veilig vuurwerk afsteken

Veilig vuurwerk afsteken met je kind: zo doe je dat

Mama & Kinderen By sep 21, 2022 No Comments

Het nieuwe jaar staat weer voor de deur en dat betekent dat veel mensen vuurwerk gaan afsteken. Dit kun je ook doen met je kinderen. Maar hoe doe je dat veilig? In dit blog lees je alles over het afsteken van vuurwerk met kinderen. Op deze manier weet je zeker dat je vuurwerk veilig afsteekt met je kinderen.

Koop legaal vuurwerk

Het is zaak dat je alleen legaal vuurwerk koopt. Vuurwerk dat niet voldoet aan de juiste normen mag niet in Nederland worden verkocht. Dit vuurwerk is vaak ook veel gevaarlijker dan legaal vuurwerk. Als je toch illegaal vuurwerk koopt, riskeer je een boete van € 450,-. Koop dus altijd je vuurwerk bij een erkende leverancier.

Zorg ervoor dat je kind een vuurwerkbril draagt

Als je vuurwerk afsteekt, is het belangrijk dat zowel jij als je kind een goede vuurwerkbril dragen. Vuurwerk kan namelijk exploderen en restjes kunnen eenvoudig in je ogen terechtkomen, wat onherstelbare schade veroorzaakt. Zorg ervoor dat je kind altijd een vuurwerkbril draagt tijdens het afsteken van vuurwerk. Op deze manier voorkom je dat ze hun ogen verbranden.

Veilig vuurwerk afsteken: kies voor een goed aansteeklont

Een aansteeklont is een essentieel onderdeel van het afsteken van vuurwerk. Zorg ervoor dat je altijd een goede aansteeklont gebruikt. Een aansteeklont moet namelijk niet te kort zijn, anders is het risico op een ongeluk groter. Ook moet de aansteeklont goed vastzitten aan de vuurwerkstaafjes, zodat het vuurwerk niet per ongeluk afgaat. Het is dus van belang dat je voor een goede aansteeklont kiest als je vuurwerk gaat afsteken. Op deze manier voorkom je ongelukken en zorg je ervoor dat je vuurwerk veilig afsteekt.

Let op de windrichting en andere omstandigheden

Bij veilig vuurwerk afsteken is het slim dat je rekening houdt met de windrichting. Zorg ervoor dat je altijd in de tegenovergestelde richting van de wind staat als je vuurwerk gaat afsteekt. Op deze manier voorkom je dat het vuurwerk in je gezicht terecht komt. Ook is het verstandig om rekening te houden met andere weersomstandigheden, zoals regen en mist. Zorg ervoor dat je vuurwerk altijd droog is voordat je het gaat afsteken, anders is het risico op een ongeluk groter.

veilig vuurwerk afsteken

Lees de instructies voor het afsteken goed door

Tot slot is het van belang dat je de instructies voor het afsteken van vuurwerk goed doorleest voordat je begint. Deze instructies verschillen per vuurwerksoort en kunnen per jaar wijzigen. Zorg ervoor dat je de instructies goed doorleest, zodat je weet hoe je het vuurwerk veilig moet afsteken. Op deze manier voorkom je ongelukken.

Al met al is het dus belangrijk dat je rekening houdt met een aantal dingen wanneer je veilig vuurwerk gaat afsteken. Zorg ervoor dat je legaal vuurwerk koopt, draag altijd een goede vuurwerkbril en kies voor een goede aansteeklont. Ook is het zaak om rekening te houden met de windrichting en andere weersomstandigheden. Tot slot moet je de instructies voor het afsteken van vuurwerk altijd goed doorlezen. Op deze manier weet je zeker dat je veilig kindervuurwerk afsteekt met je kinderen.

Lees ook: tips voor als je kindje bang is voor vuurwerk

Author

| Madelon | Founding mom van Meer Met Mama | Mama van 3 | Gelukkig getrouwd | Wierden | 1989 |

No Comments

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.