Sinterklaas niet bestaat

Vertellen dat Sinterklaas niet bestaat…

Mama & Kinderen By okt 24, 2020 No Comments

Binnenkort is hij er weer, Sinterklaas. De Sinterklaastijd is natuurlijk erg leuk en spannend, helemaal als je kindjes nog in dit verhaal geloven. Ook al zal het in dit vreemde Corona tijdperk misschien wat anders zijn dan anders. Vroeg of laat komt er een moment dat je kind zich gaat afvragen of het allemaal wel echt zo zit en zal het gaan twijfelen of zelfs al zal denken of weten dat Sinterklaas niet bestaat.

Steeds vroeger geloven kinderen niet meer in Sinterklaas

Het zal de tijd zijn, en ik vind het eigenlijk wel heel jammer… Maar kinderen vragen zich steeds eerder af, of komen er achter dat Sinterklaas niet bestaat. Bij veel kinderen begint de twijfel al rond de leeftijd van 6 jaar. Dat is toch zonde??

Verschil per kind

Natuurlijk verschilt het per kind, het geloof in Sinterklaas. Er zijn kinderen die al sinds 4 á 5 jaar bedenken hebben, maar er zijn ook kinderen die 8 jaar zijn en er nog heilig in geloven. Het scheelt natuurlijk ook of er oudere zussen en broers in huis zijn of niet, deze kunnen soms het geheim niet zo goed bewaren. Ook ligt het aan de andere kindjes uit de klas. Heb je er één of meerderen die niet meer geloven, die ook nog loslippig zijn, dan is je kind er ook zo achter. Maar echt een vaste leeftijdsgrens, die is er niet.

Als de twijfel toeslaat

Het is natuurlijk een prachtig verhaal, maar onze kinderen zijn slimmer dan dat we soms denken. Op een gegeven moment gaan ze echt wel snappen dat Americo niet echt op het dak kan lopen, of dat de Pieten eigenlijk helemaal niet door de schoorsteen kunnen. Ook zullen ze het vreemd vinden dat Sinterklaas op meerdere plekken tegelijk is.

Als je kind deze linkjes gaat leggen, kun je dit het beste beamen. Om het moment dat je kind echt verbandjes gaat leggen en de twijfel echt toeslaat kun je er beter ook maar gewoon in mee gaan en eerlijk vertellen dat Sinterklaas niet bestaat.

Wanneer vertel je het?

Veel kindjes komen er zelf achter, er zijn ook kinderen die een bevestiging nodig hebben, maar er zijn ook kinderen die volhardend geloven als ze richting de bovenbouw van de basisschool gaan. Bij deze kinderen is het verstandig om toch wel voorzichtig een gesprekje aan te knopen dat het wel heel vreemd is dat Sinterklaas zoveel tegelijk kan en zo oud is. Het verhaal zal dan waarschijnlijk verder rustig verlopen en jij kunt de uitleg geven. Zorg er in ieder geval voor dat je weet wanneer ze op school beginnen met lootjes trekken. Je doet er goed aan om je kind voor die tijd de waarheid over Sinterklaas te vertellen, dit nieuws zo ineens in je gezicht in je klas krijgen is natuurlijk niet leuk!

Hoe vertel je dat Sinterklaas niet bestaat?

Dit kan heel makkelijk gaan, maar ook wat moeilijker. Er zijn kinderen die er echt verdriet van hebben. Leg je kind uit dat Sinterklaas een fantastische man was en cadeautjes gaf aan kindjes als hij jarig was omdat hij zijn verjaardag graag zo vierde. Dat de traditie is stand is gehouden en dat we dit elk jaar blijven vieren. Leg uit dat volwassenen dit geheim laten bestaan voor kinderen. Je zou erbij kunnen vertellen dat je kind nu ook een beetje groot is en bij de grote mensen hoort. Ook moet je juist vertellen dat het nou ook de taak van je kind is om dit geheim te houden voor andere kinderen, die nog wel in Sinterklaas geloven.

Aan je kind kun je vaak wel merken wanneer het er aan toe is dat jij verteld dat Sinterklaas niet bestaat. Je kunt als ouder aardig goed inschatten in wat er speelt en wat je kind al wel weet over Sinterklaas. Als je kind echt heel erg twijfelt kun je ook gewoon het beste eerlijk zijn dan blijven volhouden dat deze oude man wel bestaat.

Sinterklaas niet bestaat

Author

| Madelon | Founding mom van Meer Met Mama | Mama van 3 | Gelukkig getrouwd | Wierden | 1989 |

No Comments

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.