bestek schoonhouden

Bestek schoonhouden, zo gaat bestek langer mee!

Huis & Tuin By nov 20, 2019 No Comments

Er zijn weinig dingen waar ik me zo aan kan ergeren als vuil of lelijk bestek. Misschien heeft het met mijn horeca achtergrond te maken, misschien niet. Wanneer je bestek aanschaft is het nog erg mooi, maar dat kan snel veranderen. Je wilt je bestek schoonhouden, maar natuurlijk ook mooi houden. Ik wel tenminste. Daarom heb ik hier de beste tips voor jou om voor het onderhoud van je bestek. Want bestek schoonhouden en dus mooi houden hoeft echt niet moeilijk te zijn.

Bestek reinigen met de hand

Wanneer je bestek zo lang mogelijk schoon en mooi wilt houden doe je er goed aan om het bestek na gebruik zo snel mogelijk met de hand af te wassen. Dit doe je met afwasmiddel en heet water. Nadat je dit hebt gedaan spoel je het bestek met lauw water na en droog je het meteen af met een theedoek of andere zachte doek. Wanneer je het bestek met de hand gaat afwassen maak je gebruik van een afwasborstel, schuursponsjes en schuurmiddelen zijn uit den boze en zorgen gegarandeerd voor beschadigingen. Een echte ‘no go’ dus! Plus het bespaard je energiekosten.

Bestek reinigen in de vaatwasser

Bepaalde bestekken zijn zeker geschikt voor het gebruik van de vaatwasser. Dit zijn besteksoorten van RVS of verzilverde besteksoorten. Deze besteksoorten noemen we ook wel horecabestek. Bestek dat een lange tijd mee kan en waar het onderhoud niet al te moeilijk en lastig van is. Bestek schoonhouden is met horecabestek dan ook erg gemakkelijk. Wist je dat horeca bestek ook prima te gebruiken is in jouw huishouden?

Bestek schoonhouden en mooi houden bij gebruik van de vaatwasser:

  • Spoel bestek altijd goed voor. Dit doe je om de werking van zuur- en zouthoudende stoffen die het bestek kunnen beschadigen of verkleuren tegen te gaan.
  • Zorg er altijd voor dat het meslemmet, de vorkspiegel en de lepelbak naar boven gericht zijn. Het heft van het bestek richt je dus naar beneden. Dit doen we zodat het bestek goed schoon zal worden en het spoelwater van de vaatwasser beter kan weglopen.
  • Meng het bestek in de houders van de vaatwasser. Dus niet alleen lepels of vorken in één vak. Messen daarentegen kun je het beste in een aparte bestekhouder plaatsen zodat het snijgedeelte van het mes het andere bestek niet zal beschadigen.
  • Bestek dat verzilverd is niet tegelijk met RVS bestek in de vaatwasser plaatsen. Het kan vlekken veroorzaken die je niet meer van je bestek af kunt krijgen.
  • Vermijd vliegroest op je bestek. Niets zo zonde als je mooie bestek bespeuren met stukjes roest. Dit komt o.a door het matchen van bestek en bestek met andere materiaalsoorten in de vaatwasser. Denk aan schilmesjes met een houten- of kunststof handgreep, maar ook steakmessen of broodmessen met een apart handvat kunnen vliegroest veroorzaken en jouw hele bestek kan er door verpest raken.
  • Droog het bestek nadat de machine klaar is meteen af. Dit voorkomt vlekken die je er niet meer afkrijgt. Je bestek schoonhouden kan dus nog best lastig zijn.

Zilverbestek schoonhouden

Zilverbestek is een stuk lastiger schoon te houden dan het zogenoemde horecabestek. Naast het schoonhouden van dit bestek is het namelijk ook erg belangrijk dat het regelmatig onderhouden wordt. Helemaal wanneer je er weinig tot geen gebruik van maakt. Zilverbestek was je met de hand af en reinig je vervolgens met een zachte doek en zilverpoets. Na het oppoetsen van het zilverbestek reinig je het met afwasmiddel en lauw water zodat je eventuele stoffen van de zilverpoets verwijderd. Daarna gebruik je weer een zachte doek om het bestek af te drogen.

bestek schoonhouden

 

Author

| Madelon | Founding mom van Meer Met Mama | Mama van 3 | Gelukkig getrouwd | Wierden | 1989 |

No Comments

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.