Zeg maar dag tegen de Bento box. Wij stopten er mee!

Eten & Drinken, Vrouw By okt 09, 2018 1 Comment

Iedere ouder met een schoolgaand kind kent ze wel, de broodtrommeltjes met aparte vakjes ook wel; de Bento box. Kinderen krijgen de mooiste en gezondste creaties mee naar school. Je eigen lunchtrommel is er jaloers op, die Bento box toch…maar alles voor de kids toch?! ‘Helaas’ zijn we hier in huis gestopt met de Bento taferelen. Ik ga je ook vertellen waarom.

Culinaire fijnproevers dankzij de Bento box?bento box

De laatste jaren is gezond eten helemaal hip en happening. Als je je kind nog een koekje mee naar school durft te doen dan heb je lef hoor! Dat is A niet meer van deze tijd en B niet gezond genoeg! Het eten dat we onze mini’s moeten meegeven moet gezond zijn. In de eerste pauze fruit, in de tweede pauze (indien een continurooster of overblijven) een gezonde boterham. Let er wel op gezond! Dus hagelslag is not done, daar sla je de plank volledig mee mis! Helemaal in een Bento box past dit niet!

Onze kinderen moeten tegenwoordig culinaire fijnproevers zijn. De meest gezonde en gevarieerde creaties worden meegegeven naar school. Let op mijn woorden; nog twee jaar en dan geef je je kind een koelboxje met sushi mee als lunch of een spinazie-shake. Nu ben ik het er mee eens dat gezond eten beter is dan ongezond en dat variatie ook best fijn en goed is. Maar slaan we niet een beetje door met z’n allen?

Kan ik mijn kind over 2 jaar nog wel boontjes, aardappelen en een verse worst geven? Of moet ik elke avond een culinair hoogstandje voor ze klaar gaan zetten? Variatie daar doen we hier ook wel aan hoor. We eten niet altijd hetzelfde en ik probeer genoeg uit. Mijn kinderen vinden het vaak toch wat minder succesvol. Iets met wat een boer niet kent eet hij niet… Oke, ze moeten hun bordje leegeten, maar dat duurt de ene keer toch echt wel wat langer dan de andere keer.

Prachtige creaties

Bento komt uit Japan en daar zijn ze er van overtuigd dat wanneer jij je kind een prachtige creatie voorzet je kind het ook zal opeten. Persoonlijk ben ik het hier niet mee eens. Ziet een taart ( ja, I know, lekker voorbeeld) er heerlijk uit en hij smaakt naar zout dan eet ik dat ding natuurlijk niet op. Ik snap dat je iets sneller eet als het smakelijk lijkt, maar dat moet het ook zijn. Als mijn kind geen banaan lust, dan vindt hij het niet ineens lekker als het een stervorm heeft.

Daarbij ben je ik weet niet hoe lang bezig om een prachtige creatie te maken, ik ga er echt niet eerder voor uit bed bijvoorbeeld om een mooie Bento box te maken. Vind ik echt de grootste onzin! Ze krijgen hier wel gewoon een gezonde gevarieerde box mee, maar niets speciaals en ook niet elke dag een rolletje kaas, opgerolde worst of uitgesneden wortel. Zo nu en dan doe ik er wat ‘speciaals’ bij tussen maar over het algemeen moeten ze het doen met 2 of 3 boterhammen, wat komkommer of tomaat en in de eerste pauze gewoon een stuk gesneden fruit. That’s it! Misschien picture niet zo perfect, maar tot nu toe heb ik geen klagen gehad. Als ze maar geen honger krijgen en het over het geheel gezien gezond is. Dus als ik het bloed onder je nagels vandaan heb gehaald door de Bento box te verbannen, realiseer je dan wel even dat ik de toeters en bellen bedoel en niet het gezonde eten.

Voedselverspilling

Wat ik ook even wil benadrukken is dat ik het echt voedselverspilling vind, dat geouwehoer in die Bento box. Wat doe je met de korstjes als je een sterretje uit de bruine boterham gedrukt hebt? Die ga je vast niet nog bedekken met een beetje smeerkaas en er een bloemensteel van maken toch?! Dit terwijl er in Nederland nog veel mensen zijn die in armoede leven. Dat vind ik nog erg genoeg. Gezond eten is niet voor iedereen vanzelfsprekend, want gezonde dingen kunnen ook weer duurder zijn. Als jij het dan niet breed hebt en ook andere kosten hebt ben je geneigd om sneller wat ongezonder te gaan eten, want dat kan goedkoper zijn. Ook je afvalkosten  gaan er niet mee naar beneden als je de overblijfselen niet voor iets anders gebruikt.

De reacties hier in huis

Ik heb kinderen die het normale gelukkig zo nu en dan nog best waarderen. Ze kregen een fantastisch uitziende Bento box, oke look a like van Mepal.. mee naar school. Ik had er m’n best voor gedaan, want creaties maken is best leuk. Maar niet elke dag! Gelukkig dachten mijn kinderen er ook zo over. Waarom ik bolletjes wortel in de trommel gedaan had? Of de appel in hartvorm en de broodjes in stervorm? Ze waren al groot hoor! Lees: 4 & 5. Kinderachtig……. Pff.. O, en dan nog iets.. Het vulde niet genoeg en de stervormige broodjes? Ze hadden na de tijd nog honger. Bento en ons gezin zijn dus ‘helaas’ NOT geen goed huwelijk.

Author

| Madelon | Founding mom van Meer Met Mama | Mama van 3 | Gelukkig getrouwd | Wierden | 1989 |

1 Comment

  1. Maud - Maudgeniet.nl schreef:

    Hahaha, ik vind dit zó’n ontzettend leuk artikel om te lezen. Ik ben blij dat ik een peuter en een dreumes heb en hier nog niet mee bezig ‘moet’. Hoewel ik het er leuk uit vind zien, vind ik het ook ontzettend overdreven. Je vreet gewoon een boterham met smeerkaas en anders maar niks. Punt! Haha.

    Net zoals die traktaties op het kinderdagverblijf. Complete kunstwerken (inclusief cadeautjes!!) worden getrakteerd in de babygroepen. Die baby’s worden 1 jaar en hebben er zelf totaal niks van in de gaten. Waarom moet het dan allemaal zo veel – meer – meest zijn?

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.