corona bedrijfsveiligheid

Corona en bedrijfsveiligheid anno 2021

Uncategorized, Zakelijk By dec 17, 2020 No Comments

Door de uitbraak van het coronavirus staat de gehele wereld op zijn kop. Die van u, jij en ik. Iedereen heeft te lijden onder corona, zowel de ‘normale mensen’ als de bedrijven. Eigenlijk kent iedereen wel iemand die dit virus onder de leden heeft gehad in meer of mindere mate. De horeca is als branche ontzettend hard getroffen, maar dit is natuurlijk niet de enige sector. Begin 2021 beginnen we met vaccineren en laten we hopen dat vele bedrijven hun deuren dan weer kunnen openen. In dit artikel lees je meer over corona en bedrijfsveiligheid anno 2021, want er zullen wellicht wat aanpassingen in bedrijven gedaan moeten worden mocht dit nog niet gedaan zijn:

Corona en bedrijfsveiligheid

Vele bedrijven hebben hun deuren moeten sluiten en hebben de hoop om begin 2021 weer open te kunnen. In het jaar 2021 zal maatwerk voorop komen te staan. Dit betekent dat het kabinet naar alle waarschijnlijkheid gaat kijken wat er nodig is om op een veilige manier te kunnen blijven ondernemen.

Een veilige werkomgeving staat altijd voorop!

Allereerst is het belangrijk dat de plek waarop je werkt een veilige werkomgeving is. Je zult er misschien vanop kijken, maar in Nederland stijft het aantal bedrijfsongevallen nog steeds. Uiteraard moeten er altijd voldoende brandblussers, een goed gevulde EHBO-doos en een BHV’er aanwezig zijn. Daarnaast doet een werkgever er goed aan op werknemers een veiligheidscursus aan te bieden.

 • Maar in het jaar 2021 zal er ook een andere manier van veiligheid zijn waar we met z’n allen rekening mee moeten houden. COVID-19 is namelijk nog steeds aanwezig. Bedrijven zijn het aan hun werkgevers eigenlijk wel verplicht om voldoende beschermingsmateriaal aanwezig te hebben. Je kunt hierbij denken aan:
 • mondkapjes
 • desinfectiemiddelen
 • handschoenen
 • corona scherm
 • stickers over 1,5 meter afstand houden
 • veiligheidshesjes met tekst, bijv: 1,5 meter afstand houden A.U.B

Met deze artikelen kan een bedrijf meteen beginnen met het veiliger maken voor werknemers, maar ook voor mensen buiten het bedrijf die wel in het bedrijf komen. Neem bijvoorbeeld een detailhandel winkel. Ook kunnen bedrijven tegenwoordig sneltesten bestellen om zo het personeel te testen indien nodig.

corona bedrijfsveiligheid

Security management en digitalisering bij bedrijven

Door COVID-19 werken veel mensen nu vanuit huis, ook in Nederland. In 2021 is het daarom belangrijk om ook de veiligheid van het digitale netwerk van een bedrijf goed in de gaten te houden. Fijn is dat het kabinet van Nederland dan ook geld en tijd steekt in digitale bewustwording. Ze roepen meer dan ooit op om je digitale voetstappen te controleren en en steken geld en tijd in security management. Daarnaast is het natuurlijk erg belangrijk om zelf ook alvast aan de slag te gaan met het optimaal beveiligen van je eigen en de digitale omgeving van het bedrijf. Wanneer je met werknemers of collega’s op afstand werkt houdt dan de volgende punten in acht:

 1. Schaf anti-virus software aan van hoge kwaliteit zodat cyberaanvallen voorkomen kunnen worden.
 2. Om te voorkomen dat belangrijke info gelekt kan worden is het belangrijk om te weten wie er wanneer toegang heeft tot welke digitale bestanden.
 3. Schakel altijd tweestapsverificatie in om te kunnen inloggen op belangrijke documenten en/of de zakelijke e-mail.
 4. Blijf wachtwoorden met regelmaat veranderen. Dit is niet alleen zakelijk belangrijk, maar ook prive. Denk hierbij aan wachtwoorden voor mailing en belangrijke documenten. Daarbij ga je altijd voor een wachtwoord met cijfers, letters en speciale tekens.
 5. Controleer altijd de back-ups van bestanden die je digitaal opslaat. Wat wordt waar bewaard en is het goed beveiligd?
 6. Zorg ervoor dat de IT-omgeving goed beveiligd is.
 7. Maak altijd aan WIFI contact met een vertrouwd netwerk. Ga dus nooit op openbare netwerken aan de slag.

Author

| Madelon | Founding mom van Meer Met Mama | Mama van 3 | Gelukkig getrouwd | Wierden | 1989 |

No Comments

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.