huishouden

Zo breng ik de structuur terug in het huishouden

Vrouw By sep 26, 2018 No Comments

Enige tijd terug schreef ik over de uitdaging om mijn huishouden bij te houden. Inmiddels zijn we weer wat verder in het jaar en wil ik delen hoe dat nu gaat.

Terug naar structuur

De vakantie is voorbij, school is weer begonnen en manlief weer aan het werk. Hoe fijn zo’n zomer ook is, ik ben altijd blij als de dagen weer wat normaler worden en meer structuur hebben. Ik kan nu niet anders dan concluderen dat het een stuk beter gaat! Mijn huis is schoon, opgeruimd en ik vind het echt niet meer zo vreselijk om te doen. Het resultaat geeft iedere keer echt voldoening. Mijn diagnose voor ADHD, de bijbehorende behandeling en medicatie werken natuurlijk ook lekker mee. De psychiater zei namelijk dat het in de mate waarin in ADHD heb je ook niet zonder hulp een huishouden fatsoenlijk kán runnen.

Plannen

Ik heb een schema gemaakt waarin ik iedere dag één extra taak heb staan naast de dagelijkse taken. De dagelijkse taken heb ik in een dag routine verwerkt en deze opgehangen in de keuken. Ziet er misschien stom uit maar  het herinnert mij er iedere keer aan wat ik van plan ben en waarom ik dat heb gedaan. Ik weet op deze manier dat ik het mijzelf veel makkelijker maak als ik doe wat ik me voorgenomen heb dan wanneer ik het naast me neer leg en kies voor de makkelijke en daarmee uiteindelijk moeilijkere weg. Uiteindelijk moet alles gebeuren, toch?
Ook plan ik de maaltijden nu van te voren en heb ik vaste momenten waarop ik boodschappen doe. Twee keer in de week, staat in mijn schema. Hierdoor geef ik veel minder geld uit en heb ik wel verse producten in huis. Boodschappen doen vind ik gewoon super leuk dus dat doe ik graag.

Bijhouden

Als ik dus niet alles maar laat verslonzen kost het mij veel minder tijd om alles uit te voeren dan wanneer ik mijn schema bijhoud. Dat geldt niet alleen voor de dagelijkse taken maar ook de wekelijkse. Door iedere dag de WC’s bij te houden ben ik een keer per week minder tijd kwijt om ze grondig schoon te maken. Het zelfde geld voor de was. Ik maar iedere dag een rondje en verzamel de was in de kelder. Heb ik een was bij elkaar gaat die in de machine. De droger in en ’s avonds op de bank de handdoeken vouwen, dat is toch allemaal niet zon ramp? Een dag in de week zijn beiden kinderen weg en ik thuis, dus dan kan ik helemaal los gaan met de meer grondige taken.

Organiseren

Ik probeer het schoonmaken zo laagdrempelig te houden als ik kan verzinnen. Ik ben het allemaal nog redelijk aan het ontdekken dus het kan misschien stukken makkelijker maar daar kom ik dan nog wel achter. Om de wc’s beter bij te houden heb ik op beiden toiletten een fles bleek staan en hygiënische doekjes liggen van Dettol. Je komt meerdere malen per dag op de wc dus nu is het een kwestie van de bril en pot afdoen met de doekjes. De vloer even schoonmaken, (jongetje van 4 dus die druppelt nog wel eens) borstel door de pot en wat bleek erin. Op deze manier maak ik iedere dag mijn toilet schoon. Op de badkamer heb ik een fles Jif en ontkalker staan. Na het douchen even spuiten, schoonmaken en drogen. Ik heb die badkamer zo schoon hoor!Een andere manier om alles goed te organiseren is om er voor te zorgen dat alles een vaste plek heeft. Dan weet je waar het naartoe moet en is opruimen een stuk makkelijker.

Ook leuk om te lezen –> waarom je hortensia’s moet hebben

Mijn beste vrienden zijn mijn kruimelzuiger en robotstofzuiger. Noodsituaties doe ik met de kruimelzuiger, dan hoef ik niet met zon grote irritante zuiger en slang te staan ruziën en ’s avonds als ik naar bed ga doet mijn robot de rest. Een keer in de week zet ik hem boven neer, deuren dicht en dan zijn de slaapkamers ook schoon. De trap doe ik ook met mijn kruimeldief.

Belonen

Als de kinderen op bed liggen begin ik aan mijn rondes in het huishouden. Eerst even een half uurtje lekker tv kijken en dan doe ik m’n ronde waar ik ongeveer een half uur mee bezig ben. De vaatwasser inruimen en aanzetten, doekje over een leeg aanrecht. Tafel opruimen en alles op z’n plek zetten. Dan de was even bekijken, eventueel vlees uit de vriezer halen en klaar leggen en weer naar boven. Dan ben ik alweer klaar met het huishouden! Lekker op de bank met een kopje thee, een boek of een glas wijn. Heerlijk, dat heb ik dan ook wel verdiend vind ik hoor! Als ik dan om me heen kijk is de rust die een schoon en opgeruimd huis met zich meebrengt ook wel een enorme beloning.

Doen

Uiteindelijk is het huishouden aanpakken natuurlijk wel een kwestie van gewoon doen. Ik heb een hekel aan het uitruimen van de vaatwasser. Dat duurt nog geen minuut en ik heb er veel profijt van als ik dit gewoon doe. Dat weet ik en dat houd ik mezelf dan ook voor. Je hebt wel vaker dingen die je gewoon moet doen en die niet zo leuk zijn. Dat hoort erbij zoals mijn moeder me zegt. En moeders hebben altijd gelijk. Bovendien fungeert mama ook nog steeds als een stok achter de deur hoor. Als ze langskomt doen we samen wat in huis en zorg ik vooral dat alles in orde is. Dan ben ik helemaal trots al ze zegt, wat is het hier netjes!

Hoe run jij je huishouden?

Author

No Comments

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.