We mogen weer genieten van aangenamere temperaturen en mooi weer. Dat betekent dat we weer heerlijk kunnen fietsen. Als je kinderen hebt die zelf nog niet kunnen fietsen, is het handig als je een goede moederfiets hebt. Er zijn veel dingen waar je op moet letten bij de aanschaf van een goede moederfiets. Ik vertel je meer over onder andere het fietszitje, de standaard en de fietsverzekering.
Voor de aanschaf van een moederfiets
Voordat je een fiets aanschaft, is het goed om je eerst te verdiepen wat voor een soort moederfiets je wilt hebben. Ga je voor een spiksplinternieuwe fiets of liever een goede 2e hands fiets? Wil je een echte moederfiets of misschien toch een bakfiets? Bereken je budget en kijk ook zeker even naar een fietsverzekering van Centraal Beheer.
Waarom een moederfiets?
Je vraagt je misschien af waarom je voor een moederfiets zou moeten gaan en niet voor een ‘normale’ damesfiets. Heel simpel! Als je geen bakfiets hebt, zijn moederfietsen als je kinderen hebt die nog niet zelf kunnen fietsen een must. Als je een normale damesfiets hebt kun je nog best een aantal ongemakken tegenkomen. Denk aan de instap, het stuur dat net niet breed genoeg is, het zitje dat niet goed past en een te kleine bagagedrager.
Zo herken je een goede moederfiets
Lage instap
Een goede moederfiets heeft altijd een lage instap. Je moet makkelijk kunnen op- en af stappen, zo voorkom je vreemde en gevaarlijke caperiolen. Veiligheid voorop!
Het stuur
Bij moederfietsen zit er meer ruimte tussen het stuur en het zadel dan bij een normale damesfiets. Dit is erg handig als je moet opstappen en afstappen en ook weer een stukje veiliger. Mijn fiets heeft een breder stuur, dit vind ik zelf erg prettig. Ook zijn er fietsen waarbij het stuur verstelbaar is, dit zodat je het kunt verstellen als je kind niet meer voorop de fiets zit.
De standaard
Bij een fiets speciaal voor moeders is een standaard met twee poten een echte must! De nachtmerrie van elke moeder, een kind dat lekker druk doet en je niet normaal op de fiets krijgen kunt. Een fiets die heen en weer wankelt, met een standaard met twee poten gebeurt je dit niet. Je fiets is erg stabiel als je een standaard met twee poten hebt.
Een stuurslot
Nu ik toch over stabiliteit bezig ben kan ik dit niet achterwege laten. Een stuurslot is ontzettend fijn op je fiets. Het stuur van je fiets zal niet heen en weer wiebelen. Alle goede moederfietsen hebben dan ook een stuurslot. Dit om te voorkomen dat je fiets al op de grond licht voordat jij er zelf op zit. En laten we eerlijk zijn, een klein kindje dat door het wiebelen met fiets en al omvalt wil geen enkele moeder. Ik ben zo blij met mijn stuurslot, ik weet pas wat ik gemist heb nu ik er één heb. Er is balans bij het plaatsen van je kind op de fiets en dat is erg belangrijk voor een moeder.
De kinderzitjes en het windscherm
Op een fiets voor moeders kan zowel voor als achterop de fiets een fietszitje bevestigt worden. Het prettige is dat er dus extra ruimte tussen het stuur en het zadel zit, waardoor jij zelf nog prima op de fiets past. Ook is een windscherm echt iets wat je nodig hebt. Misschien niet het meest modieuze accessoire, maar schaf het alsjeblieft aan! Je kindje zit helemaal voorop en vangt alle wind. Daar zitten ook insecten en andere vuiltjes tussen en dit wil je niet in de ogen van je kindje hebben. Ook in de winter is het erg belangrijk dit voorop je fiets te hebben. De wind kan venijnig koud zijn en je wilt geen onderkoeld kind voorop je fiets hebben.
.
Je kindje kan tot een jaar of 2 voorop de fiets zitten. Als het zo rond de 15 kilo is kun je jouw kindje het beste achterop de fiets in een zitje zetten. Zorg dan dat je spaken afgeschermd zijn met een jasbeschermer. Je wilt geen voetjes tussen de spaken. En voor beide zitjes zorg je dat je kind goed rechtop kan zitten en stabiel en stevig vastzit met een harnasgordeltje.
Een verlengde bagagedrager
Veel moederfietsen hebben een verlengde bagagedrager. Dit is erg handig omdat je dan nog eventueel een fietstas op je fiets plaatsen kunt. Ook zijn er fietsen voor moeders die voorop de fiets een drager hebben. Mandje voorop de fiets en gaan! Ziet er erg hip en handig uit, kan het ook zijn maar het kan ook erg zwaar sturen zijn als ook je kind voorop zit.
Het frame van je fiets
Bij een moederfiets draait het vooral om veiligheid. Bij deze fietsen is het frame altijd extra stevig. Het is goed om een fiets met frame te kiezen waarbij je het zadel zo kunt instellen dat je met beide voeten goed aan de grond kunt komen als je zit. Als je plots moet remmen is dit namelijk een stuk veiliger. Ook is het erg prettig als je voor het stoplicht staat of als je moet opstappen.
Elektrische fiets of een normale fiets voor moeders?
Ga je voor een elektrische fiets of een normale fiets voor moeders? Ga je voor een normale fiets dan is het belangrijk om op de versnellingen te letten. De meeste moederfietsen hebben wel aardig wat versnellingen, maar er zijn er ook wat die tot 3 gaan. Het veste kun je gaan voor een fiets met vijf of zeven versnellingen. Helemaal als je langere afstanden moet fietsen is dit erg prettig.
Het verzekeren van je moederfiets
Goede fietsen zijn duur. Het zou zonde zijn als je moederfiets gestolen zal worden en jij al je geld kwijt bent. Moederfietsen en bakfietsen zijn geliefde fietsen, ook voor de fietsendieven. Daarom doe je er goed aan om je fiets te verzekeren, dat is geen overbodige luxe!
Heb jij nog aanvullende tips?
Ik had altijd een beetje ruzie met mijn moederfiets. Ik denk dat het een maandagochtendmodel was. Maar met jouw tips had ik vast een goede gehad : )