beugel kind

Een beugel bij een kind

Mama & Kinderen By mei 09, 2021 No Comments

Wanneer je kind gaat wisselen zullen niet altijd alle tanden precies recht komen te staan. Wanneer dit als storend wordt ervaren kan er beroep gedaan worden op een beugel bij een kind om een mooi recht gebit te krijgen. Er zijn veel verschillende soorten beugels met allemaal een andere werking. In dit artikel kom je alles over te weten!

Waarom een beugel nemen?

Wanneer het gebit niet helemaal recht staat kan de tandarts een doorverwijzing geven naar de orthodontist. Een orthodontist bekijkt dan of een beugel noodzakelijk is, of juist niet. Wanneer de tandarts hier geen verwijzing voor geeft maar de persoon vindt het zelf wel storend dan kan er uiteraard om een verwijzing naar de orthodontist gevraagd worden. Er zal geen tandarts zijn die deze niet geeft.

Verwijzing naar de orthodontist voor beugel kind

De orthodontist zal het gebit goed onderzoeken en samen de oplossingen bespreken. Er wordt een uitgebreid onderzoek gedaan waar onder andere een scan van het gebit bij hoort. Deze scan is nodig om een geschikte beugel te maken. Wanneer de onderzoeken gedaan zijn wordt er een beugel op maat gemaakt als dat nodig is. Wanneer er een vaste beugel nodig is, ook wel blokjesbeugel genoemd, zal dit met speciale lijm op de tanden gelijmd worden. Als de beugel eenmaal geplaatst is zullen er tijdens de draagtijd controles nodig blijven. Tijdens de controles wordt het gebit en de beugel nagekeken en wordt de beugel indien nodig aangespannen. Natuurlijk is het erg belangrijk om de tanden goed te blijven poetsen wanneer er een beugel bij kind geplaatst is.

Kosten van een beugel

Een beugel kost veel geld. Je kunt je hiervoor (gedeeltelijk) verzekeren. De kosten van een beugel bij een kind zijn afhankelijk van de draagtijd, maar ook van de soort beugel die nodig is. De kosten voor het onderzoek, het plaatsen van de beugel, het materiaal en de consultkosten bedragen als snel zo’n 1500 tot 2000 euro. Wanneer er tijdens het dragen schade aan het materiaal van de beugel ontstaat moet dit uiteraard gerepareerd worden en hier zijn vaak ook kosten aan verbonden.

Wisselende tanden en een beugel

Men denkt vaak dat een beugel bij een kind pas geplaatst kan worden wanneer alle melktanden zijn gewisseld. Dit is echt niet nodig. Wist je dat kinderen al vanaf 6 of 7 jaar een beroep op een beugel kunnen doen? Op deze leeftijd is het belangrijk dat de kaak en mondgroei op de goede manier wordt gestuurd. Wanneer op een jonge leeftijd bemerkt wordt dat er mond- of tandproblemen kunnen ontstaan kan er al geadviseerd worden om een beugel te gaan dragen.

Verschillende soorten beugels voor je kind 

Er zijn ontzettend veel verschillende beugels om verschillende problemen op te lossen. Hierbij zal de orthodontist of tandarts een geschikte beugel bij het kind aanmeten.

De blokjesbeugel

Dit is een vaste beugel die op de tanden wordt gelijmd. De blokjes worden door een metalen draadje met elkaar verbonden. De draad wordt hierbij strak aangespannen om op die manier de tanden dichterbij elkaar te brengen.

Buitenboordbeugel

Een buitenbeugel bestaat uit 2 metalen bogen waarvan er één de mond in gaat en de andere aan buitenkant van het hoofd zit. Deze beugels worden ingezet wanneer er sprake is van een overbeet in de kaak.

De expansiebeugel

Een expansiebeugel zorgt ervoor dat de bovenkaak verbreedt. Wanneer de bovenkaak smaller dan de onderkaak is kunnen de tanden niet goed op elkaar komen wanneer er bijvoorbeeld gegeten wordt. Deze beugel zorgt ervoor dat dit wel weer kan.

De activator

Een activator zorgt ervoor dat de onderkaak wordt gestimuleerd in het groeiproces. De beugel verplaatst de tanden niet en wordt vaak aangemeten voordat er een vaste beugel geplaatst wordt.

Het plaatje

Een plaatje is een beugel die uitneembaar is om de tanden te corrigeren. Deze beugel wordt vaak gebruikt wanneer alle tanden nog niet zijn gewisseld.

 

 

Author

| Madelon | Founding mom van Meer Met Mama | Mama van 3 | Gelukkig getrouwd | Wierden | 1989 |

No Comments

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.