ruimte is duurder dan meteen een iets grotere bundel afsluiten.
Een telefoon voor je kind kopen is niet altijd eenvoudig. Zeker als je een wat nieuwere smartphone wilt kopen, is het niet goedkoop. Toch kun je, als je het goed doet, wel heel wat geld besparen voor de langere termijn. Door nu een goede aankoop te doen hoef je je er de komende jaren geen zorgen meer om maken.
1 Comment