Zindelijkheidstraining

De zindelijkheidstraining: wanneer is je kind er klaar voor?

Mama & Kinderen By nov 09, 2020 No Comments

Zindelijkheid en zindelijkheidstraining zijn vaak onderwerp van discussie. Want wanneer moet je nu beginnen met oefenen? Waarom zijn kinderen tegenwoordig later zindelijk dan vroeger? En hoe pak je dat hele zindelijk worden eigenlijk aan? Er zijn dus heel wat vragen die moeders zichzelf stellen als het gaat om zindelijkheid. Hoe zit het nu eigenlijk echt: wanneer is je kind er klaar voor?

Je kind moet het aan voelen komen

Neem, bijvoorbeeld in het weekend, eens de tijd om echt te letten op het gedrag van je kind. Controleer regelmatig de luier. Merk je dat je kind opvallend gedrag vertoond kort voor of tijdens het plassen of poepen? Dan is je kind zich er waarschijnlijk al bewust van dat het gebeurt. Je kind moet zich bewust zijn van het plassen en/of poepen voordat je kunt beginnen met de training. Zolang je kind het niet aan voelt komen, heeft de zindelijkheidstraining weinig zin en kan het zelfs erg frustrerend zijn voor je kind.

Je kind moet kunnen lopen

Oke, dit is geen harde eis. Je kind hoeft niet perse te kunnen lopen – maar het is wel het meest praktisch. Zo kan je kind zelf naar de pot of naar het toilet lopen. Het is sowieso noodzakelijk dat je kind zelf kan staan, want je moet tenslotte de billetjes ook goed kunnen afvegen. Een kind dat al kan lopen is meestal al wat zelfstandiger en begrijpt ook meer, waardoor de zindelijkheidstraining gemakkelijker gaat.

Leeftijd is niet zo belangrijk

Misschien denk je dat we een duidelijke grens aangeven. Bijvoorbeeld dat een kind van 2 jaar zindelijk moet kunnen worden. Maar dat is niet zo. Dit is namelijk zeer sterk afhankelijk van het kind zelf. Als het kind niet wil, het vervelend vindt of de behoefte nog niet aan voelt komen, is het er nog niet klaar voor. En als een kindje graag wil en het leuk vindt, kan het al vanaf anderhalf jaar of zelfs nog eerder zindelijk zijn. Denk eraan dat kinderen die later beginnen vaak sneller zindelijk zijn omdat ze beter begrijpen wat de bedoeling is.

Nachttraining?

Overdag zindelijk worden is vaak wat gemakkelijker dan ’s nachts. Ook dit is sterk afhankelijk van het kind. Sommige kinderen worden meteen zowel dag als nacht zindelijk. Andere kinderen hebben er ’s nachts meer moeite mee. Slaapt je kind ’s nachts erg diep en is er regelmatig sprake van een nat bed? Dan is de plaswekkermethode een goed idee. Lees hier meer over de plaswekkermethode en hoe die je kind kan helpen om sneller ’s nachts zindelijk te worden.

Vroeger beginnen met zindelijkheidstraining is langer bezig

Uit onderzoek blijkt dat de kinderen van ouders die al vroeg beginnen aan de zindelijkheidstraining vaak wat langer bezig zijn. Dat betekent niet dat die kinderen later zindelijk worden! Het is alleen vaak zo dat kinderen die al vroeg beginnen met zindelijk worden, er nog wat moeite mee hebben om dit consequent te blijven doen. Doordat ze nog grote stappen maken in de ontwikkeling, hebben ze ook vaker een terugval.

Wat als mijn kind een terugval heeft?

Er zijn diverse redenen waarom een kind dat al perfect zindelijk was ineens een terugval kan hebben:

  • Stress of zenuwachtigheid. Bijvoorbeeld omdat het kind voor het eerst naar school gaat of omdat er thuis een gespannen sfeer is.
  • Ja, kinderen kopiëren van alles van elkaar. Ook het in de broek plassen kan gekopieerd worden van andere kinderen.
  • Groeispurt / ontwikkelingssprong. Vaak kost een sprong in de ontwikkeling veel energie. Je merkt dat je kind sneller moe is en misschien ook een tijdelijke terugval heeft als het gaat om zindelijkheid.

Een terugval kun je eigenlijk alleen aanpakken door geduld te hebben en opnieuw te beginnen. Bij oudere kinderen kun je uitleg geven over de situatie. Herinner je kind regelmatig aan het toilet, maar doe dit niet te vaak. Anders kan je kind uit frustratie ook meer moeite krijgen met de zindelijkheid.

Zindelijk worden is een proces. Bij sommige kinderen start dit proces al vroeg, bij andere gebeurt het pas laat. Sommige kinderen zijn al drieënhalf jaar voordat ze zelfs maar een beetje interesse krijgen in het hele ‘zindelijkheidsgebeuren’. Wat het beste is, is vooral afhankelijk van je kind. Is je kind eenmaal begonnen met plassen en poepen op de wc? Denk er dan aan je badkamer kindvriendelijk te maken.

 

Zindelijkheidstraining

Author

| Madelon | Founding mom van Meer Met Mama | Mama van 3 | Gelukkig getrouwd | Wierden | 1989 |

No Comments

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.