verre vakantie met peuter

10 tips voor een verre vakantie met je peuter

Uncategorized By nov 07, 2021 No Comments

Wauw, gaaf! Je hebt het idee om een verre vakantie met je peuter te maken. Spannend? Ja! Onmogelijk? Zeker niet! Een goede voorbereiding is het halve werk en daarom geef ik je 10 tips voor een verre vakantie met je peuter.

Eerst even voorstellen

Hi, ik ben Julia. 32 jaar en eigenaresse van WoeWoe: een webshop voor creatieve kinderen. Ook vind je bij WoeWoe knutselinspiratie en blog ik over knutselen, leuke activiteiten en van alles rondom ouderschap en kinderen.
Begin maart 2020 ben ik samen met mijn man, peuter Damian en Owen nog in mijn buik naar Sri Lanka geweest, wat was dat gaaf! Mijn man en ik hebben voordat de kinderen kwamen veel gereisd, backpacken in Azië was wel onze favoriete vakantie. Onze grote droom was dan ook om ook met de kinderen te blijven reizen. Toen Damian 6 maanden oud was, zijn we voor het eerst gaan vliegen: naar Italië. Een jaar later, Damian was toen 1,5 jaar, zijn we naar New York gegaan. En net voor zijn 2e verjaardag naar Sri Lanka.

verre vakantie met peuterBijna drie weken hebben wij door het land gereisd. Niet backpacken, we vonden het dit keer wel fijn om van te voren de accommodaties en het vervoer vast te leggen. Zo is het in Sri Lanka heel makkelijk en gebruikelijk om met privé chauffeur te reizen en dat gaf veel rust. Maar ook écht backpacken is prima te doen in Azië met een kind! Hierbij mijn 10 tips voor een zorgeloze verre vakantie met je peuter.

10 tips voor een verre vakantie met peuter

1.Wees flexibel!

Natuurlijk heb je een planning in gedachten, het vliegtuig wacht niet op je peuter die een driftbui heeft, maar wees zo flexibel mogelijk. Als je kind graag rechtsom wilt maar linksom is sneller, ach wat maakt het uit! Had jij dat ene schattige setje kleding in gedachte maar wil ze persé een roze shirt op een rode broek? Ach, als zij er gelukkig van wordt. Wilde je in de middag nog een activiteit ondernemen maar hij wil dolgraag voor de 10e keer naar de glijbaan? Happy kid, happy mom! Hoe relaxter jij bent, hoe relaxter je kind is.

verre vakantie met peuter

2.Neem de tijd

Dat vliegtuig wacht niet dus zorg dat je op tijd bent. Zal je net zien dat je peuter een hele beker drinken over zich heen gooit en je daardoor moet haasten. Van haasten krijg je stress en dat voelt je kind feilloos aan. Zorg dat je ruim voldoende tijd hebt ingepland én zorg voor vermaak tijdens het wachten!

3.Neem nieuw speelgoed mee

En dat vermaak dat vind je in nieuw speelgoed. Alles wat nieuw is, is interessant. Natuurlijk neem je ook zijn favoriete auto mee maar ook nieuwe dingen om hem mee te verrassen. En geef dan niet alles in 1 keer maar verspreid het over de vakantie uit, op de momenten dat je het écht nodig hebt.

4.Leer je peuter een paar woorden in de plaatselijke taal

Dit hangt natuurlijk wel af van je kind. Damian was héél verlegen toen we in Sri Lanka waren dus had weinig interactie met de lokale bevolking maar over het algemeen zijn mensen in het buitenland gek op kinderen en als ze dan ook nog eens een paar woorden in hun taal kunnen zeggen, dat levert gegarandeerd prachtige momenten op!

Leestip: Duurzaam op reis met kinderen

5.Neem áltijd wat te eten mee

Niets is zo vervelend als een hongerige peuter. Neem daarom altijd iets te eten mee. Om de tijd te doden is een doosje rozijnen heel handig, laat haar het er zelf uit peuteren dan is ze nog langer zoet. ?

6.Plan voldoende rustdagen in

Ookal ben je zelf niet zo een strand of zwembad type, het is voor je kind heerlijk om een dag niks te hoeven doen, niet te reizen of veel indrukken te verwerken. Plan daarom regelmatige een dag in dat je rustig aan doet, lekker naar de speeltuin, strand of zwembad gaat.

7.Veiligheid voorop

1 van de redenen waarom wij onze vakantie naar Sri Lanka vooraf hebben gepland: ik vond het belangrijk om een goed autostoeltje voor Damian te hebben. Met 2 jaar vond ik hem écht te jong om zonder autostoeltje te zitten, vooral omdat ze in het buitenland nog wel eens een stuk gevaarlijker rijden dan in Nederland. Ook een betrouwbare chauffeur vond ik daarom erg belangrijk. Via de reisorganisatie waar wij onze reis boekten, hebben we daarom een autostoel kunnen regelen die we ook konden gebruiken als we bijvoorbeeld een jeepsafari gingen doen.

8. Zorg voor een goede EHBO uitrusting

Een ongeluk zit in een klein hoekje. En dan is het fijn om de basis EHBO spullen mee te hebben. Een mooie pleister verzacht de boel een stuk meer dan zo een saaie bruine! Maar ook is uitdroging gevaarlijker bij een kind en die geeft dat toch een stuk minder goed aan dus neem voldoende ORS mee. Of wat dacht je van kinderparacetamol en muggenspul zonder DEET?

Lees ook: 10x waarom je een camperreis met kinderen moet maken

9.Trek je kind een fel gekleurd shirt aan op drukke plekken

Met Damian hebben we wat dat betreft geluk, hij blijft altijd wel bij ons in de buurt, als Owen straks kan lopen dan is dat denk ik een heel ander verhaal! Met een fel gekleurd shirt kan je je kind net iets sneller herkennen in de menigte. Daarnaast is het handig om te zorgen dat je kind een briefje, armbandje of iets anders heeft met jouw naam + telefoonnummer erop.

verre vakantie met peuter

10. Neem vakantiedagen op na je vakantie

Voordat we kinderen hadden, gingen we het liefst zo lang mogelijk op vakantie. Zondag terugkomen van vakantie en maandag weer werken? Geen probleem! Met kinderen is dat wel anders. Denk alleen al aan de bergen wasgoed die je hebt en de jetlag die zorgt dat je de halve nacht Duplo torens aan het bouwen bent. Zorg daarom voor minimaal 3 volle dagen vrij bij terugkomst zodat jullie weer langzaam in het normale ritme komen.

Hebben jullie nog tips om een verre reis met je peuter zo aangenaam mogelijk te maken?
Liefs Julia

verre vakantie met peuter

Author

| Madelon | Founding mom van Meer Met Mama | Mama van 3 | Gelukkig getrouwd | Wierden | 1989 |

No Comments

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.