vieze was

De vieze was, hoe doe jij dat? Ik doe de was zo!

Huis & Tuin By aug 28, 2018

Wassen van de vieze was, dat is hier nogal een dingetje in huis. Eigenlijk mag niemand zich hier met de was bemoeien. Chef vieze was, dat ben ik! Niemand mag hier de was doen, de kinderen mogen er niet aan zitten en Mark ook niet. Mijn schema voor de vieze was en schone was? Dat is waarschijnlijk nogal anders dan de jouwe. Maar ik zal het met je delen, misschien heb je er wat aan, misschien verklaar je mij voor gek….

Het ‘washok’

De wasmachine en droger staan op zolder, ze hebben daar een prima plekje waar ze zich helemaal thuis voelen. Naast de wasmachine en de droger staat een aparte stelling, daar staan de wasmiddelen, de wasverzachters en de speciale producten die ik gebruik voor het verwijderen van vlekken. Maar ook de geurdoekjes voor in de droger en de doekjes tegen het verkleuren van de was staan er. Ook staan de wasmanden voor de vieze was in deze ruimte. 4 stuks op rij. Gezellig en netjes naast elkaar.

4 verschillende wasmanden voor de vieze was

Dat lees je goed! Wij hebben 4 verschillende wasmanden staan. Niet dat ze altijd helemaal vol zitten, ze hebben allemaal, stuk voor stuk een functie.

Wasmand 1 –> Hier gaat de 60 & 90 graden was in. Denk hierbij aan ondergoed, sokken, handdoeken en vieze vaatdoekjes.

Wasmand 2 –> Donkere was wasmand. In deze wasmand gaat alle donkere was.

Wasmand 3 –> Doe maar bont! Hier gaat alle was in die lekker bont gekleurd is. Met een meid in huis die gek is op roze, rood en oranje komt deze wasmand goed tot zijn recht.

Wasmand 4 –> Witte en bijna witte was. Deze wasmand vul ik alleen met wit/licht wasgoed. We willen witte t-shirts tenslotte niet roze hebben.

In deze wasmanden sorteer ik dus alles meteen zodat ik niet hoef te sorteren op het moment dat de was de wasmachine in moet. In de badkamer staat nog een 5e wasmand, daar wordt alles door iedereen in gestopt wanneer het niet meer schoon is. Aan het eind van de dag neem ik deze meestal mee naar boven en sorteer ik het over de daarvoor bestemde wasmanden.

Wasmiddelen

Ik ben geen merkjunkie wat betreft wasmiddelen. Ik koop meestal een voorraadje bij bol.com of sla mijn slag als ze voor een mooi prijsje in de aanbieding in de supermarkt zijn. Wel gebruik ik voor de witte was een speciaal wasmiddel voor witte was. Op het moment Omo, maar dat kan ook heel goed een ander merk zijn hoor. Speciaal voor zwarte was schaf ik geen wasmiddel aan, daar gebruik ik gewoon kleurwasmiddel voor. Werkt ook prima hoor!

Wasverzachter

Wasverzachter, ik ben er gek op! Heerlijk hoe je kleding er van gaat ruiken. Ik was altijd verslaafd aan Robijn, de roze versie. Ken je vast wel… Ik heb nu een wasverzachter van de AH het huismerk. Was in de aanbieding een tijdje terug voor 0.99 cent. Altijd de moeite waard om te proberen voor zo’n prijsje toch? Hoewel ik nog steeds gek op Robijn ben vind ik dit een goede 2e keus.

De wasdroger

In de winter gebruik in de wasdroger erg veel, vooral omdat ik binnen geen ruimte heb om het op te hangen. Helaas kan ik hier met zoveel was in de winter niet echt op besparen. De droger gebruik ik dan voor alles wat er maar in kan eigenlijk. Ideaal! De helft hoef je al niet meer te strijken.. Gelukkig want daar heb ik toch zo’n hekel aan. Daarna sorteer ik alles weer in wasmanden per persoon zodat ik de kasten zo langs kan.

Waslijn of wasmolen

Wanneer het weer het toelaat gaat de was aan de wasmolen. Heerlijk fris altijd die eerste paar wasjes, alsof het toch even frisser is dan de wasjes die volgen.. Hier heb ik ook een tik. De wasmolen heeft zoals je vast weet, vier kanten waar je was aan kunt ophangen. De items die ik dan niet hoef te strijken liggen dan allemaal al per persoon bij elkaar opgevouwen in de mand en zo kan ik alle kasten langs lopen.

vieze was

Strijken

Strijken is echt mijn minst favoriete huishoudelijke klusje, verschrikkelijk vind ik het. Meestal verdwijnt alle schone was die gestreken moet worden in een grote wasmand en dat strijk ik dan als die vol is. Soms is dat 3 dagen, soms duurt het anderhalve week voor die vol is. Uitstellen, uitstellen, uitstellen en dan alles in 1 keer doen.

vieze was

 

Author

| Madelon | Founding mom van Meer Met Mama | Mama van 3 | Gelukkig getrouwd | Wierden | 1989 |