fietsen als het glad is

3 tips om zo veilig mogelijk te fietsen als het glad is.

Mama & Kinderen By jan 08, 2021 1 Comment

Ons kikkerlandje is weer bedolven onder een schitterende laag witte sneeuw. Prachtig om de mooiste foto’s te maken en fantastisch voor de kinderen om in te spelen. Iets minder mooi en leuk als je op de fiets op pad moet. Want laten we eerlijk zijn, dan is het gewoon ruk! Glibberend en zwalkend de weg over is niet prettig. Wij geven 3 tips om zo veilig mogelijk te fietsen als het glad is.

Fietsen als het glad is

Wij Nederlanders doen veel op de fiets. Wanneer het glad is of er sneeuw ligt wat minder, maar toch zijn er velen die dit trotseren. High five! Want ik doe het ze niet na. Wanneer het glad is vind ik het niet verantwoord om met een kleintje voor op de fiets te gaan fietsen, daarom pak ik zeker weten de auto. Natuurlijk kan het ook glad zijn wanneer ik in de auto rijd, maar het geeft mij toch een veiliger gevoel. Maar wanneer het niet nodig is om de fiets of de auto te pakken doe ik dat liever ook niet. Ik ben namelijk echt geen fan van dat geglibber.

Vele wegen zijn snel alweer begaanbaar en niet meer glad, maar toch zijn er ook straten die niet bestrooid worden en daar blijft het gewoon glad. Vooral wanneer het een straat met klinkertjes is.

Fiets in een hoge versnellen

Wanneer het glad is kun je de versnelling van je fiets het beste in een hoge versnelling zetten. Je denkt misschien dat het makkelijker is om in de eerste versnelling te fietsen, maar wanneer je moet fietsen als het glad is zorgt fietsen in een hogere versnelling voor meer grip op de weg. Meer grip is wat je wilt als het glad is, zonder of met weinig grip lig je zo ondersteboven.

Minder lucht in de banden

Weer terug naar grip op de weg. Natuurlijk is fietsen met harde banden een stuk prettiger. Maar niet als je moet fietsen en het glad op de weg is. Je doet er goed aan om je banden een beetje leeg te laten lopen zodat je meer grip hebt. Je hebt namelijk meer grip wanneer de weg glad is met zachtere fietsbanden.

Verlaag je zadel

Wanneer het glad op de weg is, wil je goed met je voeten bij de grond kunnen. Dit omdat wanneer je plots toch begint te glijden je sneller met je voeten bij de grond kunt komen en zo jezelf tot stilstand kunt brengen of jezelf kunt opvangen zodat je niet met je toeter het gladde asfalt kust. Natuurlijk is het dan wel belangrijk dat je ook goede schoenen aan hebt waar profiel op zit. Hoge hakken, hoe gek je er misschien ook op bent, zijn echt niet handig wanneer het glad is.

 

Veiligheid

Veiligheid staat voorop. Natuurlijk ben je gefocust op je fiets wanneer het glad is, maar vergeet niet op de weg te letten. Zorg dat je goed zichtbaar bent voor anderen zodat je niet onverwacht hoeft te remmen. Met goede verlichting en een eventueel opvallende jas ben jij voor je mede weggebruikers goed zichtbaar. Wanneer het echt onverantwoord is om de weg met je fiets te trotseren kun je ook beter gaan lopen of desnoods de auto pakken indien mogelijk.

 

Pak jij de fiets als het glad is?

 

Author

| Madelon | Founding mom van Meer Met Mama | Mama van 3 | Gelukkig getrouwd | Wierden | 1989 |

1 Comment

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.