vrijwillige ouderbijdrage

Vrijwillige ouderbijdrage, is dit wel zo vrijwillig?

Mama & Kinderen By okt 10, 2018 1 Comment

De overheid betaalt voor alle kinderen in Nederland het basisonderwijs zodat onze kinderen naar school kunnen. Veel scholen vragen wel een vrijwillige ouderbijdrage, maar is deze bijdrage wel zo vrijwillig?

Waarvoor is een vrijwillige ouderbijdrage?

Een vrijwillige ouderbijdrage vragen scholen zodat er activiteiten geregeld kunnen worden en wordt vaak gebruikt voor uitjes of een schoolreisje.

Wat is het bedrag van een vrijwillige ouderbijdrage?

Het bedrag wat scholen vragen als vrijwillige ouderbijdrage loopt nogal uit één. Wij betalen geloof ik 35 euro per kind. Er zijn scholen die zo’n 15 euro vragen, maar ook scholen die over de 200 euro komen. Zelf vind ik het nogal vreemd dat deze bijdragen zo verschillen in euro’s.

Vrijwillig?

De overheid stelt dat deze bijdrage vrijwillig is of zijn moet. Maar is dat wel zo? Ik weet dat er scholen zijn die een herinnering sturen wanneer een bijdrage niet is gestort. Dit kan natuurlijk als herinnering, en zo zal ik het persoonlijk ook zien. Iedereen vergeet tenslotte wel eens wat. Wij dragen de ouderbijdrage ook standaard bij omdat ik weet dat dit gebruikt zal worden voor o.a Sinterklaas, kerst, carnaval, het schoolreisje et cetera..

Maar wat als je een ouderbijdrage ‘moet’ betalen van zo’n 100 euro per kind, je hebt 2 kinderen op school zitten en je hebt het thuis niet breed. 200 euro ineens moeten ophoesten is natuurlijk niet niks. Maar als je het niet betalen kunt, maar wel wilt, is het toch verdomde lastig.

Oke, na die eerste herinnering zullen de meeste scholen toch de ouders aanspreken of een nieuwe herinnering sturen. Dan vraag ik me af, waar is het vrijwillige gebleven? Er schijnen zelfs scholen te zijn (wat ik heb gelezen) die kinderen gewoon weg niet mee laten gaan op bijvoorbeeld schoolreisje of niet mee laten doen aan een activiteit als de vrijwillige bijdrage niet is betaald. Kun je dit dan een vrijwillige bijdrage noemen?

Niet willen betalen

Het gros van de mensen betaalt de vrijwillige bijdrage. Maar er zijn ook mensen die het wel kunnen, maar gewoon weg niet willen. Niet omdat ze geen bijdrage willen leveren aan de speciale activiteiten of het schoolreisje. Het gaat deze mensen veelal om het principe of het bedrag, want voor veel mensen lijkt deze vrijwillige bijdrage niet zo vrijwillig. Dan moet ik ook bekennen dat als een vrijwillige ouderbijdrage bij mijn kinderen op school zo’n 150 euro per kind zou zijn ik daar ook echt niet vrolijk van zou worden.

De basisschool van mijn kinderen

Ik weet zeker dat op de basisschool waar mijn kinderen zitten kinderen waar ouders het thuis niet zo breed hebben niet anders behandeld worden. Deze basisschool zet zich ook ontzettend goed in tegen pesten. Iets waar ik echt heel blij mee ben en eigenlijk ook echt wel trots op ben. Ook weet ik dat er regelingen zijn en echt goed rekening gehouden zal worden met minder bedeelde gezinnen.

vrijwillige ouderbijdrage

Author

| Madelon | Founding mom van Meer Met Mama | Mama van 3 | Gelukkig getrouwd | Wierden | 1989 |

1 Comment

  1. Karin schreef:

    Wat ik weet via mijn werk (ggz, geen school haha), is dat als de ouder die het niet breed heeft contact op neemt met de school om dit bespreekbaar te maken, er gekeken wordt naar oplossingen (termijnen bijvoorbeeld of dat de school hier -indien echt probleem bij ouders dan- ook wel een potje voor heeft). Vaak toch schaamte bij ouders dat zij dit niet kunnen betalen en durven het dan niet zo snel aan te kaarten…

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.